Dit is er in juni te doen bij het Etty Hillesum Centrum

Aangeboden door Meldpunt Discriminatie Deventer 12 juni 2019

Bij het Etty Hillesum Centrum in Deventer is er altijd wel wat te doen. Leer in juni meer over de slavernij in Deventer tijdens een lezing, tentoonstelling en speciale viering. Wist je dat slavernij nooit helemaal verdwenen is uit onze stad? Wij hebben de activiteiten in juni op een rijtje gezet.

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Lezing Slavernij en Deventer

slavernij en deventer

Bij slavernij denk je vast aan Afrikanen die gedwongen werkten op plantages in Suriname of andere tropische landen. Lang geleden en vooral ver weg. Maar slavernij heeft ook een rol gespeeld in de geschiedenis van onze eigen stad Deventer. Wist je bijvoorbeeld dat het oudste bouwwerk van Deventer een directe binding heeft met de slavenhandel? Dat er in Deventer in de 19e eeuw nog slavenhouders woonden? En dat slavernij nooit helemaal verdwenen is uit onze stad?

Historicus Coen van Galen laat je zien op welke manieren slavernij een rol speelt in de geschiedenis van Deventer. Hij is historicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onder meer onderzoek naar gedwongen arbeid in Suriname. Afgelopen jaren heeft hij samen met honderden vrijwilligers de slavenregisters van Suriname gedigitaliseerd.

Hoewatwaar: donderdag 20 juni om 19.30 uur in het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat 3. Toegang kost 5 euro en opgeven kan via [email protected]

Keti Koti viering

keti koti flyer voorkant

Op 1 juli is de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. Het Etty Hillesum Centrum (EHC) organiseert samen met de Surinaamse vereniging Tai Hori, een Keti Koti viering. Keti koti betekent letterlijk de kettingen doorbreken. Voor Deventer is dit de eerste openbare Keti Koti viering en hopelijk de eerste van velen. Er is een interactieve tentoonstelling, verschillende lezingen, een panelgesprek, performance, ketikoti tafel, muziek en eten en drinken. Gasten zijn onder andere Richard Kofi, Nancy Jouwen, Farida Nabibaks, het Trio Bungu Bungu met Frank Ong-Alok. Er zijn hapjes van Surifoods uit Apeldoorn.

Hoewatwaar: zaterdag 29 juni 12.00 tot 17.00 uur met inloop vanaf 11.30 uur. De viering is in het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat 3 en een kaartje kost 10 euro. Reserveren kan via [email protected] Voor meer informatie en het gehele programma, kijk hier.

Tentoonstelling van Richard Kofi

foto tentoonstelling Richard Kofi (1)
Foto: Etty Hillesum Centrum

Bij het Etty Hillesum Centrum zijn er regelmatig nieuwe tentoonstellingen te zien. Nu te zien is de tentoonstelling van Richard Kofi (1988). Hij is beeldend kunstenaar, artistiek onderzoeker en curator van het Afrikamuseum in Arnhem. Door zijn dékoloniale benadering richt hij zich vooral op omstreden erfgoed en kwesties van herinnering. Hij maakt foto’s, tekeningen, schilderijen, publicaties en ontwikkelt tentoonstellingen. Zo onderzoekt hij verhalen van onafgemaakte, onderling verbonden geschiedenissen en verbeeldt hij zich hoe ze in de toekomst zullen overleven. Voor het EHC maakt hij een interactieve tijdlijn voor familiegeschiedenissen en stelt hij foto’s tentoon van de Barbershop als plaats waar mensen alles met elkaar bespreken.

Hoewatwaar: de tentoonstelling te zien op 22, 23, 29 en 30 juni en 4 t/m 7 juli van 13.00 tot 16.00 uur in het in het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat 3. Op aanvraag kan je ook op andere tijden de tentoonstelling bezoeken. Toegang is 3 euro.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Meldpunt Discriminatie Deventer. Meer over Meldpunt Discriminatie Deventer ontdekken?

Meldpunt Discriminatie Deventer dienstverlening

Nu openHele dag

Roggestraat 3, Deventer

Bekijk meer:dienstverlening
Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.