Dit is hoe de politieke partijen deze Deventer kwesties willen aanpakken

Door Sophie Wassink 13 maart 2018

Nog ruim een week en dan stemmen we voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.  Nu kan je gewoon een bolletje inkleuren, maar het is slimmer om je van te voren even in te lezen. De redactie van De Stentor heeft met behulp van 22 stellingen een Kieswijzer gemaakt die jou kan helpen bij het bepalen op welke partij je gaat stemmen. Wij hebben 5 stellingen uitgelicht, zodat je in een paar klikken kunt zien hoe de partijen over deze 5 op-en-top Deventer issues denken.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Filmtheater Viking

viking
Foto: indebuurt Deventer

Stelling: Deventer moet stoppen met de bouw van filmtheater Viking
Minder dan 1,5 jaar geleden had de bouw van de Viking gestopt kunnen worden door 150.000 euro aan de aannemer te betalen. De gemeenteraad koos voor doorgaan. Stoppen met de bouw van de Viking is nog steeds mogelijk, maar zou nu 12 miljoen euro kosten aan contracten en al gedane uitgaven. Wat vinden de partijen?

Eens
VVD, DeventerNu en Nieuw-Links zijn voor het stoppen met de bouw van de Viking. VVD wil alleen doorgaan met de bouw als het Burgerweeshuis de plaats inneemt van Bouwkunde.

Oneens
Een ruime meerderheid in de gemeenteraad wil de portemonnee trekken om filmtheater De Viking af te bouwen: D66, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Deventer Sociaal, Deventer Belang en Denk zijn het oneens met deze stellen.

Grote kerkhof

Grote Kerkhof auto's
Foto: indebuurt Deventer

Stelling: Het Grote Kerkhof moet deze zomer nog autovrij worden
Het is een hot topic: moet het Grote Kerkhof nou wel of niet autovrij worden? Het idee van het autovrij maken van het plein ontstond al in 2012. De afgelopen 5,5 jaar is veelvuldig over het autovrij maken van het plein gesproken, verschillende partijen veranderden ook van standpunt. Maar tot op heden kan de raad het maar niet eens worden over het herinrichtingsplan voor het Grote Kerkhof.

Eens
D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Deventer Sociaal, Nieuw-Links. Deze partijen zijn het eens met de stelling omdat zij vinden dat dit historische plein meer verdient dan een autostalling. Volgens de meeste voorstanders zijn er voldoende parkeerplaatsen in de binnenstad.

Oneens

Gemeentebelang, VVD, CDA, DeventerNu, Deventer Belang, DENK. Deze partijen zijn het oneens met de stelling omdat zij voldoende parkeergelegenheid in de stad belangrijk vinden en zolang die er niet is, is deze optie niet bespreekbaar.

Verkeer

Welle
Foto: indebuurt Deventer

Stelling: De gemeente moet de Welle autoluw maken
Op de weg langs de IJssel moet volgens sommige partijen minder gemotoriseerd verkeer rijden. Voorstanders vinden dat de Welle een plek zou moeten zijn waar je kunt genieten als wandelaar of fietser zonder dat er veel voertuigen voorbij rijden. Tegenstanders zien het niet zitten omdat ze bang zijn dat er chaos ontstaan in de stad en het verkeer op andere plekken vast komt te staan.

Eens

D66, GroenLinks, ChristenUnie, Deventer Sociaal en Nieuw-Links zijn het eens met de stelling. D66 wil minder verkeer op de Welle om zo Deventer meer aan de IJssel te verbinden. GroenLinks weert het liefst zoveel mogelijk auto’s en vrachtauto’s uit de binnenstad en de ChristenUnie vindt het belangrijk dat het gebied vooral een genot moet zijn om te kunnen wandelen en te fietsen.

Oneens

Gemeentebelang, CDA, VVD, PvdA, DeventerNu, Deventer Belang, ASP en Denk zijn het oneens met de stelling. Een argument die bij alle partijen voorbijkomt is dat ze bang zijn voor de chaos qua verkeer in de binnenstad.

Go Ahead Eagles

gae-jong-ajax
Foto: Henny Meyerink | Facebook Go Ahead Eagles

 

Stelling: De gemeente moet jaarlijks subsidie beschikbaar stellen voor Go Ahead Eagles
Voorstanders vinden dat Go Ahead Deventer erfgoed is en een uithangbord voor de stad. Tegenstanders vinden dat betaald voetbal  niet door de overheid mag worden gesubsidieerd.

Eens

VVD, DeventerNu en Deventer Belang zijn voor maar Deventer Belang voegt wel toe: “Wij zouden wel willen maar dat is ongeoorloofde staatssteun.”

Oneens

Gemeentebelang, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, Deventer Sociaal, ASP en DENK

Dorpsverenigingen

huldiging-carlijn
Foto: indebuurt Deventer

Stelling: Dorpen en buurtschappen moeten zelf beslissen over plannen in hun kern
Er wordt veel gediscussieerd over de binnenstad maar de dorpen worden zeker niet vergeten. Tien van de dertien partijen zijn het eens met deze stelling, de overige drie zijn neutraal, wat betekent dat niemand het oneens is met deze stelling. De voorstanders zijn het er over eens dat initiatieven van dorpen en buurtschappen moeten worden ondersteund, maar uiteraard in overleg met de raad.

Eens

Gemeentebelang, D66, CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, DeventerNu, Deventer Belang, Nieuw-Links, ASP.

Kieswijzer

Heb je een beetje bij kunnen houden met welke partij je het op deze punten eens bent? Je kunt natuurlijk altijd nog even de hele kieswijzer van de Stentor doen.

gemeenteraadsverkiezingen-stemwijzer

Weet jij al wat je gaat stemmen? Check hier de Deventer Kieswijzer!

Moet het Grote Kerkhof autovrij of niet? Willen we vuurwerkvrije zones, meer camera's of een Nationa...

Disclaimer: Voor dit lijstje hebben we gebruik gemaakt van de Kieswijzer van de Stentor. Om geen gigantisch lange verhalen te vertellen hebben we alleen gekeken naar ‘eens’ en ‘oneens’. Bij sommige stellingen kozen de partijen voor de optie ‘neutraal’. Deze keuze hebben we voor dit lijstje buiten beschouwing gelaten.  

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente