Hasta la pasta! Raffaele’s Foodbar aan de Brink is open
In het voormalige pand van de SNS-bank, naast Hotel Royal en Brownies & downieS, zit nu Raffaele's Foodbar. Een Italiaans restaurant...
In de keuken van Raffaele’s foodbar werken twee Italiaanse vrienden uit Napels. Mario Gentile en Giordano Esposito verruilde hun geliefde Italië in voor Deventer. Want wij Deventenaren kunnen op het gebied van eten nog veel leren. De vrienden maken verse pasta én pizza in Napoli stijl. Belangrijkste ingrediënt? Liefde.
“Buon appetito!” Wordt geroepen uit de keuken van het Italiaanse restaurant op de Brink dat sinds november vorig jaar open is. De foodbar is een succes vanaf de start. Mede dankzij de twee Italianen die door chef-kok Mishka van Dijk naar Deventer zijn gehaald. “Raffaele Natale (eigenaar red.) vroeg of ik de keuken wilde leiden,” zegt Mishka. “Dat wilde ik wel, op één voorwaarde: samen met mijn Italiaanse vrienden. Zij hebben de kennis van en de liefde en passie voor de Italiaanse keuken.”
Mario en Giordano zijn opgegroeid in het zuiden van Napels. Ze kwamen als buurjongetjes bij elkaar over de vloer en hadden van jongs af aan een grote liefde voor eten en koken. “We werkten beide in verschillende Italiaanse keukens als pastachef,” vertelt Mario. “De werkomstandigheden in Italië zijn veel slechter dan in Nederland. Twaalf jaar geleden zocht ik voor een paar maanden een vriend op in Amsterdam. Hij werkte in een Italiaans restaurant en ik kon er ook aan de slag. Een woning had ik snel gevonden en het maken van vrienden ging heel makkelijk. Na een paar maanden besloot ik om te blijven. Ik had alleen nooit gedacht dat het voor ruim twaalf jaar zou zijn.”
Op uitnodiging van Mario kwam Giordano vijf jaar geleden ook naar Amsterdam. Onder leiding van Mishka, die als broekie van twintig jaar al junior-chef was, werkten de mannen samen in de keuken van Jamie Olivers restaurant Fifteen in Amsterdam. “Mishka was de rising star,” zegt Mario trots. “We hebben veel van hem geleerd.” Mishka liep stage bij Jamie Oliver in Londen, werkte in de keuken van een sterrenrestaurant en staat nu aan het hoofd van de keuken van de Foodbar. De drie koks zijn collega’s én vrienden en delen de liefde voor de Italiaanse keuken.
En die liefde proef je. In de keuken van de Foodbar wordt alles vers bereidt, van begin tot het eind. “We kopen niets kant en klaar in, veel producten komen rechtstreeks uit Italië en natuurlijk maken we de pasta en het pizzadeeg zelf,” vertelt Giordano. “Het maken van het deeg is lastiger dan je denkt,” vult Mario aan. “De ingrediënten die je moet toevoegen voor het perfecte eindresultaat zijn liefde en passie. Echt! Ik maak geen grap. Als ik boos of opgefokt het deeg kneed, dan wordt het deeg nerveus. Er ontstaan meer luchtbelletjes. Dat moeten we juist niet hebben. Dus ik maak het deeg heel relaxed, vol liefde. Dan lukt het altijd.” “We maken de pizza’s in Napoli stijl, à la minute,” zegt Giodano. “Pizza Mozzarella, mét buffel mozzarella uit Napels, is mijn favoriet. Ik eet er iedere zondag twee. Al jaren.”
Het is hard werken in de keuken. Mishka houdt de Italiaanse vrienden goed in de gaten. Hij is streng maar rechtvaardig. Hij checkt en proeft alles en spreekt zelf inmiddels ook een aardig woordje Italiaans. “Ik kan alles verstaan. Soms hebben we een onderonsje met z’n drieën in het Italiaans. De rest van de keukenbrigade begrijpt er dan niets van haha. Maar in de keuken zijn we collega’s. Na werktijd zijn we pas weer vrienden en duiken we samen de kroeg in.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken