Dit lees je goed: er komen waterbuffels in de Deventer uiterwaarden

waterbuffels Deventer
De waterbuffels zijn van Emma en Olivier. Eigen foto.

Wandel jij graag in de uiterwaarden? Dan kan het maar zo dat je binnenkort oog in oog staat met een heuse waterbuffel. Binnenkort betrekken deze nieuwe bewoners de uiterwaarden van Deventer.

Boer ’n Buffel

Vanaf de eerste helft van 2023 kun je de waterbuffels zien in de uiterwaarden bij Deventer. Emma Vlaanderen en Olivier Schutzelaars van Boer ’n Buffel settelen zich met hun kudde van maar liefst veertig Aziatische waterbuffels op Natuurderij Keizersrande aan de IJsseldijk in Diepenveen. Deze ondernemende natuurboeren gaan hier op biologisch dynamische wijze boeren. Zij zetten hiermee het gedachtegoed van de Natuurderij voort door samen met de buffels natuur, landbouw, ecologie, economie en recreatie te verenigen.  

Wegens het vertrek van pionier Annette Harberink per eind december 2022, startte IJssellandschap de zoektocht naar nieuwe ondernemers voor deze unieke plek in de uiterwaarden. Uit de uitgebreide selectieprocedure zijn Emma en Olivier als beste kandidaten naar voren gekomen.

Het zijn grote, maar goedmoedige dieren

Judith Snepvangers, directeur IJssellandschap: “Het enthousiasme en de drive van deze jonge ondernemers sluit goed aan bij het gedachtengoed van ‘boeren voor natuur’ op de Natuurderij. De waterbuffels passen bij het natuurbeheer in de uiterwaarden. Ze houden van schraal voer en kunnen grote delen van het jaar buiten zijn. Bovendien ontwikkelt Boer ’n Buffel de komende jaren op het erf nieuwe (publieks)activiteiten om de verbinding tussen natuur en landbouw en boer en burger te versterken. We hebben er alle vertrouwen in dat deze ondernemers met hun buffels én de natuurwaarden van het gebied een prachtig bedrijf neerzetten met toegevoegde waarde voor mens, dier en natuur.”

Diep gekoesterde wens

Emma en Olivier verhuizen hun bedrijf Boer ’n Buffel van Amstelveen, waar zij land pachten van de Protestantse Diaconie Amsterdam, naar het Sallandse IJssellandschap. Ze hebben zin om in Salland te gaan wonen. Emma: “Het is mooi boeren in Amstelveen en ook spreken de charitatieve projecten waar we hier bij betrokken zijn ons aan. Maar als  ondernemers van niet-boeren komaf is het een uitdaging om een passende boerderij te vinden voor de lange termijn. Met Natuurderij Keizersrande gaat deze diep gekoesterde wens in vervulling. Het biedt ons de rust om met de mogelijkheden die Keizersrande biedt het bedrijf door te ontwikkelen en verder te vormen passend bij de omstandigheden in de uiterwaarden.”  

‘Goedmoedige dieren’

Voor wandelaars zal er met uitzondering van de imposante buffels die er gaan grazen, niet direct veel veranderen aan het beeld van de uiterwaarden. Het eerste jaar wordt er wél gekeken naar hoe de dieren zich efficiënt en veilig door het gebied kunnen bewegen. Daarmee kan de padenstructuur iets veranderen. Olivier: “Aziatische waterbuffels zien er imposant uit maar zijn over het algemeen juist heel goedmoedig. Ten opzichte van regulier melkvee zijn ze wat nieuwsgieriger en minder schrikachtig. Omdat ze niet kunnen zweten hebben ze bij temperaturen boven de 22 graden water nodig om koel te blijven, een (modder)poel of sproeier is al genoeg. Een mooi beeld in de uiterwaarden, denken wij”.

Vlees en melk

De eerste tijd nemen Emma en Olivier de tijd om zich in te werken en de plek eigen te maken. Olivier: “We starten in eerste instantie met vleesverkoop aan huis, kleinschalige recreatie in de vorm van een natuurwoning in de huidige boerderij, en we gaan de educatie-tak opstarten. Dat breiden we in de tijd uit. Vanaf 2024 verwachten we te starten met het melken van de kudde. De melk en de kaas die we ervan maken, verkopen we regionaal. Naast het beheren van de uiterwaarden is er de wens om op termijn bijzondere biologische akkerbouwproducten te gaan telen”.  Emma: “Maar eerst gaan we ons samen met de buffels settelen en buurt maken. In het voorjaar plannen we een open dag voor publiek, dan is iedereen welkom om te komen kijken.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Feestje! Deze bijzondere ministad wordt morgen geopend in Deventer”

Feestje! Deze bijzondere ministad wordt morgen geopend in Deventer

Ga naar “5 x zij vieren dierendag in het asiel en wachten op een nieuw baasje”

5 x zij vieren dierendag in het asiel en wachten op een nieuw baasje

asieldieren
Ga naar “Nienke is kynologisch gedragstherapeut: ‘Veel baasjes vinden hun eigen hond te hyper’”

Nienke is kynologisch gedragstherapeut: ‘Veel baasjes vinden hun eigen hond te hyper’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lange hoodie** € 14,99”

Lange hoodie** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd”

Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd

 • De Bibliotheek Deventer
 • T/m 1 feb

Topper