Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het roer om: van schooldirectrice naar snoepjesmaker!

Door Sanne Albers 22 oktober 2019

Vol enthousiasme laat Fleur Poppema (42) haar snoep zien. Sinds 1 oktober is haar eigen (online) snoepwinkel live. Iedere week maakt ze een nieuwe batch. ”Dan ruikt het hele huis naar snoep, heerlijk!” Ze mag zich na verschillende cursussen van de doorgewinterde Deense snoepjesmaker Allan Sommer nu zelf een professional noemen. Met een kop koffie en (uiteraard) snoepjes vertelt ze ons hoe het allemaal begon.

Fleur maakt snoep, op traditioneel Deense wijze. Fleur: ”Je warmt een mengsel van suiker, glucose en water op. Als je dat na het koken weer afkoelt ontstaat er bij een bepaalde temperatuur een soort klei.” En dan begint het echte werk. De snoepjes worden gemaakt door de suikerklei heel vaak uit elkaar te trekken, net zolang tot er een lange strook ontstaat. Daar kun je allerlei vormen en figuren mee maken. Dus staat Fleur wekelijks in de keuken, te trekken en te kneden. Met handschoenen (want de glucoseklei is ontzettend heet) en een grote schaar gaat ze te werk.

”Ik stond daar, tussen allemaal kinderen, te kijken hoe het snoep gemaakt werd. Geweldig.”

Meer dan twintig jaar zat ze in het onderwijs. Ze stond voor de klas en was directrice. Al een tijd wist ze dat ze toe was aan een nieuwe stap, iets anders. Maar wat dat wist ze niet. Totdat ze met haar gezin op vakantie was in Denemarken. Fleur: ”We huurden een huisje in de buurt van Løkken en liepen daar wat rond, op zoek naar een cafeetje.” En toen gebeurde het. De familie kwam de snoepwinkel Bolcheriet tegen, waar je live kunt zien hoe het snoep gemaakt wordt. ”Dat was zo bijzonder! Ik stond daar haast gehypnotiseerd te kijken. Tussen allemaal kinderen! Dat je zoiets kan maken met een simpel ingrediënt als suiker. Ik stond er zolang dat op een gegeven moment zelfs mijn dochter al buiten op me aan het wachten was, haha.”

Cursus professioneel snoepjesmaker

Toen het gezin terugreed naar Nederland begon het te kriebelen. ”In de file begon het denken. Dat wil ik ook, zo snoep maken.” Ze zag het helemaal voor zich, een eigen snoepatelier in een pandje in de Walstraat. ”Een droom, maar helemaal niet realistisch om daar meteen te beginnen.” Eenmaal thuis ging ze aan de slag met do-it-yourself YouTube filmpjes. ”Dat mislukte gigantisch.” Maar ze moest en zou het snoep maken onder de knie krijgen. Dus ging ze op onderzoek uit.

”Na twee weken ging ik met 21 kilo gemaakt snoep weer naar Nederland.”

In Nederland worden dit soort snoepjes niet veel gemaakt. Dus uiteindelijk keerde ze afgelopen zomer terug naar Denemarken en volgde ze een cursus bij de Deense snoepjeskoning Allan Sommer. In twee weken voltooide ze de beginners-, gevorderde- en experts cursus. ”Dat waren lange dagen vol eh, suiker en snoep. Na twee weken ging ik met 21 kilo snoep weer naar Nederland. Nou daar is goed van gegeten”, aldus Fleur lachend.

Fleur in de leer bij snoepmaker Allan Sommer in Denemarken | Foto | De Snoepwerkplaats
Leren snoep 'trekken' | Foto | De Snoepwerkplaats
Het basissnoepje | Foto | De Snoepwerkplaats
De citrus | Foto | De snoepwerkplaats
De framboos | Foto | De Snoepwerkplaats

Van snoepkoning Allan leerde ze hoe ze verschillende figuren moet maken. Terwijl ze de verschillende snoepjes erbij pakt legt ze ons uit: ”Makkelijk is bijvoorbeeld een basissnoepje met een jasje aan de buitenkant. Iets moeilijker is de citrus en daarna komt bijvoorbeeld de framboos. Je moet snel zijn, want het mengsel koelt natuurlijk af.” Sinds ze begonnen is zitten de snoepjes eigenlijk de hele dag in haar hoofd. Fleur: ”Ik denk constant in 3D. Als ik door Deventer fiets en ik zie een vrachtwagen dan denk ik, oh dat is een leuke vorm om een logo mee te maken.”

Achter de oorsprong van het snoepje zit een mooi verhaal. ”Maar pin me er niet op vast, dit is alleen wat ik heb gehoord”, zegt Fleur met een glimlach. Het schijnt dat lang geleden, in de tijd van de Vikingen, de Deens regerend vorst ontzettend ziek was. Hij moest medicijnen maar wilde deze niet innemen. De apothekers van het hof schijnen toen een soort snoepje te hebben gemaakt waar het medicijn in verstopt zat. En zo is het ambacht geboren.

Snoepkont

In Fleurs snoep zitten natuurlijk geen medicijnen. Ook zitten er geen onnatuurlijke kleur- of smaakstoffen in. Vlierbes is haar lievelingssmaak. Al weet ze zich goed in te houden. ”Iedere batch die ik maak proef ik een keer. Meer niet. M’n dochter proeft natuurlijk ook graag mee. Die vindt het geweldig dat ik dit ben gaan doen.” Sinds 1 oktober is haar website live. En de bestellingen beginnen al binnen te stromen. Ondertussen kookt op de achtergrond het glucosemengsel voor de volgende lading snoepjes. Dus duikt Fleur zo weer haar keuken in. Nu nog hier, maar wie weet over een paar jaar wel in de Walstraat. Als het aan Fleur ligt in ieder geval wel…

Stap 1 het mengsel aan de kook brengen | Foto | De Snoepwerkplaats
Stap 2 uitgieten over de plaat | Foto | De Snoepwerkplaats
Stap 3 kleurstof toevoegen | Foto | De Snoepwerkplaats
Stap 4 de suikerklei uit elkaar trekken | Foto | De snoepwerkplaats
Stap 5 snoepjes knippen | Foto | De snoepwerkplaats

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website.

Lees ook:

Herfstvakantie vieren met kinderen

Herfstvakantie tip! Zo maak jij een leuke dag met het gezin

Het is herfstvakantie. Wat te doen met kinderen? De speeltuin, afspreken met vriendjes of gezellig p...

Dit is jouw laatste kans om gratis bioscoopkaartjes te winnen

Heerlijk onderuitgezakt met een bakje popcorn naar de film? En dat helemaal gratis? Dat kan! Wij gev...

Sprookjesachtige uittip: kom wintershoppen bij Spirit of Winter

Van woensdag 13 november tot en met zondag 17 november verandert de tuin van Paleis Het Loo in een b...

Meer over De Snoepwerkplaats ontdekken?

De Snoepwerkplaats snoepwinkels

Willem Pijperstraat 12, Deventer

Bekijk meer:snoepwinkels

 

adv.