Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maria en Ed van Het Javaanse Smulpaleis: ‘Koken zit in onze cultuur, in Suriname gaat iedereen naar huis met een doggybag’

Door Sanne Albers 3 juli 2020

Het Javaanse Smulpaleis is een begrip in Deventer. Je kunt er terecht voor bami, roti, bakbanaan of een broodje pittige kip. Wij halen er al vaak een maaltje af, en vroegen ons af: wie zijn die vrolijke gezichten achter de vitrine? Hoog tijd voor een praatje dus.

Als we om negen uur ’s ochtends aankomen op de Beestenmarkt zijn Maria Kasanmoenodo (61) en haar man Ed de Ridder (58) al druk bezig met koken. Terwijl Ed achter de pannen staan, gaat Maria even zitten om ons te woord te staan. Ze hield altijd al van koken en leerde de kneepjes van het vak van haar oma en moeder in Suriname. ”Koken zit in onze cultuur. In Suriname ging iedereen na een verjaardag naar huis met een doggybag. ”Dat brengt geluk”, zei mijn moeder altijd.”

‘Ik kookte in mijn eentje voor een bruiloft van 200 gasten’

Toen Maria in 1974 naar Nederland kwam, nam ze de recepten van haar familie mee. ”Ik kookte vaak voor vrienden en familie. Zo heb ik in mijn eentje eens voor een bruiloft van 200 gasten gekookt. Dat was nog niet professioneel, ik deed dat allemaal gewoon ‘voor de leuk’. Mijn nicht zei wel eens: ”Daar kun je geld mee verdienen.” Dat gebeurde in 2010, toen Maria begon met ‘Het Javaanse Smulpaleis’. ”In een kleine wagen op de markt.” Die kleine wagen werd al snel een grote waarmee ze onder andere in Zutphen op de markt stond.

Een plekje op de markt

”Dat was leuk, maar ik wilde graag naar Deventer, iets dichter bij huis. En Deventer is een grote stad.” In eerste instantie hoopte ze op een mobiel plekje op de markt, net als in Zutphen. ”Ik zag wel tien döner kraampjes, verschillende viskramen maar wat ik maak, dat was er niet.” Maria besloot daarom zelf de marktmeester te bellen om een plekje te bemachtigen. ”Dat pakte goed uit, de eerste dag op de markt was iedereen gelijk zo enthousiast!” Pas vier jaar geleden kwam de vaste plek op de Beestenmarkt vrij. ”Daar moest ik nog wel even over nadenken, wat we tot dan toe deden was freewheelen, zo’n vaste plek is echt serieus.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Maria is druk bezig met de voorbereidingen voor vanavond | foto indebuurt
Het Javaanse Smulpaleis | foto indebuurt
Ed achter de pannen in de vroege ochtend | foto indebuurt
'De kleine wagen', het begin van Het Javaanse Smulpaleis | eigen foto
Het Javaanse Smulpaleis op de markt | eigen foto

Dat het stel in Deventer is beland, was niet vanzelfsprekend. Ed komt uit Den Haag en Maria uit Rotterdam en ze woonden lange tijd samen in Den Haag. Ed: ”Mijn baas vroeg of ik in Terwolde wilde werken, en daar doordeweeks in een huurhuis verblijven. Dat heb ik gedaan. Het was een groot huis met uitzicht op de IJssel. Ik zag paarden en koeien in de wei en dacht: waar ben ik terechtgekomen. In de positieve zin van het woord.” Maria moest ondanks Eds enthousiasme, niet direct iets van Terwolde weten. ”Uiteindelijk ben ik na een paar weken gaan kijken samen met mijn zoon. Toen ik daar aankwam wist ik niet wat ik zag: wat een ruimte. Wij woonden in een appartement boven onze sigarenwinkel in Den Haag moet je weten, hier was ruimte!” De familie besloot te verhuizen naar het oosten.

Van hobby naar baan

Waar ze in Den Haag druk was met het runnen van de sigarenwinkel, sloeg in Terwolde bij Maria snel de verveling toe.”Ik ben een stadsmens en wilde wat doen. Zo ging ik in het eerste jaar na de verhuizing alle markten in de omgeving af. Dat gaat op een gegeven moment ook vervelen”, lacht ze. Ze wilde graag aan het werk, ”desnoods als vakkenvuller, wat kan mij het schelen, dacht ik. Maar daarvoor was ik te duur.” Na verschillende baantjes besloot ze in 2010 om volledig voor haar hobby koken te gaan en dat bevalt nog steeds goed. ”Ik ben super blij met wat ik doe.”

‘Het was wel even wennen, dat samenwerken’

Sinds drie jaar geleden staat Ed ook achter de pannen. ”Dat was wel even wennen”, lacht hij. ”De eerste 1,5 jaar dacht ik: ik spring weer op de vrachtwagen. Maria moest haar eigen maniertjes loslaten en wennen aan het feit dat ik erbij sta.” Maria knikt instemmend. ”Dat klopt.” Inmiddels is dat geen probleem meer, en hebben ze allebei hun eigen plek in de keuken. Dan is het weer tijd om te gaan, maar niet voordat we wat lekkers aangeboden krijgen. Zeg daar maar eens nee tegen…


Meer over Het Javaanse Smulpaleis ontdekken?

Het Javaanse Smulpaleis surinaamse restaurants

Geopend11:00 - 19:00

Beestenmarkt , Deventer

Bekijk meer:surinaamse restaurants

Lees ook:

Vakantie in eigen stad: 6 x hier in Deventer waan je je op tropisch Bali

Op vakantie naar het buitenland zit er voor veel mensen voorlopig nog niet in. Het coronavirus zorgt...
Fooddock Sannepan

Proeven bij Fooddock: De Indische lekkernijen van Sannepan

Sanne van Duuren maakt in haar foodstand Indische gerechten zoals haar moeder ze thuis maakte. Sinds...
Bumbu Bali

13 x Deze Aziatische restaurants vind je in Deventer

Zin om lekker uit eten te gaan en op zoek naar een Aziatisch restaurant in Deventer? Wij zetten wat ...

adv.