78 jaar geleden werd Deventer bevrijd door deze 99-jarige Canadees, nu keert hij terug
Na vijf lange jaren oorlog wordt Deventer op 10 april 1945 bevrijd van de bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. De…
Ieder jaar herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers tijdens de Dodenherdenking. In dit lijstje lees je op welke plekken in Deventer je de Dodenherdenking 2023 kunt bijwonen.
In Deventer is op verschillende plekken een herdenkingsmoment, waar je kunt luisteren naar historische en nieuwe verhalen, gedichten en optredens. Daarna volgt een gezamenlijke herdenking op het Grote Kerkhof in het centrum. Ook in de dorpen rondom Deventer zijn herdenkingen.
Het Twentol Monument aan de Snipperlingsdijk is opgericht ter nagedachtenis aan zeven verzetsstrijders die op 10 april 1945 door de bezetter zijn geëxecuteerd. Ook is het een eerbetoon aan een Duitse soldaat die weigerde de executie uit te voeren en daardoor zelf om het leven kwam.
Vanaf 19.00 uur kun je bij dit monument een herdenkingsdienst bijwonen. Er zijn kransleggingen, een familielid van één van de overleden verzetsstrijders is aanwezig en Maarten Douwe Bredero draagt een gedicht voor. Om 19.20 uur volgt een gezamenlijke stille tocht naar het Grote Kerkhof.
Het monument aan de Verzetslaan is opgericht in 1965. Op de gedenkzuil staan de namen van de 57 omgekomen verzetsstrijders uit Deventer.
Vanaf 19.00 uur kun je de herdenking bijwonen bij dit monument. Er zijn nabestaanden van de slachtoffers aanwezig, José Hattink leest een gedicht voor, de namen op het monument worden voorgelezen en wethouder Marcel Elferink legt een krans. Daarna volgt vanaf 19.35 uur een stille tocht naar het Grote Kerkhof.
Dit monument aan de Welle heet officieel Het Verstoorde Leven. Op de gebroken steen staat een citaat uit het dagboek van oorlogsslachtoffer Etty Hillesum. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse Deventenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen, waaronder Etty Hillesum.
De herdenking bij dit monument begint om 19.00 uur en staat dit jaar in het teken van de bevolkingsgroepen Roma en Sinti. Ook vanuit Deventer zijn Roma afgevoerd naar Westerbork en vermoord in de kampen. Lalla Weiss en Carla Hardy spreken namens deze groepen, het Roma Heina Mirando Trio ondersteunt de woorden muzikaal. Gemeenteraadslid Renske Zieverink legt namens de gemeente een krans. Om 19.30 uur lopen bezoekers samen naar het Grote Kerkhof voor het vervolg van de herdenking.
Monument De Wachtende Moeder is in 1999 opgericht ter nagedachtenis aan alle Molukse en Nederlandse slachtoffers die in de periode 1942-1950 in het voormalige Nederlands-Indië om het leven zijn gekomen.
Tijdens de Dodenherdenking vindt bij dit monument op het Grote Kerkhof om 19.10 uur een herdenking plaats ter nagedachtenis aan de Deventer oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië en Zuidoost-Azië. Voorzitter van de Stichting Indië Monument Deventer Joep Walter houdt een toespraak, Lea Pijnappels verzorgt een muzikale bijdrage en de burgemeester legt een krans namens de gemeente.
Om 19.45 uur komen de stille tochten van de verschillende herdenkingsmomenten aan op het Grote Kerkhof. Hier volgt de gezamenlijke Dodenherdenking 2023 in Deventer. Burgemeester Ron Köning legt een krans en houdt een toespraak, de taptoe en het Wilhelmus worden gespeeld en om 20.00 uur houden aanwezigen twee minuten stilte. Er is een koor aanwezig dat zal zingen, de film Leven Met Oorlog wordt vertoond en er is een defilé met bloem- en kransleggingen. Aansluitend kunnen bezoekers koffie drinken in het Stadhuis vanaf 21.00 uur. Lalla Weiss en het Mirando Trio verzorgen daar een muzikale voorstelling.
Ook in de dorpen rondom Deventer kun je de Dodenherdenking 2023 bijwonen. Dat kan op de volgende plekken:
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Deventer en blijf op de hoogte van alles over en rondom Deventer.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper