Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weekendtips van klusvrouw Mieke: ‘De tijd van prachtig gekleurde bomen én lekkage is aangebroken’

Door Janneke Pol 30 oktober 2020

Wat doe je als je weer een weekend thuis bent zonder feestjes in het vooruitzicht? Juist! Dan ga je al die klusjes opknappen waar je de hele thuiswerkweek al tegenaan kijkt. Klusvrouw Mieke van MiekeMaakt klus&meer geeft tips. “Zo maak jij je huis nog dit weekend helemaal winterklaar.”

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

“Als klusvrouw help ik mijn klanten om zowel het huis als de tuin goed de winter door te komen, het najaar is daar de uitgelezen tijd van het jaar voor”, zegt Mieke. Haar tips:

Check je regenpijp

Foto|Pexels

“De afvallende bladeren verstoppen de dakgoot, hierdoor kan er behoorlijke lekkage ontstaan in je huis, maak je goten dus tijdig leeg en controleer direct even of de regenpijp niet verstopt zit. Bevestig een mooie bladvanger of een bolrooster in de dakgoot om verstopping te voorkomen.

Als je dan toch daar boven bezig bent controleer dan direct de dakpannen. Door de harde wind tijdens de herfstbuien kunnen de dakpannen scheef gaan liggen, ook dit kan vervelende lekkage veroorzaken, ook kapotte of dakpannen met een barst kunnen waterschade veroorzaken. Platte daken of daken van een dakkapel kunnen het beste even schoongeveegd worden.”

Helder licht

sfeerverlichting-deventer

“Nu de dagen donkerder worden is het prettig om goede verlichting in huis te hebben. Stel je tijdschakelaars in op de wintertijd en verbeter je interieurverlichting. Check direct je buitenverlichting, goede verlichting schrikt inbrekers af. Goede verlichting met een dag- of nachtsensor of een bewegingsmelder zijn erg prettig rond het huis.”

Onderhouden en ontluchten

Foto|Pexels

“Maak het comfortabel in huis, stel je klokthermostaat in op een prettige comfortabele temperatuur op vast tijden. Nu we veel thuiswerken en we veel stil zitten is het erg belangrijk om in een prettige omgevingstemperatuur te werken, 19 graden is mijn advies voor overdag, 15 graden voor ’s nachts. Ook is het goed om de radiatoren te ontluchten en eventueel de cv-ketel een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit voorkomt onvoorziene defecten op koude dagen.”

Schoorsteen vegen

Foto|dsdg.nl

“Wie een houtkachel of open haard heeft doet er goed aan om zijn schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger, dit zorgt voor een goede verbranding en voorkomt een schoorsteenbrand. Hak alvast wat aanmaakhoutjes, dit houdt je warm. Het is een leuk klusje en het zorgt ervoor dat je op gure avonden niet meer naar buiten hoeft.”

Laat je muren isoleren

Foto|Pexels

“Een grote klus waar je veel aan hebt in de winter is het isoleren van je huis. Oude huizen zijn vaak slecht geïsoleerd waardoor je veel warmte verliest via de muren. Laat nog voor de winter de spouwmuren isoleren om er in de winter warmpjes bij te zitten.”

Tijd voor de tuin

Foto|indebuurt

“De herfstkleuren vrolijken de grijze luchten al mooi op, maar wist je dat je mooie najaarsbloeiers kan kopen die de tuin ook in het najaar een fijne plek maken om te verblijven? Bij mij staan de herfstanemonen in volle bloei, ook asters, winterviolen en pampasgras zijn erg fijn in het najaar in de tuin.

Verwijder verder de losse bladeren van het gras en bescherm daarmee vast planten in je tuin tegen strenge vorst. Creëer rommelige takken- en bladerhoekjes in je tuin voor overwinterende egeltjes of andere kleine dieren. Potten met planten die niet tegen de vrieskou kunnen moeten naar binnen, zet deze in je kelder of schuur. Vergeet ze dan niet af en toe wat water te geven. Bedek eventueel planten met bladeren of stro.

Maak je tuinmeubelen schoon en was de kussen, ruim ze op zodat je ze bij de eerste zonnestralen in de lente zo weer uit de schuur of van zolder kan halen. Was de kussens.”

Extra tip: laat je verf niet bevriezen

Foto| Pexels

“Wie in het voorjaar en in de zomer geschilderd heeft zal waarschijnlijk nog wat potten verf in de schuur hebben staan. Verf moet vorstvrij bewaard worden, zet de verf dus binnen als je schuur niet vorstvrij is.”

 

Van wellness- en beautydocent naar klusvrouw. Mieke: ‘Slopen, meten, schilderen? Heerlijk!’

Vijftien jaar lang stond ze voor de klas als docent van de opleiding Wellness & Beauty, tot afgelope...

Mag dat? Lege verfpotten achterlaten in de afvalbak?

Nieuwe kleur op je deur, kozijnen strak in de lak of muurtje weer lekker fris gewit? Fijn zaterdagmi...
schoorsteenvegers Deventer

Klaar voor koude tijden? Een overzicht van schoorsteenvegers in Deventer

De winterjas kan uit de mottenballen, de dikke sokken uit de kast en bij sommige Deventenaren moet h...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.