Geef jouw talent en creativiteit de ruimte: volg een proefles bij deze theaterschool in Deventer

Aangeboden door Het Theaterschip

Theaterschool 2021 2022 Foto: Het Theaterschip

Schuilt er een theatertalent in jou of in je kind? En zoek jij een plek waar dat talent volledig tot bloei kan komen? Kom dan op zaterdag 24 september naar Het Theaterschip aan de Scheepvaartstraat en volg een proefles! Je kunt je hier inschrijven. Theaterschip-docent Chris vertelt waarom dat zo tof is.

Of je nu ervaring hebt of niet, dat maakt niet uit. Iedereen van tien tot en met dertig jaar is welkom om lessen te volgen aan de theaterschool van Het Theaterschip. “Het is wel belangrijk dat je de ambitie hebt om er beter in te worden”, legt Theaterschip-docent Chris de Vries (26) uit “Ons doel is namelijk om talent verder te ontwikkelen. Des te uitdagender en leuker is het om ermee bezig te gaan.”

Lees verder onder de foto >

Theaterschool 2021 2022 Foto: Het Theaterschip

Theater als kunstvorm

“Zie Het Theaterschip als een ‘vrijplaats’ om dingen te onderzoeken”, gaat hij verder. “Mensen springen hier vol enthousiasme het diepe in en worden er blij van wanneer nieuwe, spannende dingen op hen af komen. Ze nemen zelf initiatief in het maken en onderzoeken en komen met goede ideeën. Iedereen die ik lesgeef, al zijn ze tien, of vijfentwintig, heeft er zin in om met theater als kunstvorm aan de slag te gaan.”

Wisselwerking van ideeën

“Doordat ik mensen de ruimte kan geven om te onderzoeken waar hun talent ligt, heb ik die ruimte als docent ook”, gaat hij verder, “Dat maakt lesgeven hier zo leuk. Ik kan nieuwe dingen bedenken en dan samen met de studenten gaan uitzoeken hoe het uitpakt in de praktijk. Het is een wisselwerking van mijn ideeën èn de inbreng van hen die ik lesgeef. Dat maakt het voor iedereen leuk.”

Lees verder onder de foto >

Theaterschool 2021 2022 Foto: Het Theaterschip

Geen auditie

Om je in te schrijven voor de Theaterschool hoef je geen auditie te doen. Iedereen mag meedoen. Er zijn drie verschillende leeftijdscategorieën waarvoor je je kunt inschrijven. Kinderen uit groep 6,7 en 8, jongeren uit het voortgezet onderwijs van 13 en 20 jaar en de oudste groep: jongeren van 21 tot en met 30 jaar.

Groepsdynamiek en spelniveau

“Eerst maken we groepen op basis van deze leeftijden”, Zegt Chris. “Na een paar lessen kunnen groepssamenstellingen veranderen door het verschil in spelervaring, het niveau van de spelers en de groepsdynamiek. We leren mensen kennen en soms werkt het goed om juist spelers van verschillende leeftijden te mixen die goed klikken qua spel. Talent is niet leeftijdsgebonden.”

“Het niveau van spelers wisselt vaak in het begin, maar dat wordt snel gelijkgetrokken. Een groep gaat dingen onderzoeken en uitproberen en mensen gaan daar in mee. Het is prachtig om te zien dat leerlingen gaandeweg steeds meer van zichzelf durven te laten zien.”

Lees verder onder de foto >

Theaterschool 2021 2022 Foto: Het Theaterschip

Verschillende vormen van theater

Het lesjaar is opgedeeld in drie blokken van tien weken. Ieder blok krijg je les van een andere docent met een ander specialisme. De eerste twee blokken werk je aan het ontwikkelen van je spelvaardigheden. Wat aan bod komt zijn onder andere: improvisatietheater, tekstbehandeling, bewegingstheater en stemtraining. In het derde blok staat theatermaken centraal. Hierbij worden de verschillende facetten van theatermaken behandeld en getraind.

Het eerste en tweede blok worden afgesloten met een open les waarin je laat zien wat je als groep in de lessen hebt geleerd. Na het derde blok is er een presentatie in de grote theaterzaal.

Alles is mogelijk

“We vinden het belangrijk dat iedereen overal mee in aanraking komt, maar de gemiddelde leeftijd van een groep bepaalt uiteraard wel het genre”, legt Chris uit. “Voor de jongsten werkt improvisatie goed. Die maak je niet blij met Shakespeareaanse teksten. Verder is alles mogelijk, bewegingstheater, dans, poëzie, of abstract en realistisch theater.”

Onderdeel maken van het maakproces

Chris volgde de opleiding tot theaterdocent in Zwolle en geeft naast Het Theaterschip ook les op een middelbare school. “Dat is meer omkaderd omdat ik puur de basis van het vak doceer”, zegt hij. “Dat is zeker leuk, maar bij Het Theaterschip kan ik jongeren onderdeel maken van het maakproces op alle vlakken. Ze schrijven mee en komen zelf met ideeën. Dat inspireert mij enorm.”

Lees verder onder de foto >

Theaterschool 2021 2022 Foto: Het Theaterschip

Een weg vinden in de theaterwereld

Jaarlijks vinden meerdere jongeren van de Theaterschool hun weg naar het mbo of hbo-kunstvakonderwijs, is te lezen op de website van Het Theaterschip. “Leuk is dat”, zegt Chris. “Drie van onze docenten hebben hier zelf ooit lessen gevolgd en veel van onze oud-leerlingen kiezen uiteindelijk voor een acteursopleiding, of worden toneelschrijver of theaterdocent.”

Vlieguren maken

Het is mogelijk via Het Theaterschip mee te spelen in diverse professionele producties, waarvoor je auditie kunt doen. Daarnaast geeft De Werkplaats Theater gemotiveerde jongeren de kans aan de slag te gaan en vlieguren te maken binnen de podiumkunst Theater. Jongeren tussen de 16 en 23 jaar kunnen zich ontwikkelen als speler of als maker. Meer informatie hierover en over wat er nog meer allemaal mogelijk is, vind je op de website van het Theaterschip.

Meld je aan!

Is De Theaterschool absoluut iets voor jou, of misschien voor je kind? Kijk dan op de site en meld je vandaag nog aan. Liever eerst een proefles volgen? Dat kan op 24 september tijdens de Proefles Theaterschool 22-23. Hier meld je je daarvoor aan.

Het Theaterschip

4,2
(5)

Scheepvaartstraat 9, 7411 MB Deventer

Meer informatie

Het Theaterschip

4,2
(5)

Scheepvaartstraat 9, 7411 MB Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Hoe zou de wereld er zonder wetenschap uitzien? Dit Weekend kom je erachter in Deventer”

Hoe zou de wereld er zonder wetenschap uitzien? Dit Weekend kom je erachter in Deventer

bibliotheek-deventer
Ga naar “Nieuwe najaarsfashion: op deze zondag staat Deventer weer in het teken van mode”

Nieuwe najaarsfashion: op deze zondag staat Deventer weer in het teken van mode

Aangeboden door Stichting Deventer Binnenstadmanagement

Modeshow Deventer
Ga naar “Binnenkort op de Beestenmarkt: andere Deventenaren leren kennen tijdens gratis knipbeurt”

Binnenkort op de Beestenmarkt: andere Deventenaren leren kennen tijdens gratis knipbeurt

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00
  4,5
  (299)

Nu geopend

4,5
(299)

Aanbiedingen

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker bedrijfsrestaurant”

Medewerker bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’”

Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’

 • Duurzaamheidscentrum Deventer
 • 8 oktober 2022
Duurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshopDuurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshop

Topper

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt