Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rian is contactclown: ‘Ik ben getuige van magische momenten’

Aangeboden door De Parabool 7 november 2019

Rian Boerkamp is 4 uur in de week contactclown bij de Parabool. Als contactclown Puk bezoekt ze onder meer de kinderen van het ODC in het kindcentrum in Deventer. Daarnaast bezoekt ze andere locaties binnen de Parabool, zo komt ze onder andere bij oudere cliënten met dementie. “Puk wil de mensen laten voelen dat ze er mogen zijn, dat ze mogen zijn zoals ze zijn!”

Rian werkt al vanaf de middelbare school in de zorg. Sinds 2000 is ze begeleider bij de Parabool. Eerst gaf ze begeleiding aan jongeren, nu werkt ze alweer enkele jaren met ouderen. Drie jaar geleden volgde ze de opleiding tot contactclown. “Het is een verrijking voor mezelf, je maakt écht contact met mensen en dat geeft zo’n mooi gevoel.”

Veilig gevoel

Vier uur in de week is ze clown Puk, met rode neus, gestreept t-shirt en vrolijke tuinbroek. Ze bezoekt dan kinderen van Orthopedagogisch Dagcentrum (ODC) ’t Lantaarntje en andere locaties binnen de Parabool.. “Die neus en een beetje gekke kleding, dat klopt niet helemaal”, vertelt ze. “Maar dat kan kinderen bijvoorbeeld ook een veilig gevoel geven omdat niet alles juist hoeft te zijn.”

Hoe Puk te werk gaat? “Voordat ik ergens binnenkom, heb ik nog geen idee wat ik ga doen. Ik wacht af wat er gaat komen en ben getuige van magische momenten. Ik reageer op hoe iemand op mij reageert en stel me helemaal open. Het mooie is: je leert als contactclown weer kijken als een kind: heel verwonderd. Het gaat om verwondering en verbazing.”

Waardevol

Als wij van indebuurt Deventer in het kindcentrum zijn, mogen wij even meekijken als Puk een bezoekje brengt aan enkele kinderen van het ODC. Puk komt heel rustig binnen, laat zich bekijken en verrassen. Als Eva van het ODC contactclown Puk ziet en Puk op haar reageert, houdt ze Puk meerdere keren met beide armen stevig vast. Als Puk aan het bellen blazen is, blaast Eva mee.

Tekst gaat verder onder foto

Foto | Parabool

Even later is Puk in de prikkelarme ruimte bij Kay. Als Kay in de gaten krijgt dat Puk met een tennisbal stuitert en met verwondering naar hem kijkt, begint hij te lachen en reageert hij. Er ontstaat contact en verbinding. Kay laat de bal zachtjes terug stuiteren. Hij lacht en blijft een minuut of tien op Puk reageren.

Rian is heel dankbaar dat ze dit werk mag doen. “Ik vind het echt een verrijking voor mezelf. Die waardevolle contactmomenten, dat is waar het om gaat. Als er echt contact is, dan ontroert me dat. Ik noem het ook wel verbinding op zielsniveau. Ook al is dat momentje heel kort. Dat je dat kan betekenen voor iemand.”

De momenten met Kay, met Eva en met de andere kinderen, het is elke keer opnieuw een magisch moment voor Rian. “Ze krijgen het gevoel echt gezien te worden, er is ruimte voor plezier, boosheid, erkenning, een glimlach of een traan. Ik heb ook wel eens samen met een kind gehuild. Doordat ik als Puk laat zien wat zijn verdriet met mij doet, laat hij ook zijn emoties misschien eerder zien.”

Foto | Parabool
Foto | Parabool
Foto | Parabool

Voor meer informatie ga naar www.contactclownpuk.nl

Lees ook:

Parabool KindCentrum Borgele Deventer

Waarom het KindCentrum Borgele zo’n unieke plek is

Sinds maart 2017 staat er een prachtig nieuw gebouw in de wijk Borgele, en wat er in dat gebouw gebe...

Rita helpt als vrijwilligster in de Mosterdfabriek: ‘Dit is gewoon hartstikke leuk werk’

Rita Dikkers (53) werkt al weer enkele jaren als vrijwilligster voor de Parabool bij de Oude Mosterf...

Meer over De Parabool ontdekken?

De Parabool zorg

Gesloten08:30 - 16:30

Colmschaterstraatweg 6A, Schalkhaar

Bekijk meer:zorg

adv.