Dodenherdenking 2023 in Deventer: dit is het programma

Ieder jaar herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers tijdens de Dodenherdenking. In dit lijstje lees je op welke plekken in Deventer je de Dodenherdenking 2023 kunt bijwonen.

In Deventer is op verschillende plekken een herdenkingsmoment, waar je kunt luisteren naar historische en nieuwe verhalen, gedichten en optredens. Daarna volgt een gezamenlijke herdenking op het Grote Kerkhof in het centrum. Ook in de dorpen rondom Deventer zijn herdenkingen.

Twentol Monument

Het Twentol Monument aan de Snipperlingsdijk is opgericht ter nagedachtenis aan zeven verzetsstrijders die op 10 april 1945 door de bezetter zijn geëxecuteerd. Ook is het een eerbetoon aan een Duitse soldaat die weigerde de executie uit te voeren en daardoor zelf om het leven kwam.

Vanaf 19.00 uur kun je bij dit monument een herdenkingsdienst bijwonen. Er zijn kransleggingen, een familielid van één van de overleden verzetsstrijders is aanwezig en Maarten Douwe Bredero draagt een gedicht voor. Om 19.20 uur volgt een gezamenlijke stille tocht naar het Grote Kerkhof.

Twentol Monument Deventer dodenherdenking
Twentol Monument aan de Snipperlingsdijk. Foto: Lex vB, Wikipedia

Verzetslaan Monument

Het monument aan de Verzetslaan is opgericht in 1965. Op de gedenkzuil staan de namen van de 57 omgekomen verzetsstrijders uit Deventer.

Vanaf 19.00 uur kun je de herdenking bijwonen bij dit monument. Er zijn nabestaanden van de slachtoffers aanwezig, José Hattink leest een gedicht voor, de namen op het monument worden voorgelezen en wethouder Marcel Elferink legt een krans. Daarna volgt vanaf 19.35 uur een stille tocht naar het Grote Kerkhof.

Oorlogsmonument Verzetslaan dodenherdenking Deventer
Oorlogsmonument Verzetslaan. Foto: Wikipedia

Etty Hillesum Monument

Dit monument aan de Welle heet officieel Het Verstoorde Leven. Op de gebroken steen staat een citaat uit het dagboek van oorlogsslachtoffer Etty Hillesum. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse Deventenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen, waaronder Etty Hillesum.

De herdenking bij dit monument begint om 19.00 uur en staat dit jaar in het teken van de bevolkingsgroepen Roma en Sinti. Ook vanuit Deventer zijn Roma afgevoerd naar Westerbork en vermoord in de kampen. Lalla Weiss en Carla Hardy spreken namens deze groepen, het Roma Heina Mirando Trio ondersteunt de woorden muzikaal. Gemeenteraadslid Renske Zieverink legt namens de gemeente een krans. Om 19.30 uur lopen bezoekers samen naar het Grote Kerkhof voor het vervolg van de herdenking.

Etty Hillesum Monument Het Verstoorde Leven dodenherdenking Deventer
Het Verstoorde Leven. Foto: Gerardus, Wikipedia

Indië Monument

Monument De Wachtende Moeder is in 1999 opgericht ter nagedachtenis aan alle Molukse en Nederlandse slachtoffers die in de periode 1942-1950 in het voormalige Nederlands-Indië om het leven zijn gekomen.

Tijdens de Dodenherdenking vindt bij dit monument op het Grote Kerkhof om 19.10 uur een herdenking plaats ter nagedachtenis aan de Deventer oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië en Zuidoost-Azië. Voorzitter van de Stichting Indië Monument Deventer Joep Walter houdt een toespraak, Lea Pijnappels verzorgt een muzikale bijdrage en de burgemeester legt een krans namens de gemeente.

