Een overzicht: hier in Deventer kun je terecht als je schulden hebt

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Deventenaren merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Deventer je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Deventerse sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Deventenaren die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

Foto | Pexels

Hulp van de gemeente

Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kun je bij de gemeente Deventer aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden.”

In Deventer staat er zo nodig een budgetcoach voor je klaar. Het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) is er voor schuldhulpverlening, budgetadvies, persoonlijke leningen en WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Team FIT (Financieel in Topvorm) biedt daarnaast hulp bij beginnende geldproblemen.

“We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is, dus er wordt per Deventenaar gekeken of diegene in aanmerking komt voor hulp.”

Signaleringsplicht vanuit de gemeente

De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Deventer neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen.

stadhuis
Foto|Ton Steenhuis

Maatschappelijk werkers

Wil je liever niet met de gemeente in gesprek, maar heb je wel hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met een maatschappelijk werker. In Deventer kun je denken aan het ‘Voor Elkaar-team‘. In jouw wijk kom je via hen in contact met een maatschappelijk werker. Deze kan je helpen met geldzaken. Denk aan hulp bij gemeentelijke belastingen of de belastingaangifte, het voorkomen van huisuitzetting, minimaregelingen of hulp bij de thuisadministratie.  

Bergstraat
Foto | Google Streetview

Juridisch loket

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Deventer aan Smedenstraat 286, de openingstijden maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur. Het juridisch loket geeft aan alle Deventenaren gratis advies.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Joehoe! Vanaf deze datum kun je weer parkeren in de Brinkgarage”

Joehoe! Vanaf deze datum kun je weer parkeren in de Brinkgarage

Ga naar “Gratis menstruatieproducten in Deventer: hier in de stad vind je uitgiftepunten”

Gratis menstruatieproducten in Deventer: hier in de stad vind je uitgiftepunten

Ga naar “Heerlijk wonen in Deventer: dit cijfer geven Deventenaren aan onze stad”

Heerlijk wonen in Deventer: dit cijfer geven Deventenaren aan onze stad

De Brink

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00
  4,5
  (299)

Nu geopend

4,5
(299)
Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Huissokken van € 3,99 voor € 3,99”

Huissokken van € 3,99 voor € 3,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95”

Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt