Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? As uit de vuurkorf in je gft-bak gooien?

Door Janneke Pol 28 mei 2020

Ondergaande zon, biertje in je hand en dan lekker fikkie stoken in de vuurkorf. Sfeertje hoor! Maar wat doe je eigenlijk met al het overgebleven as zodra het vuur gedoofd is? Mag je het in de gft-bak gooien? We zochten het uit. 

Het klinkt misschien logisch om afval van natuurlijke producten bij het gft te mikken. Toch is het antwoord: nee. As uit de vuurkorf mag niet in de gft-bak, biobak of groenbak. We horen je denken: wat is dan het verschil tussen onverbrande takken die wél in de groene kliko mogen? Dat heeft alles te maken met het hergebruik. Normaal groen afval kan verwerkt worden tot compost, met as kan dit niet. Om compost te maken, moet het gft-afval gaan broeien. De as van je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout simpelweg niet meer kan broeien. Tevens kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Oh, trouwens: kolen uit de barbecue mogen dus ook niet bij het gft-afval. Deze gooi je eveneens bij het restafval.

Waar dan wel?

Daar zit je dan, met je hoopje afgekoelde as. Gelukkig is er een plaats waar je het wel mag afvoeren, namelijk bij het restafval. Wist je dat restafval terechtkomt in de afvalenergiecentrale? Deze verbranding levert energie op die onder andere wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming. De asresten na deze verbranding worden deels hergebruikt bij de aanleg van wegen.

 

Lebuïnuskerk open

Deventer start op: De Lebuïnuskerk opent de deuren weer voor publiek

Waar veel aandacht uitgaat naar de opening van de terrassen op 1 juni, zijn er meer plekken in Deven...
weersverwachting pinksterweekend

Zonnebril uit de mottenballen: dit is de weersverwachting voor het pinksterweekend

Alsof het weer rekening houdt met de heropening van de terrassen: met een lang weekend in het voorui...

5 x Deventenaren vermaken zich nog prima en zo ziet dat eruit

Of we ons in Deventer nog een beetje vermaken? Jawel hoor! En dat delen we gezellig op Instagram. Wi...

adv.