De wachtende moeder Indie monument dodenherdenking 2018
Monument De Wachtende Moeder tijdens de Dodenherdenking. Foto: Still YouTube

Grote Kerkhof

Om 19.45 uur komen de stille tochten van de verschillende herdenkingsmomenten aan op het Grote Kerkhof. Hier volgt de gezamenlijke Dodenherdenking 2023 in Deventer. Burgemeester Ron Köning legt een krans en houdt een toespraak, de taptoe en het Wilhelmus worden gespeeld en om 20.00 uur houden aanwezigen twee minuten stilte. Er is een koor aanwezig dat zal zingen, de film Leven Met Oorlog wordt vertoond en er is een defilé met bloem- en kransleggingen. Aansluitend kunnen bezoekers koffie drinken in het Stadhuis vanaf 21.00 uur. Lalla Weiss en het Mirando Trio verzorgen daar een muzikale voorstelling.

Dodenherdenking 2020 Deventer
Dodenherdenking 2018. Foto | Sharon Penning

Omliggende dorpen

Ook in de dorpen rondom Deventer kun je de Dodenherdenking 2023 bijwonen. Dat kan op de volgende plekken:

 • Bathmen: Herdenking bij de Oude Begraafplaats aan de Deventerweg. Om 19.00 uur kun je verzamelen bij de monumenten aan de Dorpsstraat voor de stille tocht naar de begraafplaats.
 • Diepenveen: Om 19.00 uur begint de herdenkingsdienst in de Dorpskerk in Diepenveen. Om 19.42 start de stille tocht naar de begraafplaats waar de herdenking verder gaat.
 • Lettele: Herdenking bij het monument op de kruising van de Bathmenseweg en de Oerdijk om 19.30 uur. Na de herdenking is er de mogelijkheid om een kopje koffie/thee te drinken bij de Braskoer.
 • Okkenbroek: De Herdenking in Okkenbroek begint om 19.30 uur in de kerk van Okkenbroek. Farzad, een vluchteling uit Afghanistan, zal tijdens de herdenking spreken. Na de twee minuten stilte volgt een tocht naar de begraafplaats waar je bloemen kunt leggen.
 • Oxe: Herdenking bij het Herdenkingsmonument Oxerhof. Het programma begint om 19.30 uur in het Grote Huis van het Oxerhof. Vanaf 19.55 uur staan bezoekers stil bij het monument en kun je bloemen leggen. Na afloop is er koffie en thee in het Grote Huis.
 • Schalkhaar: De lokale herdenking in Schalkhaar start om 18.30 uur een samenzijn in de RK Nicolaaskerk. Leerlingen lezen een verhaal of gedicht voor, er is muziek en een stille tocht naar het gedenkmonument aan de Koningin Wilhelminalaan waar je bloemen kunt leggen. Het programma duurt tot ongeveer 19.30 uur.
Vlag half stok 4 mei dodenherdenking
Vlag half stok. Foto: ANP

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Trouwen in Deventer? Dit betaal je in 2023 voor een huwelijksceremonie”

Trouwen in Deventer? Dit betaal je in 2023 voor een huwelijksceremonie

Trouwen in Deventer duurder huwelijk
Ga naar “Aantrekkelijkste woonplaatsen van Nederland: zo hoog scoort Deventer”

Aantrekkelijkste woonplaatsen van Nederland: zo hoog scoort Deventer

weersverwachting mei deventer lente voorjaar aantrekkelijkste woonplaats stadsaanzicht
Ga naar “Van luxe villa tot stadspand: zoveel miljoenenwoningen telt Deventer”

Van luxe villa tot stadspand: zoveel miljoenenwoningen telt Deventer

Singel Deventer villa miljoenenpanden stadspand huis wonen huizen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Dubbel Frisss en Van de Boom van € 4,78 voor € 3”

Alle Dubbel Frisss en Van de Boom van € 4,78 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Flexwerker broodvoorziening”

Flexwerker broodvoorziening

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Parttime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Projectleider vastgoedverduurzaming”

Projectleider vastgoedverduurzaming

 • Cobuilders BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 26 juni 2023

Topper

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Zomerkermis in Deventer”

Zomerkermis in Deventer

 • T/m 11 jun
deventer zomerkermis clowndeventer zomerkermis clown