Hup hup! Deventer is één van de vitaalste steden van Oost-Nederland

Foto | Bart Ros

Van alle steden in de provincies Overijssel en Gelderland staat Deventer in de top-3 van vitaalste binnensteden. Dat stelt adviesbureau Goudappel op basis van onderzoek. In het onderzoek zijn de honderd grootste centrumgebieden van Nederland onderzocht en met elkaar vergeleken.

“Dit onderzoek laat zien dat de Deventer binnenstad het heel goed doet. Mooi om dat ook in een objectief onderzoek te lezen”, aldus Thomas Walder, wethouder economie & binnenstad. “Qua bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving en samenwerking scoren we hoog. En de bruisende binnenstad met de vele zelfstandige unieke winkels en horecagelegenheden hebben we te danken aan onze fantastische ondernemers en pandeigenaren.”

Landelijk zeventiende

Na de vorige onderzoeken in 2015, 2017 en 2019 is dit het vierde onderzoek. Alle centrumgebieden zijn op 23 onderdelen met elkaar vergeleken. “Deventer is landelijk gestegen naar plaats 17. We hebben een mooie stijgende lijn te pakken, in 2017 stonden we bijvoorbeeld nog op plaats 23”, zegt de wethouder. Deventer hoeft nu nog maar twee gemeenten voor te laten gaan in Oost-Nederland, namelijk Zwolle en Nijmegen. 

Uniek en historisch

Deventer is qua voorzieningen aantrekkelijk door een goed aanbod van landelijke filiaalbedrijven en de vele zelfstandige en unieke winkels en horecagelegenheden – en uiteraard door het historische karakter. Deventer heeft aantrekkingskracht als Hanzestad door de historie, de ligging aan de IJssel en het winkel- en evenementenaanbod. 

Goede samenwerking

Samenwerking met partijen in de binnenstad én samen investeren in de binnenstad loont. “Ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad kunnen hun stem weer uitbrengen om de Bedrijven-investeringszone (BIZ) te verlengen. Het brengt onze binnenstad veel, dat blijkt ook wel uit dit onderzoek. Ik roep ondernemers en pandeigenaren op deze mooie samenwerking ook de komende vijf jaar voort te zetten.”

Bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

De relatief hoge positie dankt Deventer ook aan bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad. De bereikbaarheid met de trein is heel goed. Daarnaast heeft Deventer lage parkeertarieven in vergelijking met andere binnensteden.

Inhaalslag

Deventer groeit iets minder hard qua inwonersaantal dan andere steden. Het aandeel jongeren blijft achter. “Toch is de inhaalslag wel begonnen. Deventer wordt steeds meer een jonge, oude stad doordat het aantal studenten en jonge bevolking groeit”, aldus de gemeente. (Bron: gemeente Deventer).

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Hier in Deventer kun je naar de huisarts na 17.00 uur”

Hier in Deventer kun je naar de huisarts na 17.00 uur

Ga naar “Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie”

Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie

trouwlocatie-ijsselhotel
Ga naar “Afval weggooien in Deventer: dit verandert er in 2023”

Afval weggooien in Deventer: dit verandert er in 2023

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd”

Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd

 • De Bibliotheek Deventer
 • T/m 1 feb

Topper