Nostalgie: dit beroemde Deventer broodje komt terug

chez antoinette weer open
Foto | indebuurt Deventer

Deventenaren die in de jaren 80 druk aan het stappen waren in de stad kennen hem gegarandeerd: de ‘ovo’. Het bekende broodje ei dat in het holst van de nacht verkrijgbaar was bij Chez Antoinette komt nu terug. Wel in een nieuwe vorm: de Novo.

Het flinke voedzame broodje met de naam ‘ovo’ werd al uitgevonden binnen de deuren van Chez Antoinette in de jaren ’70. “Mijn vader had het café overgenomen van mijn moeder en in zijn team werkten voornamelijk studenten”, vertelt Alain Legel, de eigenaar van wat inmiddels al jaren een restaurant en bodega is.

Voedzaam voor studenten

“Die studenten hadden na werktijd vaak trek. Zo hadden ze wel de hamburger, maar samen besloten ze eens een broodje ei (ovo in het Latijn en Portugees. red.) op smaak te brengen. Het werd een vrij groot broodje ei met verschillende kruiden, paprika, rauwkost, wat zuur en een saus van aioli.”

Holst van de nacht

Al snel bleek het uit de kluiten gewassen broodje niet alleen bij de werknemers van Chez Antoinette in de smaak te vallen. “Ook uitgaanspubliek had wel zin in zo’n broodje en dus werden ze voor een gulden of vier tot vijf verkocht. Vaak tot een uur of drie in de nacht.”

Gewoon ei

Fans van de ovo probeerden het zelfs over de landsgrenzen te bestellen. “Geregeld kwamen gasten terug met het verhaal dat ze op vakantie in Portugal ook de ovo bestelden, maar zij werden altijd zwaar teleurgesteld”, zegt Alain. “Ovo betekent daar namelijk gewoon ‘ei’ en dat is precies wat ze dan kregen.”

De nieuwe Ovo

Hoewel het gerechtje al sinds 2006 niet meer op de kaart staat bij Chez Antoinette, is de vraag altijd gebleven. “Mensen die in die tijd uitgingen in Deventer vragen er nog wel eens naar, het is echt een culthap voor de zestigers van deze tijd.” Reden genoeg voor Alain om te zorgen voor een comeback. “Als jochie heb ik hem zelf destijds wel geproefd en ook gemaakt. Doel was niet meer om de oude versie na te maken, maar er een nieuwe draai aan te geven. We hebben een week geoefend op de nieuwe versie van het broodje. Met name het brood zelf was een uitdaging, deze moet net groter zijn dan een bolletje. Uiteindelijk bleek het Oxerbrood van bakker Gijs het beste. Onze chef Roderick heeft erg goed zijn best gedaan en nu is de Novo een volwaardig lunchgerecht.”

Vanaf het Dickens Festijn

Het is dan ook niet meer tot midden in de nacht verkrijgbaar zoals de voorganger. “Je krijgt een mooi opgemaakt bordje. De eerste Novo is zaterdag 11 december vanaf 11.00 uur verkrijgbaar tijdens het Dickens Festijn.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Casanova’s opgelet: dit zijn de leukste valentijnsuitjes in Deventer”

Casanova’s opgelet: dit zijn de leukste valentijnsuitjes in Deventer

Ga naar “Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’”

Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’

Ga naar “Deze heerlijke vers speciaalzaak wil een vestiging openen in Deventer en zoekt een enthousiaste ondernemer”

Deze heerlijke vers speciaalzaak wil een vestiging openen in Deventer en zoekt een enthousiaste ondernemer

Aangeboden door Kipperij

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime