MAG DAT: autorijden met een hond los naast je in de auto?

Door Simone Groot Lipman 21 februari 2019

Wij Deventenaren nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit? 

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. Auto’s kunnen zelf remmen. En wie heeft er niet een supersonisch, ultraveilig kinderzitje voor het nageslacht in de auto?

Geen specifieke regels

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Voor honden in de auto gelden in Nederland geen specifieke regels. Een hond in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt.

Wat wel veilig is

Een hond los in de auto kan heel gevaarlijk zijn. Voor het dier, en voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om je hond veilig te vervoeren. De ANWB testte trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid. Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen.

hond-uitlaten-deventer

Je hond uitlaten in Deventer: dit zijn de regels

Loop jij meerdere keren per dag door Deventer met je trouwe viervoeter? Dan zijn er een paar regels ...
bobbie-koffie-mirjam

Mirjam koppelt hondenbaasje aan de hondenliefhebber met Bobbie op de koffie!

Je wilt een hond, maar hebt eigenlijk te weinig tijd? Het huisdier met iemand delen lijkt de oplossi...
Edi Siegers

Edi heeft haar eigen hondenuitlaatservice: ‘Honden zijn puur, zij liegen niet’

Van postbode, naar teamleider in een drukkerij tot aan medewerker bij de klantenservice. Edi Siegers...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.