Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rogier bleef acht jaar in Frankrijk voor de liefde! Nu runt hij zijn eigen zaak in Deventer

Aangeboden door ’t Lokaal 13 januari 2020

Hij zou maar één jaar in Frankrijk blijven, ”Maar ik werd verliefd en toen werden het er acht.” Inmiddels woont hij samen met die liefde Debby en twee kinderen in Deventer en dat bevalt goed. ”De mensen hier zijn makkelijker in contact maken dan de mensen op het Franse platteland. Je blijft daar toch de Nederlander.” Hoe Rogier in Deventer terecht kwam, en wat er allemaal op de nieuwe kaart van ’t Lokaal staat, vertelt hij indebuurt.

”Mijn ouders hadden een eigen horecazaak met een camping.” Daardoor kreeg hij het horecawezen met de paplepel ingegoten. Na de middelbare hotelschool in Groningen werkte hij in het chique Amstelhotel en vervolgens vertrok hij naar Parijs. Hier runde hij samen met zijn vrouw en haar familie op het Franse platteland een restaurant met kamers. ”Maar we gingen steeds vaker naar Nederland. Voor een begrafenis, huwelijk of verjaardag. Daarbij wilde ik graag een eigen zaak beginnen.”

”Na het houthakken in je oude kleren naar de supermarkt, het kon daar gewoon.”

Dat werd Het Lokaal, waar we alweer tien maanden kunnen smullen van de lekkerste broodjes, bowls en taartjes. En de kaart is net weer helemaal aangepast! Nieuw is onder andere de Freaky hot chocolate, compleet met donut en dikke slagroom toef. Maar ook het broodje met pompoen en zuurkool is nieuw. Rogiers persoonlijke favoriet is de zuurkoolsalade. ”De combinatie van zoet, zuur en zout is erg lekker!”

Mag ik de vegan soep?

Wat niet veranderd is, is dat van zowel de broodjes en soepen één vegan variant is. ”En natuurlijk is alles nog steeds huisgemaakt. Waarom? Omdat je dat proeft! We werken met een biologische slager, en producten uit eigen streek. Het brood van de bakker uit Olst, het vlees en de koffie uit Deventer.”

”In Frankrijk zat het hele dorp in de kroeg met TL-balken een biertje te drinken. Gewoon omdat het lekker bier was.”

De gerechten zijn eerlijk en lekker ”Geen poespas op je bord”, aldus Rogier. Misschien wel iets wat hij heeft meegenomen uit Frankrijk. ”Daar zat het hele dorp in de kroeg met TL-balken een biertje te drinken, gewoon omdat het bier lekker was.” Hij kon er zichzelf zijn. ”Na het houthakken in je oude kleren naar de supermarkt, het kon daar gewoon.”

Op de oude boerderij waar de familie Zuiderveld woonde, was het goed vertoeven. ”We hadden een eigen groentetuin, eigen kippen, ik hakte zelf hout voor onze openhaard. Maar het was ook 40 minuten rijden naar de stad. Nu zijn we met vijf minuten fietsen op het Grote Kerkhof.” De mooiste plek in Deventer vindt hij. ”Een hele andere sfeer dan op De Brink. Wat huiselijker en gemoedelijker, dat past bij Het Lokaal.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Foto | 't Lokaal | Rogier rechts in de keuken van 't Lokaal
Foto | 't Lokaal | Rogier serveert zijn gasten
Foto | 't Lokaal

”Mensen komen hier vergaderen, studenten werken op hun laptop maar er zitten ook opa’s en oma’s met hun kleinkinderen.” In de woonkamer van Deventer komt veel daglicht naar binnen door de grote, oude ramen. Dat maakt het inderdaad een fijne plek om neer te ploffen met je boek of laptop op een regenachtige dag. Maar in de hoek ligt ook een stapel spelletjes. ”Ja, echt voor ieder wat wils”, knikt Rogier.

Rogier en de dames

Niet nieuw, maar wel opvallend is de open keuken van Het Lokaal, en daarvoor de bar met uitgestalde groentes, fruit en de versgebakken taarten. De open keuken is een hele bewuste keuze. ”We hebben hier geen geheimen, daarom is alles uitgestald. Hetzelfde geldt voor het personeel en hoe we met elkaar omgaan. Het is een fijn team en we doen het echt samen, geen gemok achter de schermen hier. Ik geloof erin dat zij dat ook weer uitstralen naar gasten.” Rogier is erg trots op zijn team, dat bestaat uit vijf dames.

”Ik geniet net zoveel van een groot congres als twee dames die hier een stuk appeltaart eten.”

En natuurlijk is hij ook trots op Het Lokaal. ”We hebben  al veel hoogtepunten gehad afgelopen jaar. Bijvoorbeeld het grote congres wat we verzorgd hebben in de Lebuinuskerk. Maar ik geniet net zoveel van twee oude dames die hier heel blij een stukje taart eten.”  Ik hoop dat nog meer mensen dit jaar Het Lokaal weten te vinden. Vaak loopt men er langsheen, en weten ze niet dat we hier zitten. Maar we gaan de ingang nog aanpakken, zodat het duidelijk is dat wij hier zitten.”

Foto | 't Lokaal
Foto | 't Lokaal
Foto | 't Lokaal
Foto | 't Lokaal
Foto | 't Lokaal

Lees ook:

Het straatbeeld van het Grote Kerkhof

Lunchen in het leslokaal van Erasmus en Geert Grote

Het gebouw aan het Grote Kerkhof dat nu een normale horecagelegenheid lijkt, heeft een rijke geschie...
t Lokaal

Nieuw op het Grote Kerkhof: ontbijt- en lunchzaak ’t Lokaal

In het pand van de Latijnse School, vind je nu ook 't Lokaal. Deze hippe ontbijt- en lunchzaak is on...
Emelie Vlaskamp

‘We zijn blij dat ’t Lokaal erbij is gekomen’ Emelie deelt haar favorieten

Tussen openingstijden verkoopt ze gouden kabouters, Nijntje in de kleur 'bubblegum' of Happy Socks m...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Lokaal. Meer over ’t Lokaal ontdekken?

’t Lokaal Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Grote Kerkhof 6, Deventer

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.