Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Johan en Altine strijden tegen zwerfafval langs de IJssel: ‘We vinden vooral veel wattenstaafjes’

Door Joost de Haan 26 oktober 2020

Johan van Werven (62) en Altine Schepers (58) inventariseren twee keer per jaar het zwerfvuil bij ‘hun’ gebied langs de IJssel. In het voor- en najaar gaan zij als vrijwilligers op pad voor ‘Schone Rivieren. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe is het echtpaar hierop gekomen? “Wij ergerden ons ons altijd heel erg aan al het zwerfvuil” zegt Johan. 

Johan en Altine gaan twee keer per jaar op stap voor ‘Schone Rivieren om het zwerfvuil langs de IJssel te inventariseren en op te ruimen. Het stel loopt nu voor het tweede jaar mee. Wat boeit hen zo aan het inventariseren en opruimen van onder andere plastic? “Zelf ben ik wat wetenschappelijk aangelegd en vind ik het heel leuk om dit soort dingen te onderzoeken met bijvoorbeeld grafieken. Daarnaast ergerden wij ons heel erg aan al het zwerfafval, tijdens een wandeling bijvoorbeeld. We dragen graag ons steentje bij”, aldus Johan. Het echtpaar vindt het belangrijk dat we in een schone omgeving leven. “Het plastic komt ook in de zee, hierdoor krijgen vissen het binnen. Diezelfde vis ligt eventjes later op ons bord, vol met plastic deeltjes. Dat baart mij wel zorgen” aldus Johan.

‘Wat we het meest vinden? Wattenstaafjes!’

Het echtpaar heeft een speciaal gebied toegewezen gekregen vanuit de organisatie ‘Schone Rivieren’. In ‘hun’ gebied gaan ze samen opzoek naar de kleinste stukjes afval. Hiervoor hebben zij een mooie taakverdeling. Hij zoekt en zij schrijft het op. “Het opschrijven is heel belangrijk. Hiermee kunnen we de bron van het afval herleiden. Afval kan via de riolering zijn gekomen of fabrieken die het misschien wel dumpen”, zegt Johan. Het zoeken naar afval in dat hoge gras is geen makkie. “In ons gebied van 125 meter bij 25 meter lopen we heen en weer met een zoekveld van ongeveer anderhalve meter. Als je zoekveld te groot is zie je gewoon te weinig. Tijdens het speuren naar bijvoorbeeld plastic moet je het hoge gras aan de kant duwen, anders is het niet te doen”, zegt Johan.

Tekst loopt verder onder foto’s

Het opmeten van 'hun' gebied

IJssel ‘aardig’ schoon

Het gebied waar het stel opzoek is naar zwerfafval is ‘aardig’ schoon. “We hebben wel eens erger gezien, het valt nu echt mee. Misschien komt dat ook omdat de gemeente vissers heeft gevraagd om geen rotzooi achter te laten. Al met al valt het niks tegen. Maar er is helaas altijd wel íets”, zegt Altine. Het afval dat het meest gevonden wordt bij zo’n speurtocht zijn wattenstaafjes. “Bij ons thuis gooien we die niet door de wc”, zegt ze met een lach. Voordat Johan en Altine onderzoeker werden, moesten zij een eendaagse lesdag afleggen waarin ze te leren kregen hoe ze te werk moesten gaan. Johan is op deze dag naar eigen zeggen anderhalf uur bezig geweest met het stukje grond dat hij moest doorzoeken.

Tekst loopt verder onder foto’s

Johan en Altine
Heen en weer lopen op zoek naar afval
Het plastic van een aardappelzak
Metaalafval
Foto | indebuurt

Schone Rivieren

De organisatie ‘Schone Rivieren’ is opgericht door drie initiatiefnemers. Stichting de Noordzee, Plastic Soup Foundation en IVN Natuureducatie sloegen de handen in één om samen de strijd aan te gaan tegen zwerfafval. IVN  begon met de acties tegen het afval. In 2013 begonnen zij naar aanleiding van het vele afval langs de oevers. Samen met gemeenten, lokale partijen en vrijwilligers vele opruimacties langs de Waal. In 2017 sloten de andere twee organisaties aan. Inmiddels zijn er bij de Maas, de Waal, de IJssel, de Rijn, de Lek, het Haringvliet en de Schelde vrijwilligers actief. Om vrijwilliger te worden kun je je aanmelden via de website van Schone Rivieren.

Lees ook:

Bevers Deventer

Bever bezig met opmars: zoveel bevers zijn er gespot in Deventer

De bever is in Nederland bezig met een opmars. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit van de natu...
Alcoholvrije dranken

Mag dat: na 20:00 uur alcoholvrije drank halen?

Door de aangescherpte maatregelen is het niet meer mogelijk om na 20:00 uur alcohol te kopen. Hoe zi...
escape rooms Seventer

15 % korting op escape room en meer Deventer aanbiedingen

Als er geld te besparen valt, zijn Deventenaren er als de kippen bij. Dit overzicht met de allerbest...

Daten in coronatijd: 7 x leuke activiteiten die je wél nog kunt doen

Je hebt nét iemand ontmoet en wilt volop gaan daten met die leukerd, tot het coronavirus roet in het...

adv.