Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Balkon Beweging gaat door: ‘Er is nog steeds behoefte aan, ondanks de versoepelingen’

Door Sanne Albers 25 juni 2020

Ondanks de versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen gaat de Balkon Beweging vrolijk door in Deventer! ”Er is nog steeds behoefte aan, de ouderen zijn in sommige gevallen misschien nog wel enthousiaster dan in het begin: ze durven nu mee te zingen en gooien soms bloemen.”

Vanaf 1 juli gaat er veel veranderen, zo wordt onder andere de bezoekregeling voor verpleeghuizen verder versoepeld. Tehuizen waar geen coronabesmettingen meer zijn, mogen vanaf 1 juli weer volledig open. Dat is goed nieuws, want de afgelopen tijd voelden veel ouderen zich alleen.

Eenzame ouderen opfleuren

Om de eenzame ouderen op te fleuren werden in onze stad ontzettend veel initiatieven georganiseerd, zangers, muzikanten en theatermakers gingen langs verzorgingstehuizen om ouderen een steuntje in de rug te bieden. ”Als je ziet wat de maatregelen met de mensen doen, dan wil je graag wat voor ze betekenen”, vertelde Barbara Hunting (43) van Carinova ons eerder al in een interview.

Het geven van optredens onder het raam of balkon werd in Deventer professioneel opgepakt, in de vorm van de Balkon Beweging: een samenwerking tussen verschillende organisaties én zorginstellingen. De Deventer Balkon Beweging trok langs verpleegtehuizen om ouderen vermaak, een glimlach of troost te bieden.

‘Laatst werd er een breiwerkje met één euro erin gegooid’

Gisteren vond het 100e concert van de Balkon Beweging plaats, en voorlopig gaan ze nog wel even door. ”We merken dat er nog steeds behoefte is aan de optredens. Sommige ouderen zijn nu zelfs enthousiaster dan in het begin. Ze moesten er even aan wennen. Nu is er interactie: mensen durven een verzoekje aan te vragen en zingen mee.”

De optredens gaan door

”Er worden soms zelfs bloemen naar beneden gegooid en laatst een breiwerkje met één euro erin voor de artiest, dat is toch mooi”, vertelt Karlijn Ribbers producent van De Nieuwe Oost ons. ”We hebben op dit moment tot 1 augustus optredens gepland staan. Het wordt wel iets minder, vooral omdat het zorgpersoneel nu weer drukker is met het bezoek dat de ouderen mogen ontvangen.”

”Daarom kijken we nu hoe we straks vervolg kunnen geven aan deze beweging ‘na’ corona. We zijn daar momenteel over in gesprek met ouderen en artiesten.” Het 100e balkonconcert vond plaats bij Woonzorgcentrum Groote en Voorster, daar trad Casper Bekken op. En dat is voorlopig zeker niet het laatste optreden van de Balkon Beweging.

adv.