Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je moet weten over het Dickens Festijn 2018 in Deventer

Door Simone Groot Lipman 12 december 2018

Komend weekend (zaterdag 15 en zondag 16 december) is het zo ver! Het Bergkwartier wordt voor de 28ste keer omgetoverd tot klein stukje Engeland zoals beschreven in de boeken van Charles Dickens. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen en keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert. Wat kunnen we verwachten? 

Meer dan 100.000 bezoekers staan te trappelen om de personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver te bewonderen. Bereid je dus voor op topdrukte. Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Maar mocht je van plan zijn om een kijkje te nemen, trek er dan gerust een hele dag voor uit want de wachttijd bij de ingang kan oplopen tot 1 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg).

Bewoners

Ruim 75 nieuwe bewoners van het Bergkwartier doen mee aan het festijn. In totaal doen er 375 mensen mee en verkleden ze zich zoals vroeger in de tweede helft van de negentiende eeuw. Geen tv te zien, verkeersborden zijn bedekt en dus verkleed in historische kledij. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

dickens 2017
Foto: indebuurt Deventer

Deventer Kerststad

Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten. De winkels in de sfeervol verlichte binnenstad zijn zaterdag 15 en zondag 16 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 13 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Op de Brink vindt op zaterdag 15 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 16 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur. De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 13 t/m zaterdag 15 december.

Afsluitingen & parkeren

Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. Al deze straten zijn afgezet met hekken en hekbewakers. Bewoners en ondernemers van het Bergkwartier krijgen speciale pasjes zodat ze makkelijk in en uit kunnen. (De pasjes liggen als het goed is al in jullie brievenbussen). Omdat een auto niet in het tijdsbeeld van 150 jaar geleden past, moet nagenoeg het hele Bergkwartier, inclusief Bergschild autovrij zijn. Let op: dit geldt ook voor (brom)fietsers, scooters en motoren.

dickens-2018-parkeren

Openbaar vervoer

Meer dan honderdduizend bezoekers schuifelen dwars de smalle straatjes door. Kom je niet uit Deventer? NS zet 15 en 16 december langere treinen in. Verder rijden de Sprinters vanaf Apeldoorn en Almelo twee keer per uur in plaats van één keer per uur. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het slechts 3 minuten lopen naar het centrum. Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens.

Kom je met de auto? Volg vanaf de A1 de borden naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 15 en 16 december van 8.30-18.30 uur (9 euro per auto). Fietsen kunnen gratis en bewaakt gestald worden bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer (achter de HEMA) en het Lamme van Dieseplein.

Lees ook:

dickens

7 x funfacts over Dickens Festijn in Deventer

Dickens Festijn staat voor de deur! Je bent al helemaal op de hoogte van alle praktische zaken en ni...
bergkerk-bergstraat

Dit is er nieuw op Dickens Festijn 2018 in Deventer

Het Bergkwartier wordt zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 voor de 28ste keer omgetoverd tot de 1...
dickens-festijn-2008

Kiekjes uit de oude doos: het Dickens Festijn door de jaren heen

In 1991 organiseerde Emmy Strik voor het eerst het Dickens Festijn. Toen reden er nog koetsen door d...

adv.