Wouter is chef-kok van IJssel Restaurant: ‘De passie voor eten heb ik van mijn oma’

Aangeboden door Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

IJssel Restaurant Deventer
Wouter is chef-kok bij IJssel Restaurant. Hij vertelt ons over de nieuwe kaart. | Foto: indebuurt Deventer

Wouter van Leeuwen (28) werkte in sterrenzaken en restaurants in binnen- en buitenland. Sinds augustus 2021 is hij chef-kok van IJssel Restaurant. ”Ik heb een zwak voor dit restaurant. Als ik de skyline van Deventer zie, weet ik dat dit mijn plek is.”

Van steak tartaar, huisgerookte zalm en burrata tot notentaart en chocolade brownies: je vindt het allemaal op de lunchkaart van IJssel Restaurant. Waar je op dit moment tussen 12.00 en 17.00 uur kunt genieten van een uitgebreide lunch. Hier staat Dutch Cuisine centraal. ”Dat betekent niet dat we stamppot boerenkool of spinazie serveren, maar dat de kaart is opgebouwd met producten van Nederlandse bodem. En het liefst echt uit deze buurt”, aldus Wouter.

Kruiden uit de volkstuin op de Worp

Zo komt de visleverancier uit Zutphen en de zuiverboer uit Knapenveld. ”Als er in het seizoen op snoekbaars gevist wordt in de IJssel, dan nemen wij die af. Daarnaast hebben we een volkstuin aan de rand van de Worp waar we in de zomer kruiden en bloemen halen. Een dame uit Deventer onderhoudt die voor ons.”

Witte boterhammen met aardbeien van oma

Wouter is een echte Deventenaar. Hij is geboren en getogen in onze Hanzestad. Zijn passie voor koken ontstond lang geleden door zijn vader en oma. ”Op vakantie mochten mijn broertje en ik om de beurt koken in ruil voor een zakcentje. Dan deden we zelf boodschappen. Zo begon ik op 11-jarige leeftijd na te denken over smaken.”

Verse producten leren waarderen

Ook zijn oma zette graag een lekker hapje op tafel. ”Als ik bij mijn oma logeerde, aten we vaak witte boterhammen met geprakte aardbeien als ontbijt. Die aardbeien haalden we ’s ochtends bij de fruitboer. Zij leerde me verse producten waarderen.”

Van koken op vakantie en aardbeien bij oma maken we een sprong in de tijd: zo’n vijftien jaar verder. In die jaren volgde Wouter de vakschool in Apeldoorn en de bekende Cas Spijkers Academie in Nijmegen. ”Dat is een school waar topkoks klaargestoomd worden voor de horeca.”

Aan het hoofd van de keukenbrigade

Wouter werkte in restaurants in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland, waaronder twee sterrenzaken. In IJssel Restaurant stond hij eerder als leerling en zelfstandig werkend kok. Sinds augustus 2021 stuurt hij als chef-kok de brigade aan. ”Ontzettend gaaf! Ik kom graag op andere plekken, maar Deventer en dit restaurant voelen echt als mijn thuis.”

Lees verder onder foto’s >

Smaak draait om ervaring

Volgens Wouter bepaalt de ervaring mede hoe lekker iets smaakt. ”Zo’n lekker broodje aardbeien als toen bij mijn oma, heb ik nooit meer gegeten. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse wijn die ik dronk bovenop een berg, met uitzicht over Verona. Die wijn smaakte thuis een stuk minder lekker.”

Linnen en glimmend bestek

Bij IJssel Restaurant draait het daarom ook om ervaring. ”Die ervaring begint al als je binnenkomt lopen in ons statige, monumentale pand. We begeleiden je naar de tafel die netjes is gedekt met linnen en glimmend bestek. Daarnaast doen we hier aan tafelbereiding. Het gaat echt om het totaalplaatje.”

”Ik wil dat mensen alleen al bij het zien van hun eten blij worden. Dus alle gerechten worden mooi opgemaakt, maar we houden het wel toegankelijk. Van 20 verschillende componenten op een bord, wordt een gerecht niet altijd beter.”

Een twee- of driegangenmenu als lunch

Op dit moment kun je bij IJssel Restaurant genieten van een all day lunch. Tussen 12.00 en 17.00 uur serveert het personeel jou de lekkerste lunchgerechten van de kaart, waaronder snoekbaars met bloemkool, procureur van wildzwijn of steak tartaar. Wouter: ”Alle gerechten zijn licht en dus ideaal voor een uitgebreide lunch.”

Wil jij je laten verrassen? Ga dan voor de chef’s choice. Een twee- of driegangenmenu dat is bereid met lokale en seizoensgebonden producten, samengesteld door Wouter en zijn team.

Trek gekregen? Bekijk de complete menukaart voor de lunch en reserveer direct een plekje via de website van IJssel Restaurant. Ben jij hotelgast? Dan serveert het IJssel Restaurant jou ’s avonds een heerlijke maaltijd op jouw hotelkamer.

Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

Worp 2, 7419 AD Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

Worp 2, 7419 AD Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Prominent gebouw aan de Walstraat weer leeg: ‘Ik moet Hōk Taverne wel sluiten’”

Prominent gebouw aan de Walstraat weer leeg: ‘Ik moet Hōk Taverne wel sluiten’

Hōk
Ga naar “Hot! Hier scoor je gembershots in Deventer”

Hot! Hier scoor je gembershots in Deventer

Gembershots Deventer
Ga naar “Zo zet jij binnen een paar minuten een verse én gezonde maaltijd op tafel”

Zo zet jij binnen een paar minuten een verse én gezonde maaltijd op tafel

Aangeboden door Uitgekookt.nl

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

  • Stromarkt 18
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

  • Grote Kerkhof 25-26
  • Restaurants en horeca
  • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Happerij Tapperij de Expeditie”

Happerij Tapperij de Expeditie

  • Restaurants en horeca
  • 11:00 - 23:00
De Expeditie Deventer

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Maaltijd-verspakketten 25% korting, vanaf € 3,74”

AH Maaltijd-verspakketten 25% korting, vanaf € 3,74

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Dr. Oetker Big Americans 1+1 gratis, vanaf € 3,89”

Dr. Oetker Big Americans 1+1 gratis, vanaf € 3,89

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Commercieel Medewerker”

Commercieel Medewerker

  • Kamphorst Personeel
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

  • Randstad
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer”

Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer

  • Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen
  • 17 juli 2022
zeldzaam-mooi-festival-deventer
Ga naar “Kelderfest”

Kelderfest

  • 26 februari 2022
Kelderfest
Ga naar “Gratis cursus ‘kennismaken met mindfulness’”

Gratis cursus ‘kennismaken met mindfulness’

  • Van 24 jan t/m 14 feb