Diergeneeskundig gedragsspecialist Valerie: ‘Huisdieren hebben emoties, zij hebben ook last van de coronacrisis’

Een hond met een verzwikte staart door overmatig kwispelen of een chagrijnige kat die zich op zolder verstopt door alle drukte. Huisdieren lijken zich anders te gedragen door de quarantaine van hun baasjes, maar hoe zit dat nou precies? Diergeneeskundig gedragsspecialist Valerie praat ons bij. 

Quarantaine heeft niet alleen invloed op mensen, maar ook op huisdieren. Engelse teckel Rolo haalde het nieuws: hij is zo blij dat zijn baasje de hele dag thuis is, dat hij zijn staart verzwikte door overmatig kwispelen.

Vreemde snuit(ers)

Maar ook bij indebuurt merken we dat onze huisdieren zich anders gedragen. Hond Sjef is zo blij met baasje Janneke in de buurt dat hij door zijn enthousiaste gedrag iedere avond uitgeput op de bank ligt.

 ‘A puppy is for life, not just for corona’

Bij ons is het omgekeerd, waar onze kat Otto ons normaal werkelijk overal achterna loopt, zit hij nu gerust de halve dag in z’n eentje op zolder. Hoog tijd voor een belletje naar iemand die hier verstand van heeft, om uit te pluizen hoe dat zit.

De dierenpsychiater

We komen terecht bij Valerie Jonckheer (42), ze is als dierenarts gespecialiseerd in gedragsproblemen bij dieren en mag zich (als enige in Nederland) ‘Dierenarts specialist, dip. gedragsgeneeskundig’ noemen.

Skypen met baasjes

Valerie is dus een soort dierenpsychiater, legt ze uit. Valerie: ”Ik behandel bijvoorbeeld dieren met gedragsstoornissen, zoals bijvoorbeeld angststoornissen.”

De poli in het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein draait gewoon door, want ook de dieren die ziek zijn hebben ondanks de coronacrisis een dokter nodig. Zo belt ze met verschillende baasjes. ”Een video consult via WhatsApp met baasjes die zelf in de humane zorg werken. Tuurlijk moet een hond of kat in sommige situaties wel echt komen, bij een gebroken poot bijvoorbeeld.”

Tekst gaat verder onder foto

Door naar onze prangende vraag: hoe komt het dat onze huisdieren zich zo anders gedragen nu we thuis zijn?

Gelukkig heeft Valerie het antwoord. ”Om te beginnen is er een groot verschil tussen gezonde huisdieren en de dieren met een gedragsstoornis, dus de dieren die ik behandel. Dan is er nog het verschil tussen honden en katten.”

‘Mensen moeten nu niet te gek doen met hun kat, daar zijn ze niet van gediend’

”Katten hebben hun routines. Als het drukker is dan ze gewend zijn in huis kunnen ze daar last van hebben.” Dat onze kat Otto zich vaak terugtrekt verbaast haar dan ook niks. ”Ik denk dat bij meer katten zo is”, vertelt ze.

”Het is belangrijk dat mensen niet te gek doen met hun kat, ze moeten er rekening mee houden dat veel katten daar niet van gediend zijn.”

Dolblije honden

”Normale honden zijn er dolblij mee, toch schuilt daar ook een gevaar. Een hond raakt gewend aan het feit dat zijn baasje de hele dag thuis is. Straks als we weer overal heen mogen, zijn ze plots alleen. Ze snappen niet  waarom. Het is slim om dat straks rustig af te bouwen. Het is net als bij puppy’s, die kun je in het begin niet alleen laten en dit bouw je ook rustig af.”

‘Als honden nu vaker dan normaal uitgelaten worden, zullen ze dat straks missen’

Hetzelfde geldt voor het uitlaten. ”Omdat mensen nu de hele dag de tijd hebben wordt een hond plots continue uitgelaten. Straks moet hij het weer doen met drie rondjes per dag. Daar zullen ze weer aan moeten wennen.”

Knettergek

Sommige honden die Valerie in haar praktijk ziet hebben het erg moeilijk nu. ”Veel van mijn patiënten hebben angststoornissen en die worden knettergek van zoveel drukte in huis. Bijvoorbeeld kinderen die de hele dag rondrennen, dat is echt rampzalig voor die honden.”

Tekst gaat verder onder foto

Huisdieren gedrag Valerie Jonckheer
Dierengeneeskundig gedragsspecialist Valerie | eigen foto

”Ik behandel ook veel honden met verlatingsangst. Die zijn nu heel blij met de extra aandacht maar krijgen straks een probleem als hun baasjes weer moet werken. Allemaal dingen om rekening mee te houden.”

Op straat gezet

Naast gedrag heeft het coronavirus ook in andere opzichten invloed op huisdieren en baasjes. Valerie heeft veel contact met collega’s in het buitenland. Daar merkt ze dat er mensen zijn die door de coronacrisis afstand doen van hun dier. ”In China bijvoorbeeld, daar zetten mensen zelfs echte rasdieren op straat door ziekte of economische problemen die zijn ontstaan.”

Een huisdier tegen de verveling

”In Nederland is dat gelukkig nog niet het geval. We zien wel veel mensen die nu een huisdier nemen omdat zij (of hun kinderen) zich vervelen. Ik zei ik: ‘a puppy is for life, not just for Christmas’ en nu zeg ik: ‘a puppy is for life, not just for corona’. Dieren hebben emoties en behoeftes dus het is erg onverstandig om zomaar een dier in huis te nemen. Denk er goed over na!”

”Aan de andere kant, als mensen zeker weten dat ze een huisdier willen is dit natuurlijk een mooie tijd om dat in de praktijk te brengen. Door het thuiswerken is er meer tijd om te zorgen dat het dier zindelijk wordt.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Haarlemse Emma (29) en Olivier (30) én hun veertig waterbuffels wonen nu in Diepenveen: ‘Even wennen’”

Haarlemse Emma (29) en Olivier (30) én hun veertig waterbuffels wonen nu in Diepenveen: ‘Even wennen’

Ga naar “Dit lees je goed: er komen waterbuffels in de Deventer uiterwaarden”

Dit lees je goed: er komen waterbuffels in de Deventer uiterwaarden

waterbuffels Deventer
Ga naar “Feestje! Deze bijzondere ministad wordt morgen geopend in Deventer”

Feestje! Deze bijzondere ministad wordt morgen geopend in Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023