5 x tips voor de beste thuiskoffie van barista’s Gerben en Jeroen: ‘Voorgemalen koffie is gewoon jammer’

In deze thuis(werk)periode zijn we in grote mate overgeleverd aan ons eigen ‘bakkie pleur’. Toch verlangen we stiekem allemaal weer naar dat ene professionele kopje koffie van horecakwaliteit. Barista’s Gerben Hettinga en Jeroen Brugman van Koffiedok vertellen hoe je die koffies ook thuis het best kunt maken.

Over deze koffiekenners

Deventer barista’s Gerben Hettinga en Jeroen Brugman. Foto | indebuurt

De heren van Koffiedok mogen zich beide barista noemen. Waar Gerben Hettinga zich meer richt op machines en bonen, is de specialiteit van Jeroen Brugman het branden van de koffiebonen. “Bij mij begon het eigenlijk met: ‘oh, ik heb zin in koffie’, daarna kwam ik door een aaneenschakeling van toevalligheden op het idee om van mijn passie mijn beroep te maken”, zegt Gerben. Collega Jeroen mag zichzelf sinds negen jaar barista noemen. “Koffie verbindt meer mensen dan internet”, zegt hij. Juist omdat koffie bij zoveel mensen hoog aan het lijstje van eerste levensbehoeften staat, praten ze ons graag even bij over de beste thuiskoffies.

1. Zorg voor versgemalen bonen

Verschillende bonenmaalmachines.

“Voorgemalen koffie is gewoon jammer, net als pads en cups”, zijn de heren het eens. “De aanschaf van een goed bonenapparaat is een eerste stap. Zie het als een investering in je keuken waar je iedere dag plezier van hebt.” De aanschaf van een hele machine is volgens de mannen niet eens nodig.

Een bonenmaler hoeft namelijk niet zo’n grote investering te zijn, weet Gerben. “Er zijn verschillende soorten in diverse prijsklassen. Ik neem er zelf bijvoorbeeld altijd eentje mee op reis”, lacht hij. “Bij voorkeur gebruik je dus versgemalen bonen. Kijk hiervoor goed naar de branddatum op de verpakking, koffie is echt vers tot twee weken na het branden. Nog een richtlijn: betaal je minder dan twintig euro voor een kilo bonen? Dan doe je of jezelf of de koffieboer tekort.”

2. Meten is weten

Aangezien we dus niet meer de vaste schepjes achteloos in het filter mieteren, komt een keukenweegschaaltje goed van pas. “Meten is weten, een zin die zeker van toepassing is op het zetten van de beste koffie”, zegt Jeroen. Ook aan het water kun je zelf nog heel wat fixen, weten de barista’s. “Het leidingwater in Deventer leent zich eigenlijk helemaal niet zo goed voor het zetten van koffie. Aangezien koffie voor 98% uit water bestaat, kan het vervangen van tweederde door bronwater uit een fles bijdragen aan een betere koffie.”

3. Opschenken en nat filter

Goed, heb jij je keuken zo ingericht dat je verse bonen kunt malen voor jouw dagelijkse bakkie? Dan is het tijd om koffie te zetten met die versgemalen bonen. “Koffie zetten gaat om tijd, turbulentie en temperatuur. We schenken het gekookte water handmatig over de koffie. Dit doe je door middel van een rustige cirkelbeweging, zodat je alle koffiekorreltjes goed raakt. Ook de temperatuur is van belang, te heet water kan koffie bitter maken. Tip: maak het filter eerst nat. De smaak van het filter kan de smaak van de koffie beïnvloeden.”

Beetje meer body

Om je koffie nog krachtiger te maken, kun je de koffie ook mengen met het water in plaats van het te filteren. “Je neemt dan 6 of 8 gram koffie per 500 milliliter, afhankelijk van de sterkte die je wenst. Alles gaat in de cafetière, waardoor ingrediënten gemengd worden. Alle smaken komen zo samen. We extraheren het mengsel. Het is bij deze bereidingswijze wel mogelijk dat er koffiedeeltjes meekomen. Wist je trouwens dat het ‘pittige zwarte bakkie’ eigenlijk afkomstig is van te ver doorgebrande bonen? Echte koffie behoort eerder iets roder te zijn”, zegt Gerben.

4. Gebruik volle melk

Of het nog echte koffie genoemd mag worden? Daarover verschillen de meningen. Toch is de cappuccino of latte macchiato hartstikke populair. Een tip van de barista’s? “Kies een volle melk, daarin zit meer calcium en meer vetten. Wil je geen dierlijke melk gebruiken? Dan is havermelk of spliterwtenmelk een goed alternatief.” Bij een cappuccino schenk je de melk bij de espresso, bij een latte macchiato schenk je de espresso bij de melk. Hier is de verhouding ongeveer 50/50.

5. Maak eens een verfrissend bakkie

Hoewel de winter ons al op de hielen zit, ben je misschien toe aan een lekker verfrissend kopje koffie. Koude koffies zijn in opmars. Ook deze kun je prima thuis maken. “Hier meng je 45 gram koffie met 500 milliliter water, het mengsel laat je 24 uur koelen in de koelkast. Roer het mengsel nog eens om en giet het daarna door het filter.”

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Van sushi tot parfumflesjes: deze mooie marsepeincreaties koop je in Deventer”

Van sushi tot parfumflesjes: deze mooie marsepeincreaties koop je in Deventer

Ga naar “Wil je proeven! Dit staat er op de nieuwe, uitgebreide menukaart van Brodazz Italian Cuisine”

Wil je proeven! Dit staat er op de nieuwe, uitgebreide menukaart van Brodazz Italian Cuisine

Aangeboden door Brodazz Italian Cuisine

Ga naar “Deventer heeft heel wat patatzaken: dit is het verschil tussen cafetaria en snackbars”

Deventer heeft heel wat patatzaken: dit is het verschil tussen cafetaria en snackbars

snackbar

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Flexwerker Voeding”

Flexwerker Voeding

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • T/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn