Deventer Op Stelten 2023: dit is het programma

Begin juli staat Deventer weer op stelten! Niet alleen in de binnenstad, maar ook in het Worpplantsoen en in de wijk is van 7 tot 9 juli van alles te beleven. Het programma van Deventer Op Stelten 2023 is bekend, en goed nieuws voor echte fans van het festival: je kunt nu ook ambassadeur worden.

Grote pleinvoorstellingen

Wellicht was je vorig jaar wat minder onder de indruk van Deventer Op Stelten dan je had gehoopt. De acts waren minder groot dan normaal door de nasleep van corona. Dit jaar kun je voor de herkansing gaan, want de organisatie belooft dat het festival terugkeert als vanouds.

Op alle pleinen, in parken en straten, kerken en kleine locaties kun je bijzondere acts bekijken. “We maken van Deventer weer één groot theater met pleinvoorstellingen en straattheater. Daar zijn we ontzettend blij mee”, meldt de organisatie.

Een greep uit de bijzondere acts die je kunt verwachten:

 • Moby Dick – Op het Grote Kerkhof ligt een enorm houten schip tijdens Deventer Op Stelten. Het is het decor voor de pleinvoorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti. In het stuk zie je kapitein Ahab op zijn schip die een obsessie heeft om de bekende witte walvis te vinden. In de voorstelling spelen ook Deventenaren een rol!
 • Joséphine – Zoals elk jaar trekken er ook acts rond door de stad en over de Brink. Eén van die voorstellingen is Joséphine, een vuurspuwende draak met haar babydraakjes. Elke vijf minuten mogen er kinderen aan boord klimmen van de draak om op ontdekkingsreis te gaan.
 • The Sirens’ Song – De Sirene is een gloednieuw muziekinstrument dat is gebaseerd op het geluid van een luchtaanvalsirene. Deze Franse act is speciaal op maat gemaakt voor Deventer Op Stelten. Samen met de klokken van de Lebuïnuskerk geven de Sirenen een concert. Het spektakel trekt op een locomotief van het Grote Kerkhof naar de Brink. Duik in een wereld waar kippen piano spelen, kettingzagen vliegen, de cementmolens orkestraal zijn en Sirenen zingen.
Deventer Op Stelten 2023
Op het Grote Kerkhof staat de Nederlandse première van de grote pleinvoorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti. Foto: NuNu Media

Theater in de wijk

Geen zin om de drukte van de binnenstad op te zoeken? Geen zorgen, Deventer Op Stelten komt dit jaar naar je toe! Na een succesvolle pilot vorig jaar, besloot de organisatie ook dit jaar weer voorstellingen in de wijk te organiseren.

Je kunt in de wijk genieten van de circusvoorstelling Galop van Liza van Brakel. Op haar fiets, met achterop een tent, rijdt Liza de stad door. Waar je deze voorstelling kunt gaan zien, is nog niet bekend.

Deventer op Stelten 2019
Foto: indebuurt

Hoogtevrees in het Worpplantsoen

Ga lekker in het gras liggen of plof neer op één van de houten bankjes. Burgerweeshuis tovert het Worpplantsoen dit jaar weer om tot mini-festival met theater, livemuziek, een vintage kermis en foodtrucks voor een hapje en een drankje. Op het podium staan onder andere Monkey Jam, Reverend Peyton’s Big Damn Band en De Toegift.

Verspreid door het plantsoen kun je genieten van de volgende theatervoorstellingen:

 • Titeretú – Als publiek ben je geen toeschouwer, maar deelnemer bij deze act. In het park staan vijf gigantische marionettenhanden van ijzer en hout. Je kunt zelf de touwtjes in handen nemen en met behulp van je lichaam ontdekken hoe je de marionet bedient.
 • Migrare – Vier vrouwen moesten hun land van herkomst verlaten en zijn op zoek naar een nieuw thuis. Hun zoektocht en strijd zie je in deze voorstelling op stelten.
 • DIEPDIEP is een woordeloze circusvoorstelling waarin wordt gewerkt met optische illusies. Het zet je wereld op z’n kop en zet je hersenen aan het werk.
Migrare in het Worpplantsoen
Voorstelling Migrare die te zien is in het Worpplantsoen tijdens Deventer Op Stelten. Foto: Deventer Events

Polshoogte in het Havenkwartier

Nieuw talent in de theaterwereld ontdek je tijdens Polshoogte. In samenwerking met het Theaterschip, presenteert Deventer Op Stelten hier acts van jonge theatermakers.

