Zo toegankelijk is Deventer voor de scootmobiel: ‘Het ligt ook aan je eigen instelling’

Toegankelijkheid
John Burger (links) Geerhart van Nieuwenhoven. Foto|indebuurt

Het is de Week van de Toegankelijkheid. Waar kun je in Deventer het best terecht wanneer je in een scootmobiel zit? En, hoe kunnen we het elkaar zo makkelijk mogelijk maken? We gingen even boodschappen doen met Geerhart van Nieuwenhoven (69) en John Burger (56) en kwamen erachter.

Even shoppen met Geerhart van Nieuwenhoven (69) en John Burger (56). Op het boodschappenlijstje? Een tros bananen, flesje drinken en een halfje wit (liefst casino). Hop, boodschappentas aan het stuur en binnen vijf minuten weer buiten? Niet bij Geerhart en John. Zij zitten namelijk in een scootmobiel. Bij iedere horecagelegenheid of winkel die zij betreden, denken ze na over de toegankelijkheid van het pand.

‘In het begin hoopte ik dat niemand me zag rijden’ – Geerhart

We spreken af bij de bibliotheek. Een fijne stek, vinden de heren. “Hier komen we gemakkelijk binnen. Door op de knop te drukken, gaat de deur vanzelf open. Hij blijft een mooie tijd openstaan, waardoor we tijd hebben om binnen te komen”, legt Geerhart uit.

Toegankelijkheid2
De knop voor de elektrische deur bij de bibliotheek is ideaal. Foto|indebuurt

Last van schaamte

Ze zijn al jaren afhankelijk van hun scootmobiel, maar de aanschaf van het voertuig kunnen ze zich nog goed herinneren. “Vanwege mijn rugklachten kon ik geen stukken meer pijnloos lopen”, zegt John. “Een vriend raadde me aan om eens te kijken naar een scootmobiel. Ik was sceptisch, maar heb het toch gedaan. Iets waar ik nu ontzettend blij mee ben.”

Toegankelijkheid4
Een ruime opzet en brede winkelpaden zijn een must om goed te kunnen winkelen. Foto|indebuurt

Geerhart kon vanwege hartklachten niet meer op zijn eigen conditie en beenkracht vertrouwen. “Alleen al een stukje naar het toilet lopen, daar zou ik een halve dag van moeten bijkomen”, zegt hij. Toch was de stap naar een scootmobiel groot voor hem. “De eerste maanden had ik last van schaamte. Wanneer ik door de stad reed, hoopte ik dat niemand me zag.”

Een bevrijding

Inmiddels zijn de heren vertrouwd met hun voertuig en kunnen ze niet meer zonder. “Het geeft je je vrijheid terug. Ik ben geen binnenzitter en de scootmobiel zorgt ervoor dat ik iedere dag de deur uit kan, echt een bevrijding.”

Toegankelijkheid5
Foto|indebuurt

En uitstapjes? Die maken John en Geerhart dan ook geregeld. Zo hebben ze vaste locaties in de stad. “De bibliotheek is dus een plaats waar we graag komen. Maar ook La Place is een aanrader”, zegt Geerhart. “Hier zijn de toiletten bijvoorbeeld goed toegankelijk voor ons. Wij denken bij iedere horecagelegenheid of winkel na over de toegankelijkheid van het pand. Wellicht kun je goed naar binnen, maar hoe zit het interieur in elkaar? Zijn de gangpaden breed genoeg? Is de opstelling scootmobielvriendelijk?”, leggen ze uit. “Soms helpt het om voor de ingang even te toeteren of te zwaaien, zodat medewerkers komen helpen.”

Trapjes en drempels

Een voorbeeld van deze gastvrijheid? “’t Zusje op de Boreel. Goed bereikbaar en zeer vriendelijke en hulpvaardige medewerkers, is mijn ervaring”, zegt Geerhart. De Brink slaan de heren meestal over. “In tachtig procent van de horecagelegenheden op de Brink komen we niet binnen vanwege een trapje of drempel.”

‘Supermarkten met zelfscanners zijn ideaal’

Ook voor de dagelijkse boodschappen hebben ze zo hun voorkeuren. “Ook hier zijn brede opstellingen en gangpaden een must. We weten precies welke kassa’s goed bereikbaar zijn. Verder zijn die zelfscanners ideaal, je kunt de boodschappen direct in je mandje doen en hoeft niet meer uit te laden op de band.” Daarbij kunnen andere klanten een steentje bijdragen. “Bijvoorbeeld door de kar of het mandje niet middenin het pad te zetten. Fietsen het liefst niet te dicht bij de ingang geparkeerd.”

Zoveel mogelijk zelf

De mannen hebben geleerd om te denken in mogelijkheden. “Een groot deel van wat je wél kunt en hoe mensen met je omgaan, ligt aan je eigen instelling”, zegt Geerhart. John knikt instemmend. “We zijn bijvoorbeeld gewoon medeweggebruikers die je echt niet zomaar extra voorrang hoeft te verlenen. Ik doe zoveel mogelijk zelf en heb ik hulp nodig? Dan vraag ik het vanzelf”, aldus Geerhart.

Toegankelijkheid7
Foto|indebuurt

Andere stad? Check de app!

Deventer kennen ze dan wel op hun duimpje, voor een bezoek aan andere steden doen ze zo hun research. Bijvoorbeeld via de app Ongehinderd. “Hier kun je per stad precies zien bij welke locaties je probleemloos terecht kunt. Horecagelegenheden, maar ook parkeerplaatsen of openbare toiletten die rolstoelvriendelijk zijn, staan hier overzichtelijk weergegeven.”

Toegankelijkheid1
Foto|indebuurt

Universele sleutel

Daarnaast hebben ze een universele sleutel. “Met de eurosleutel krijg je onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die aan specifieke ruimte- en hygiëne-eisen voldoen, zoals toiletten voor mindervaliden. De sleutel past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot zodat je er nu al op meer dan 10.000 plaatsen in Europa gebruik van kunt maken.”

‘De eurosleutel past op invalidentoiletten in heel Europa’

In Deventer wordt intussen continu gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid, bijvoorbeeld door Werkgroep Toegankelijk Deventer van Stichting Fooruit. De missie van deze belangenorganisatie is participatie van mensen met een beperking in de Deventer samenleving. Zelf zijn Geerhart en John lid van de Deventer Stokvisrijders. “Het is fijn om geregeld samen te komen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Niet dat we het tijdens een soosmiddag alleen maar over onze beperkingen hebben”, lachen ze. “Het is vooral erg gezellig.”

Meer informatie over de Deventer Stokvisrijders of Stichting Fooruit? Bekijk www.deventerstokvisrijders.nl of www.fooruit.nl

 

 • Zo toegankelijk is Deventer! Shoppen met Geerhart en John

  Het is de Week van de Toegankelijkheid. Hoe toegankelijk is Deventer eigenlijk? Waar kun je het best terecht wanneer je...

  Toegankelijkheid1
 • Weekendoverzicht: zo zag het weekend in Deventer eruit

  Ondanks herfstbuien en lage temperaturen, was er genoeg te doen in het weekend. Wat er afgelopen dagen onder andere in...

  Catwalk
 • 10 x herfstige tafereeltjes op Instagram

  Natuurlijk leggen we de eerste tekenen van de herfst vast én delen we de mooiste plaatjes op Insta. Wij genieten...

  paddenstoelen

 

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Zo zag de sinterklaasintocht in Deventer eruit: ben jij gespot?”

Zo zag de sinterklaasintocht in Deventer eruit: ben jij gespot?

Sinterklaasintocht
Ga naar “Geweldig! Geert Scheers vaart al 60 jaar op het pontje in Deventer”

Geweldig! Geert Scheers vaart al 60 jaar op het pontje in Deventer

Ga naar “Martijn (29) start een minimuseum: ‘Het is helemaal uit de hand gelopen’”

Martijn (29) start een minimuseum: ‘Het is helemaal uit de hand gelopen’

minimuseum

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Inpakker bakkerij”

Inpakker bakkerij

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker avonddienst”

Medewerker avonddienst

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn