Deze typisch Deventer lekkernijen móet je proeven
- 9 januari 2018
- Simone Groot Lipman
Wij presenteren: het lekkerste lijstje van Deventer! En als trotse inwoner van de stad heb jij deze typisch Deventer lekkernijen allemaal al een keer geproefd, toch…? Anders is dit jaar toch echt tijd dat je dit lijstje kunt afstrepen!
Deventer Koek

Met stipt op nummer één. Deventer Koek, welke Deventenaar kent ze niet? Wij zijn in ieder geval fan van deze authentieke koek met het (nog steeds) geheime recept. De beroemde koek koop je bij – je zou het niet verwachten – Deventer Koekwinkel. #datwordtsmullen En je kan er ook zoveel mee. Zo schreven Gin-Tonic die geïnspireerd is op de Deventer Koek.
Deventer Gin

Over gin gesproken… Wagging Finger is een Deventer gin. Bedacht en gestookt door Erik Molenaar, een distilleerder uit Deventer. Het is een gin met een extra hoog percentage jeneverbes, waardoor hij wat zoeter is dan de andere gin’s. En er is een kruidig tintje toegevoegd in de vorm van een klein beetje anijs en kruidnagel. Op de fles zie je een vrouw afgebeeld. Willemijn, de overgrootoma van Erik. Ze kijkt flink chagrijnig, want ze heeft haar borreltje nog niet gehad. Als je de fles omdraait, verschijnt er een lachje op haar gezicht.
Deventer Mosterd

Deventer kent, net als vele andere oude dorpen en steden in het land, een lange mosterd traditie in het maken van mosterd. De Deventer mosterd is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken:
- De Dèmpter mosterd: Een pittige grove mosterd met een grove structuur voor de “echte” mosterdliefhebber en bij elk gerecht te gebruiken. Deze mosterd is zoutloos!
- De Iessel mosterd: Een fijne gladde mosterd met een pittige smaak en er is mierikswortel in verwerkt.
- De Hanze mosterd: Een romige mosterd met hele mosterdzaadjes die vernoemd is naar de Hanzesteden, is vooral geschikt bij een stukje kaas, worst of knakworst. Eigenlijk een dagelijkse mosterd die bij elk gerecht tot zijn recht komt, daar de smaak niet al te pittig is en zeer geschikt als basis voor mosterdsoep.
Deventer bier

DAVO Bieren is een plek waar menig Deventenaar regelmatig een biertje drinkt. Het DAVO biertje Surf Ale is inmiddels een begrip in de stad. Vele cafeetjes in Deventer verkopen dit biertje van de stadsbrouwerij. Het is een blond biertje met frisse en hoppige smaken. Het alcoholpercentage van 6,4 % geeft kracht aan dit bier en zorgt ervoor dat je hem toch wat rustiger zal moeten drinken om er van te genieten.
Deventer leut

Sinds juli dit jaar heeft Ten Have Koffie een nieuwe koffielijn: Deventer Leut. Er zijn maar liefst vijf (!) soorten leut, stuk voor stuk unieke melanges. Van een krachtige blend met een donker, robuust karakter, tot een zachte melange met een subtiele én smaakvolle afdronk. De koffie komt overal vandaan, behalve Europa en Noord-Amerika. Het is een koffie voor thuis, voor vrije tijd, voor als er even niets hoeft.
Deventer snack: Roquette

Er is sinds kort een Deventer snack: de roquette! Het is een Spaanse kroket, rijkelijk gevuld met chorizo, serranoham en kaas. Dit hapje is bedacht door Deventenaar Bas van Veenendaal. #wijhebbenhemalgeproefd
Deventer likeur

Wist je dat we ook een eigen likeur hebben? Een lekkere caramel likeur, voor bij de koffie. Of de IJsselbries, een frisse likeur of wat zeg je van een likeur in de smaak van Deventer Koek?
Deventer Roem
Amsterdam Old Amsterdam, Urecht heeft de Oude Gracht en Rotterdam de Rotterdamsche Oude. De Kaashandel de Brink vond dat Deventer niet achter kon blijven en ontwikkelden begin dit jaar – in het kader van Deventer 1250 jaar – Deventer eerste echte eigen kaas: Deventer Roem. De kaas ademt Deventer. De verpakking van de kaas wordt opgesierd met de grondvesten van de stad en op de bandenrol prijkt de skyline van Deventer. Er zijn twee varianten met eigen karakteristieke smaak: de 10 maanden oude Pittig & Romig en de 14 maanden oude Robuust & Romig.
Ontbreekt er volgens jou nog iets in deze lijst? Laat het ons weten!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Deventer en blijf op de hoogte van alles over en rondom Deventer.
