Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zij gingen los in de sportschool en vielen samen ruim 80 kilo af

Door Sanne Albers 22 januari 2020

Vijf keer in de week naar de sportschool? Kilo’s optillen, deadliften? Zij doen het samen met hun personal trainer en vielen samen 81,4 kilo af! Indebuurt sprak drie Deventenaren die het afgelopen jaar de strijd aan gingen met de weegschaal en knalden in de sportschool.

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Sebastiaan viel 54 kilo af: ‘Ik ben bijna een ander mens!’

Afvallen in de sportschool Sebastiaan
Foto’s | Sebastiaan | rechts met het aantal afgevallen kilo’s in zijn handen

Sebastiaan (39) werkt en sport in Deventer. ”Ik ga naar de sportschool aan de Beestenmarkt, lekker dichtbij kantoor. Ik weet van mezelf dat ik niet meer ga sporten na een lange werkdag.” Dus staat hij drie ochtenden per week om 07.00 uur bij de sportschool voor de deur. Een keer traint hij met zijn coach Tobias, twee keer zelfstandig.

Hij begon in februari 2019 met afvallen. ”Ik kreeg last van m’n knieën en enkels door het overgewicht. Dat was de trigger.” Hij deed al eerder een poging tot afvallen, maar raakte het ritme van het sporten kwijt toen hij moest herstellen van een ongeluk.

”Ik wil graag weer paragliden en dat gaat niet als je zo zwaar bent.”

Zijn doel? Binnen een jaar naar de 120 kilo. ”Ik wil graag weer paragliden en dat gaat niet als je zo zwaar bent. Ik heb dat in het verleden gedaan, het is zo leuk! Ik hoop dat ik straks m’n brevet kan halen.” Naast het sporten heeft hij ook zijn eetpatroon omgegooid. ”Ik eet meer groenten, weinig koolhydraten en het belangrijkste: geen gefrituurde dingen!”

Het sporten vindt hij wel gaaf. ”Al geloof ik niet dat er iemand is die burpees leuk vindt, maar je hebt ze wel nodig. Zware dingen optillen, dat heeft wat. Ik probeer daarin m’n grenzen op te zoeken. Zo heb ik laatst 166 kilo gedeadlift. Daar ben ik wel trots op.”

Hilde: ‘Ik wilde weer zelfvertrouwen als ik in de spiegel keek!’

Sportschool foto Hilde afvallen
Foto’s | Hilde

Hilde (24) is geboren en getogen in Deventer. ”Ik heb al jaren overgewicht en ben er al tijden mee aan het stuntelen. Ik hoorde nooit bij de meest slanke kinderen en de laatste jaren zijn daar wat kilo’s bij gekomen. Die raakte ik maar niet kwijt, en ik heb van alles geprobeerd. Van shakes tot een koolhydraatarm dieet.”

”Ik voelde me minderwaardig.”

”Op een gegeven moment ben je er gewoon helemaal klaar mee dat het niet lukt. Ik voelde me minderwaardig. Het is naar om niet te kunnen zijn wie je je van binnen voelt. Ik wilde weer zelfvertrouwen krijgen. Dus ik ben weer gaan sporten, in eerste instantie alleen bij de Basic Fit. Maar ik merkte al snel dat ik toch een trainer wilde. Voor de technieken achter de oefeningen, de begeleiding bij de voeding maar vooral die stok achter de deur. Iemand zegt dat je ertegenaan moet gaan.” Zo kwam ze terecht bij IJsselgym.

”Het is zwaar, nog steeds. Maar ook heel leuk en je moet jezelf er helemaal ingooien. Inmiddels ben ik 17,4 kilo kwijt. Ik voel me niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker.” Hilde’s einddoel is 20 tot 30 kilo afvallen. ”Eerst 20 en dan kijk ik hoe ik in m’n vel zit. Ik draag nu weer jurkjes, zie er gezonder uit en zo voel ik me ook.”

Diëtist Caroline: ‘Ik doe nu krachttraining tussen alle brede mannen.’

Carline in de sportschool
Foto’s | Caroline

Caroline (26) wist dat ze te zwaar was voor haar lengte. ”Ik ben best klein, je BMI is dan al snel te hoog. Daarom wilde ik vijf kilo afvallen.” Het werden er tien en ze sport nog steeds vijf keer in de week. ”Ik wil nu vooral sterker worden, meer spieren. Ik doe twee keer in week aan bodypump, één keer cardio, één keer zelfstandig krachttraining tussen alle brede mannen en één keer in de week krachttraining met Jordi.” Van hem leerde ze de goede technieken. ”Al die apparaten waren bij wijze van spreken een beetje Chinees voor mij.”

Caroline werkt als diëtist in het Deventer Ziekenhuis. ”Alleen daar gaat het niet over afvallen, maar meestal om aansterken na een operatie. Qua kennis over voeding zit het dus wel goed bij mij.”

”Ik wilde wel maar was niet echt gemotiveerd.”

Sporten deed ze alleen niet echt meer na haar studie. ”Een beetje squash, een beetje fitness. Ik wilde wel maar was niet echt gemotiveerd. Nu kan ik het me niet voorstellen dat ik een week niet sport.” Zelfs tijdens haar zomervakantie ging ze opzoek naar een sportschool in Kroatië.

Ze voelt zich fitter dan ooit.”Ik heb meer energie en mijn kleding past beter. Ik merk dat ik minder moe ben en zin heb om leuke dingen te doen. Ook is het nu opeens leuk om te sporten, ik word er blij van dat ik meer kilo’s kan optillen.”

Lees ook:

Gratis box gembershots winnen? Freshman helpt detoxen in januari

Het is januari, de maand van goede voornemens en gezond eten! Maar soms zijn we simpelweg te druk of...

FÏNLEY Dry January: 3x leuke dingen voor een zondagmiddag in Deventer

 Samen met FÏNLEY tippen wij leuke dingen die je deze maand op de zondagen kunt doen in Delft. Decem...

Sebastiaan maakt salto’s alsof het niets is: ‘De stad is als een grote speeltuin voor freerunners’

Voor ons zijn het doodgewone muurtjes, hekjes en trapjes. Voor Sebastiaan van Praag (28) is het een ...

Throwback! Helemaal losgegaan in Boode? 10 x foto’s uit de oude doos

Dit is een partijtje vermakelijk hoor! Ben jij tussen nu en zo'n tien jaar geleden helemaal losgegaa...
Trouwlocaties Deventer

Ga jij dit jaar trouwen? 12 x officiële trouwlocaties in Deventer

Vol overtuiging 'ja' gezegd, maar nu tot je nek in de voorbereidingsstress voor jullie trouwdag? Wij...
Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.