Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update van de Dutchess Of the Sea (DOTS): ‘De spanning is nu aanwezig’

Door Janneke Pol 16 november 2020

Weet je nog? Een jaar geleden waren we op bezoek bij Astrid Janse (53), Remke van Kleij (58), Bela Evers (52) en Désirée Kranenburg (52), oftewel de Dutchess of the Sea (DOTS). Waar we toen nog spraken over ‘volgend jaar’, staan de vrouwen nu ineens aan de vooravond van hun grote roeiavontuur: hun deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Remke geeft een update.

“Onze boot is al richting La Gomera”, zegt Remke van Kleij. Ze is één van de DOTS, oftewel de Dutchess of the Sea. Even een reminder: het viertal is van plan in twee maanden de Atlantische Oceaan over te roeien. Een jaar lang bereidden de roeisters zich voor op het avontuur met mogelijk metershoge golven, storm of zeeziekte. Zowel op fysiek als mentaal vlak ondergingen ze tal van trainingen. Op 12 december hopen de sportvrouwen aan hun roeiavontuur te beginnen. Hoog tijd dus, om even bij te praten over de voorbereidingen.

Afscheid van Liberty

“Het voelde vreemd dat onze boot Liberty al aan haar reis begon. We zijn nu even zonder haar en dat maakte ons best even emotioneel”, zegt roeister Remke. “Twee weken lag ze in de werkplaats voor de laatste controle. Hier werd een hele checklist vanuit de organisatie afgelopen, zaken als apparatuur en de juiste uitrusting werden gecontroleerd.” Na de (digitale) controle ging Liberty op transport. “We hebben haar volgepakt met alles wat we nodig hebben. Denk aan reddingsvesten, maar ook vriesdroogmaaltijden. Ook dit wordt allemaal gecontroleerd, iedere roeier moet namelijk een bepaald aantal calorieën per lichaamsgewicht meenemen.”

“Na lang voorbereiden wordt het nu echt concreet, we gaan dit echt doen.”

Nu het eerste afscheid erop zit, voelen de dames de zenuwen oplopen. “De spanning is wel aanwezig, bij mij de hele dag door. Het zijn nu nog slechts een paar weken tot de start en na lang voorbereiden wordt het nu zo concreet. We gaan dit echt doen”, zegt Remke.

Tekst gaat verder onder beeld.

Afscheid van het thuisfront

Op 2 december vliegen de Dots hun roeiboot achterna. “Op de plaats van bestemming, La Gomera, wordt de boot nog eens gecontroleerd. We moeten alles nog eens uitstallen om zeker te weten dat we alles bij ons hebben. Daar zijn speciale veiligheidsprocedures voor.” Niet alleen de boot wacht een controle. “Ook wij laten ons twee dagen voor vertrek nog eens testen op corona”, zegt Remke. Het virus heeft tot dusver nog geen roet in het gevriesdroogde eten gegooid. “We konden blijven sporten en hebben onze conditie dus goed op peil kunnen houden. Ook hebben we er extra op gelet om zo min mogelijk risico op besmetting te lopen. Er kunnen alleen een stuk minder mensen mee om ons uit te zwaaien, alleen partners mogen mee.”

“We hebben er vertrouwen in en gaan het gewoon doen.”

Contact met het thuisfront zal er tijdens de reis niet veel zijn. “We kunnen onze partners wel bellen onderweg om even elkaars stem te horen, maar ik zelf wil het alleen weten als er echt belangrijke dingen zijn. We leven twee maanden lang in een heel klein wereldje. Wel hebben we veelvuldig contact met onze weervrouw.”

Al met al zijn ze er nu klaar voor, zegt Remke. “We hebben onder andere getraind op de Noordzee en het IJsselmeer, onder ruige omstandigheden. We roeiden 24 uur lang, twee uur op en twee uur af. Ondanks deze rare tijd hebben we er vertrouwen in, we gaan het gewoon doen.”

Dots (2)

Weet je nog? De ‘Dots’ gaan het doen! 4700 kilometer roeien over de open oceaan

Weet je nog? Een tijdje geleden spraken we met Astrid Janse (52), Remke van Kleij (57), Bela Evers (...

adv.