Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een lesje Hollywood geschiedenis: ‘Dat is de bruid van Frankenstein, kent u die?’

Aangeboden door Museum MORE 12 december 2019

Op zo’n vijftien minuten rijden van Deventer vind je Museum MORE. Het grootste Nederlandse museum voor modern realisme, bij ons om de hoek. Tot en met 5 januari is de hier de tentoonstelling ‘For Real’ te zien. Een tentoonstelling die zowel voor kunstkenners als museum dummies leuk is om te bezoeken. Wij namen de proef op de som en gingen kijken in Gorssel!

Op een koude woensdagmiddag lopen we het aangenaam warme museum in het hart van Gorssel binnen. Gorssel heeft een gezellig centrum met een aantal kleine boetiekjes en kledingwinkels. Je kunt er fijn een kop koffie of borrel drinken bij een van de cafés. Al kan dat trouwens ook in het Museum zelf, het heeft namelijk een eigen brasserie.

”Dat is The bride of Frankenstein, kent u die?”

Maar dat komt straks. Eerst de tentoonstelling, die overigens ook leuk is om met kinderen te bezoeken. Het museum heeft een speciale ‘kids gids’ voor deze tentoonstelling. Door middel van hints, kunnen kinderen op zoek naar bepaalde schilderijen.

De dame met de lange nek

Terwijl we naar de portretten kijken, begint een man tegen de meneer naast ons te praten. ”Mooi hé”, zegt hij. ”Dat is Elsa Lanchester. Die kent u ook. Ze trouwde met een beroemde acteur en verhuisde naar Hollywood. Daar speelde ze in een bekende Hollywood film The bride of Frankenstein. Kent u die?” De meneer knikt instemmend. ”Ze had niet veel tekst maar brak toch door.” Vrolijk gaat hij verder, ”Ze had een lange nek in het echt, maar dat is hier nog een beetje overdreven.” De meneer lacht voldaan, ”Wat leuk, dat wist ik niet.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Foto | indebuurt | Bij binnenkomst in het museum
Foto | indebuurt | In het museum
Foto | Eva Broekema | Museum MORE
Foto | indebuurt | Het schilderij van Elsa Lanchester
Foto | Museum MORE

We lopen nieuwsgierig door naar het schilderij van Elsa Lanchester, en snappen wat de man bedoeld met een lange nek. Niet veel later komen we erachter dat zijn naam Jack van Essen is. Hij is een van de publieksmedewerkers van het museum. Zij staan er altijd om bezoekers die dat willen, extra te informeren over de kunstenaars en achtergrond van de schilderijen.

Dan lopen we verder langs kermistaferelen, weilanden, smalle Franse straatjes, grote huizen in Londen, een restaurant maar vooral veel portretten. Portretten met vrolijke mensen, chique geklede mensen, mensen die nadenken of aan het werk zijn. En zo komen we uiteindelijk tevreden weer uit bij de centrale hal van het museum. Tijd voor een kop koffie in het museum café!

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Of je nu het verhaal achter het schilderij weet of niet. Het leuk vindt om de symboliek achter de schilderijen te ontrafelen, of gewoon te kijken naar de mooie plaatjes die men lang geleden schilderde. Bij Museum MORE kan het allemaal. De tentoonstelling For Real is nog tot en met 5 januari te zien. Dat maakt het museum ideaal voor een bezoek in de kerstvakantie!

Naast de tentoonstelling over Britse realisten heeft het museum een permanente tentoonstelling met werk uit de eigen collectie. Vanaf 7 december is een groot deel daarvan compleet vernieuwd! Handig: je koopt een toegangskaartje voor het museum, daarmee bezoek je zowel For Real als deze tentoonstelling!

Foto | Museum MORE
Foto | Museum MORE
Foto | Museum MORE
Foto | Museum MORE

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum MORE. Meer over Museum MORE ontdekken?

Museum MORE musea

Gesloten10:00 - 17:00

Hoofdstraat 28, Gorssel

Bekijk meer:musea

 

 

adv.