Voorstellingen die je hier onder andere kunt bekijken zijn:

 • ARK – In ARK dansen twee dansers om en met een groot beeld midden op het plein. Al dansend brengen zij het beeld in beweging.
 • ZWAANMEER – Een muzikaal ballet waarin het gaat over #metoo. Het hiphop-theatercollectief Dieheleding gaat in de act opzoek naar de grenzen van lichamelijke intimiteit.
Polshoogte
Foto: Deventer Events

Deventer Bijzonder

Op donderdagavond 6 juli is de openingsavond van Deventer Op Stelten. Deze avond is speciaal bedoeld voor de bewoners van verzorgingstehuizen in Deventer. Genodigden kunnen deze avond genieten van de voorstelling OVVIO in de Deventer Schouwburg. Tijdens deze show balanceren circusartiesten David & Tomáš op alledaagse voorwerpen.

Ben je geen genodigde, maar wil je de show toch graag bijwonen? Dan kun je voor 7,50 euro een ticket kopen via de website van de Schouwburg.

Deventer op stelten 2023 programma OVVIO
Voorstelling OVVIO is te zien op de openingsavond van Deventer Op Stelten. Foto: Deventer Events

Ambassadeursprogramma

Draag jij Deventer Op Stelten een warm hart toe? Dan kun je nu ‘Vriend van‘ worden. Door een financiële bijdrage te doen, draag je bij aan de doorontwikkeling van het festival en geef je jonge makers de kans om zich te laten zien, zo meldt de organisatie. Voor 25 euro per jaar ben je al vriend en in ruil daarvoor krijg je de speciale Deventer Op Stelten poster en krant en je maakt kans op gratis entreetickets voor de voorstellingen in de Schouwburg en in MIMIK.

Deventer op Stelten foto_ Bart Ros
Deventer op Stelten. Foto: Bart Ros

Overige informatie

Deventer Op Stelten vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 9 juli. Je kunt het festival gratis bezoeken en de acts zijn te zien door de hele stad. In de Schouwburg en in MIMIK zijn betaalde voorstellingen te zien. Meer informatie over de bereikbaarheid, huisregels en het hele programma vind je op de website van Deventer Op Stelten.

deventer-op-stelten-2018
Archieffoto | ANP

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Zin om te dansen? Dit feestje vier je binnenkort in de Lebuïnuskerk”

Zin om te dansen? Dit feestje vier je binnenkort in de Lebuïnuskerk

Silent Disco Lebuinuskerk
Ga naar “Van schrijversbezoek tot buddycafé: 5 x doordeweekse dingen doen in Deventer”

Van schrijversbezoek tot buddycafé: 5 x doordeweekse dingen doen in Deventer

Vrienden lachen
Ga naar “Tuinliefhebbers opgelet: op deze datum is de Open Tuindag in Deventer”

Tuinliefhebbers opgelet: op deze datum is de Open Tuindag in Deventer

gerard-corry-tuin

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “COURGETTE OF AUBERGINE”

COURGETTE OF AUBERGINE

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Flexwerker broodvoorziening”

Flexwerker broodvoorziening

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Parttime
Ga naar “Projectleider vastgoedverduurzaming”

Projectleider vastgoedverduurzaming

 • Cobuilders BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 26 juni 2023

Topper

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Tuinconcerten Burgerweeshuis”

Tuinconcerten Burgerweeshuis

 • T/m 23 jun
Burgertuin