Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x ultieme kerstboomtips van Ten Kate’s Frea: ‘Kerst is overdaad, hang alles maar lekker vol’

Door Janneke Pol 11 november 2020

Altijd een tikkie jaloers als je langs die prachtige etalage van Ten Kate loopt rond de feestdagen? En vraag je je dan ook af hoe ze die kerstbomen ieder jaar weer zo perfect optuigen? Frea Ploeg werkt al dertig jaar bij Ten Kate en geeft eindelijk het geheim prijs: “Vergeet niet even tussen je wimpers door te kijken.” Ze praat ons meteen even bij over de kersttrends van dit jaar.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

1. Pak een grote lap stof

“Begin met een grote lap stof of folie onder de boom. Deze mag twee keer de doorsnede van de boom zijn. De lap stof gebruik je straks om de voet van de boom af te dekken, maar eerst laat je hem open op de vloer liggen tijdens het optuigen. Zo vang je vallende naalden op. Zeker bij het aftuigen is dit straks een gouden tip om vallende naalden te verzamelen.”

2. Zoek de mooiste boom

Smaken verschillen natuurlijk, maar er zijn nu eenmaal bomen die zich er beter voor lenen om versierd te worden dan andere. “Mijn grote favoriet is de Nordmann. Deze boom heeft mooie brede takken die niet te dicht op elkaar zitten. Dit geeft veel ruimte voor versiering.”

“Zet de boom stevig vast, hij gaat wat krimpen.”

Ook de plaats van de kerstboom is van grote invloed op hoe die groene reus de feestdagen doorkomt. “Een echte boom zet je het liefst een beetje in het donker. Bij het raam zou hij overdag niet zo mooi uitkomen, te dicht bij de open haard is natuurlijk ook geen goed idee.” Heb jij het ideale plekje voor je kerstboom gevonden? Zet hem dan stevig neer. “Je gaat er straks van alles in hangen, ook droogt de boom iets uit waardoor hij wat krimpt. Dat is van invloed op de stand van de boom. Zorg dus dat hij stevig en recht staat. Dit doe je door middel van een goede houder.

“Heb je een piek? Zet die er dan eerst op, die moet namelijk goed recht staan.”

3. Even tussen de wimpers doorkijken

“De allereerste versiering die je in de kerstboom hangt, zijn de lichtjes. Gouden tip? Controleer of ze het allemaal doen voordat je ze in de boom hangt. Niets zo vervelend als je ze allemaal secuur een plekje hebt gegeven en ze het dan niet blijken te doen. Geloof me, dat gebeurt nog vaak.”

“Niets zo vervelend als lampjes die stuk blijken terwijl ze al in de boom hangen.”

“Doen ze het allemaal? Verdeel ze dan mooi over de boom. Niet alle lampjes hoef je vast te zetten. Bij Ten Kate houden we van veel lampjes. Een goede tip om ze te verdelen is om even tussen je wimpers door te kijken. Dan zie je precies waar eventueel een lichtje mist.”

4. Ook tegen de stam

“Waarschijnlijk heb je verschillende soorten ballen. Begin dan bij de grootste ballen. Hang ze niet alleen aan het uiteinde van de takken, maar ook tegen de stam. Zo lijkt de boom nog voller. Wij hangen de ballen op met metalen ringetjes, dan hangen ze mooi vast. Zorg dat ze vrij hangen en niet op takken rusten, dan komt de bal het best tot zijn recht.”

5. Luxe versiering op opvallende plekken

“Na de lampjes en de grote ballen pak je de kleinere ballen en versiering erbij. De kleine ballen verdeel je over de boom. De luxere versiering zoals een vogeltje of kerstbal in bijzondere vormen hang je mooi in het zicht.”

6. Trends voor 2020

“Drie interieurtrends voor winter en kerst 2020 zijn Delfts Blauw, een oer-Hollands tintje van ballen of stoffen vogels met deze kleur. Ga na de kerst door met een stoere vaas of pot met een blauwwitte opdruk. Ten tweede is er het rood met natuurlijke materialen, onze kerstbomen zijn rijkelijk gedecoreerd met de meest bijzondere rode hangers, ballen en glazen dennenappels. Tip: combineer een uitgewerkte kerstbal of hanger altijd met de gewone neutrale ronde kerstbal om rust in je boom te creëren. Tot slot is er het chique met zwart en goud: het is glamour, een tikkeltje Art Deco en helemaal van nu. Kies bijvoorbeeld voor zwarte veertjes, zwarte engelen met gouden details of voor fraaie kerstballen gedecoreerd met bladgoud.”

7. Kerst is overdaad

Frea is heel duidelijk, met kerst doe je het niet gauw te gek. “Kerst is overdaad! Heb je nog een bal? Hang hem er dan lekker bij. Je moet er niet vanuit gaan dat je aan een verzameling van twintig ballen genoeg hebt.”

“Alles kan met kerst.”

Houd je ook niet teveel vast aan trends. “Wil je bijvoorbeeld geen piek? Wij vinden kerstbomen zonder piek net zo mooi. Je zou bijvoorbeeld eens voor een grote strik kunnen kiezen. Alles kan, kies de kleuren die je zelf mooi vindt. ”


Meer over Ten Kate flowers & decorations ontdekken?

Ten Kate flowers & decorations bloemisten

Gesloten09:00 - 18:00

Twelloseweg 8, Deventer

Bekijk meer:bloemisten
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.