Hier kunnen Deventenaren terecht voor hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

De onthullingen van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland kunnen een trigger zijn voor mensen die ook aangrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Waar kun je als Deventerse of Deventenaar terecht voor hulp of vragen? Hier vind je contactgegevens van hulpinstanties.

Bel in een noodgeval altijd 112.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van iemand overschrijden, stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén van de partijen stemt dan niet in met de uitlatingen of handelingen van de ander. Dit kan fysiek zijn, maar ook verbaal.

Slachtofferhulp

Het dichtstbijzijnde kantoor van Slachtofferhulp Nederland is voor ons in Zutphen. Wel is er in Deventer een gesprekslocatie. Hier kun je terecht voor emotionele steun, hulp in een strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van schade na een ingrijpende gebeurtenis. Zo ook bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze hulp is altijd gratis.

Als je dat wil, kun je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een hulpverlener, maar je kunt ook bellen, chatten of mailen. Dit mag je altijd doen: als je vragen hebt of behoefte hebt aan een luisterend oor.

Contactgegevens

Bellen kan (anoniem) naar 0900-0101. Via de site van Slachtofferhulp Nederland kun je daarnaast chatten met een hulpverlener. Verder kun je via de site een bericht sturen of een terugbelverzoek indienen.

Slachtofferhulp Nederland heeft een online lotgenotencommunity waar slachtoffers van seksueel misbruik ervaringen kunnen uitwisselen. Die vind je hier.

Centrum SG

GGD IJsselland is aangesloten bij het Centrum Seksueel Geweld. Deze organisatie biedt twee soorten hulp: ondersteuning voor slachtoffers waarbij misbruik korter en langer dan zeven dagen geleden plaatsvond. Er is zowel psychische als medische nazorg. Ook als je de politie wilt inschakelen kunnen ze je hier helpen.

Korter of langer dan 7 dagen geleden

Binnen zeven dagen is de kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen het grootst. Het centrum raadt aan zo snel mogelijk contact op te nemen voor hulp. Centrum SG benadrukt dat het echter nooit te laat is om hulp in te schakelen. Ook als misbruik lang geleden is, ondersteunen ze je bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.

Contactgegevens

Het centrum SG kun je gratis en anoniem bellen via het telefoonnummer 0800-0188. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt via de site chatten of een contactformulier invullen. Ook vind je daar meer informatie over seksueel overschrijdend gedrag, voor zowel slachtoffers en naasten als professionals.

GGD IJsselland

Aan de Schurenstraat 8a zit een locatie van GGD IJsselland. Hier houden deskundigen een Sense-spreekuur. Deventenaren onder de 25 jaar kunnen daar gratis (en anoniem) terecht met vragen over seksualiteit en alles dat daarbij komt kijken. Zo ook met vervelende seksuele ervaringen of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Meld zo snel mogelijk

“Aan de telefoon zal de hulpverlener je enkele vragen stellen en zeggen welke hulp je nodig hebt. Het is belangrijk dat je na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk contact opneemt. Het liefst binnen 72 uur na de aanranding of verkrachting. Dit heeft te maken met het vinden van sporen van seksueel geweld en de medische zorg die het Centrum Seksueel Geweld kan bieden” legt de GGD uit. Maar ook na 72 uur kun je contact opnemen en biedt het Centrum Seksueel Geweld hulp.

Nare ervaring online?

Ben jij jonger dan 25 en heb jij een onprettige ervaring gehad op het internet? Ga met je verhaal en mogelijk je vragen naar www.meldknop.nl.

Contactgegevens voor een SOA-test

Is het langer dan zeven dagen geleden dat het seksueel overschrijdende gedrag plaatsvond? Dan kun je bij de GGD terecht voor een SOA-test. Een afspraak maak je door te bellen naar 088-1447196. Dat kan op werkdagen tussen 09.00 uur een 17.00 uur.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Ook in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze werken met psychologen en maatschappelijk werkers en luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar andere passende hulp. Het contact dat je met hulpverlening hebt, is op afstand.

Contactgegevens

Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur bellen naar 0900-1450, via de site chatten of een mail sturen of WhatsAppje sturen naar 06-13863903. Dat laatste kan op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.30 uur.

De politie

Als je melding wil doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, kun je dat bij de politie doen. Dat gesprek voer je met zedenrechercheurs. Zij beoordelen vervolgens of er iets strafbaars is gebeurd en of er nader onderzoek nodig is. Je mag bij een gedeelte van dit gesprek iemand meenemen. De politie werkt samen met het Centrum Seksueel Geweld voor eventueel sporenonderzoek op je lichaam.

Aangifte

Als er iets strafbaars is gebeurd, kun je aangifte doen. Hierover mag je zelf beslissen. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek, waarna een verdachte mogelijk voor de rechter verschijnt. Meer hierover lees je op deze pagina op de site van de politie.

Contactgegevens

Je kunt een melding maken bij de politie door te bellen naar 0900-8844. Dat is een landelijk nummer. Het politiebureau in Deventer vind je aan de Storminkstraat.

Andere instanties die jou kunnen helpen:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Trek je agenda: op deze datum is het eerste festival op het vernieuwde Grote Kerkhof”

Trek je agenda: op deze datum is het eerste festival op het vernieuwde Grote Kerkhof

Ga naar “Een groot verschil per stad: zoveel werd gemiddeld overboden in Deventer”

Een groot verschil per stad: zoveel werd gemiddeld overboden in Deventer

Ga naar “Wel of geen extra grote terrassen dit jaar? Dit is de stand van zaken in Deventer”

Wel of geen extra grote terrassen dit jaar? Dit is de stand van zaken in Deventer

Foto: indebuurt Deventer

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “damesbroek van € 17,50 voor € 9”

damesbroek van € 17,50 voor € 9

 • HEMA
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “AH Verspakket Indiase dahl met ovengroente van € 4,99 voor € 3,74”

AH Verspakket Indiase dahl met ovengroente van € 4,99 voor € 3,74

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Browstylist/Schoonheidsspecialist 24-40 uur p/w”

Browstylist/Schoonheidsspecialist 24-40 uur p/w

 • Beauty & Browbar
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Customer Service Medewerker bij L.A. Streetfood”

Customer Service Medewerker bij L.A. Streetfood

 • L.A. Streetfood
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Verkoop – Deventer”

Medewerker Verkoop – Deventer

 • Siebel Juweliers
 • Parttime
siebel
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Bijrijder”

Bijrijder

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Deventer”

Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Deventer

 • Broodfonds
 • 23 juni 2022

Topper

Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer”

Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer

 • Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen
 • 17 juli 2022
zeldzaam-mooi-festival-deventer
Ga naar “Deventer op Stelten”

Deventer op Stelten

 • Van 1 jul t/m 3 jul
Deventer op Stelten 2019
Ga naar “Deventer Boekenmarkt”

Deventer Boekenmarkt

 • 7 augustus 2022
boekenmarkt-2018
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 9 juli 2022
deventer stadsfestival