Simpel en snel: 3 x gezonde lunch salade recepten

Door Marjolein van der Harst 14 januari 2019

het nieuwe jaar hebben we vaak het goede voornemen om gezonder te gaan eten, meer te gaan sporten en vroeger te gaan slapen. Vaak duren deze voornemens een week of 3 en vervallen we daarna weer in oude gewoontes. Om het in ieder geval de aankomende 3 weken vol te houden (en wellicht) langer hierbij 3 keer gezonde salades om mee te lunchen. Is weer een keer wat anders dan een boterham met kaas.

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Salade met geroosterde kikkererwten en tonijn

Ingrediënten:

-1 blikje kikkererwten van 200 gram
-1 blikje tonijn
-2 handjes rucola
-2 tl cayennepeper
-Peper en zout
-Olijfolie (extra vierge)

Bereidingswijze:

Niets is zo makkelijk als deze salade. En ook nog eens enorm voedzaam door de kikkererwten. Begin met de kikkererwten goed uit te laten lekken en spoel ze daarna nog even snel af. Bestrooi ze met de cayennepeper en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de kikkererwten dan nog met een beetje olijfolie en doe ze ongeveer 15 minuten in een over van 200 graden. Houd ze wel goed in de gaten en schep ze tussentijds nog eens om. Als de erwten in de oven zitten kan je de rest van de salade voorbereiden. Laat de tonijn goed uitlekken en breng op smaak met peper en zout. Leg de rucola op een bord of op een schaal, leg daar bovenop de tonijn en na een kwartiertje ook nog eens de kikkererwten. Besprenkel de gehele salade nog een keer met wat olijfolie en waar nodig met een beetje peper en zout. Let wel op dat de cayennepeper al scherp is dus proef eerst voordat je nog meer peper toevoegt.. Eet smakelijk!! Tip: De geroosterde kikkererwten zijn ook lekker als tussendoortje of als gezonde avondsnack.

Spinazie salade met gegrilde peer en blauwe kaas

Ingrediënten:

-1 grote rijpe peer
-100 gram ongekookte verse bladspinazie
-75 gram verbrokkelde gorgonzola (of een andere blauwe kaas naar keuze)
-1 handje walnoten
-1 tl honing
-3 el olijfolie (extra vierge)
-Peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200gr en snijd ondertussen de peer in kwarten en verwijder het klokhuis. Leg de peer op een met bakpapier beklede bakplaat en doe deze ongeveer een minuut of 10 in de oven. De peer moet warm worden en niet koken dus let goed op. Als je denk dat de peer eerder klaar is haal hem dan gerust er alvast uit. Doe de spinazie in een kom (was deze uiteraard eerst als dat nog niet gedaan is) en verbrokkel daarover de blauwe kaas en walnoten. Wanneer je de walnoten niet kan breken met je handen doe ze dan even in de vijzel. Zorg er wel voor dat het nog lekkere stukjes blijven zodat er nog een beetje bite in de salade zit. De dressing bereid je door de honing door de olijfolie te mengen en deze op smaak te brengen met
peper en zout. Wanneer de peer klaar is snijd je deze in kleinere stukjes en verdeel je dit over de spinazie met blauwe kaas en walnoten. Giet de dressing over de salade en voilà: een heerlijke, gezonde lunch!

Salade met wortel en gerookte kip

Ingrediënten:

-Half zakje wortel julienne
-Halve komkommer
-2 middelgrote tomaten
-Halve gerookte kip
-2 tl komijn
-Olijfolie (extra vierge)
-Peper en zout

Bereidingswijze:

Dit is één van mijn favoriete salades om mee te nemen naar mijn werk. Het is super simpel, je kan het de avond van te voren al maken en in de koelkast bewaren en het vult goed door alle groentes die erin zitten. Ideaal! Snijd de komkommer en tomaat in kleine stukjes en meng dit in een schaal met de helft van een zakje wortel julienne (dit is heel erg dun gesneden wortel, te koop in de supermarkt. Je kunt het uiteraard ook zelf doen, maar dat is nog al een werkje). Snijd de helft van de gerookte kip in dunne reepjes en voeg dit toe aan de groente. Besprenkel het geheel met olijfolie en schep het goed door elkaar. Breng op smaak met de 2 tl komijn en de peper en zout en je bent klaar. Kind kan de was doen! Mocht je dit nou heel saai vinden kan je er natuurlijk nog andere groentes zoals paprika aan toevoegen. Of vervang de gerookte kip door een net gegrild kipfilet, dan maak je de salade lauw warm.

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Eten & drinken

adv.