Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pinar geeft Nederlandse les aan vluchtelingen ‘Ik krijg kippenvel als ik sommige verhalen hoor!’

Aangeboden door Buro Holland 23 januari 2020

Ze deed de PABO en zat negen jaar in het onderwijs. Tot ze er drie jaar geleden helemaal klaar mee was. Pinar: ”Ik had het gevoel dat ik niet meer echt  les gaf.” Nu geeft ze weer echt les. Niet meer kleuters maar aan vluchtelingen bij Buro Holland. ”Sommige cursisten zagen met eigen ogen de oorlog.”

Na negen jaar in het onderwijs was de Deventerse Pinar (39) er helemaal klaar mee. ”Ik wilde weer lesgeven, in plaats van bezig zijn met het schrijven van handleidingen en plannen.” Toen kwam de vacature bij Buro Holland voorbij. Ze solliciteerde en got the job.

Het werd een nieuw begin voor haar. ”Het mooie is dat ik nu weer echt les aan het geven ben, op de manier die ik wil.” Pinar geeft Nederlandse les. Haar cursisten zijn veelal mensen die aan het inburgeren zijn.

Van kinderen naar volwassenen in de klas

De stap van kinderen naar volwassenenonderwijs was wel even wennen. ”En zij moeten natuurlijk ook aan jou wennen. Je gaat heel anders om met volwassenen. Dat was soms even zoeken in het begin. Met kinderen heb je snel een band, met volwassenen duurt dat echt langer.”

Veel van haar cursisten hebben een heftige achtergrond, sommigen hebben huis en haard achter moeten laten en de horror van oorlog met hun eigen ogen gezien. ”Het komt wel eens voor dat iemand wat in de klas wil vertellen, dan maak ik daar tijd voor en luisteren we samen. Dan zit ik met kippenvel te luisteren. Als je lesgeeft vergeet je dat er mensen in de klas zitten met een traumatische achtergrond. Als ze erover vertellen snap je ze beter.”

”Het Arabische alfabet is compleet anders, dat schrijf je van rechts naar links.”

Een nieuwe taal leren is niet makkelijk, ”zeker niet als volwassene”, vertelt Pinar. ”Daar komt nog bij dat veel mensen die hier beginnen analfabeet zijn. Ze hebben nooit geleerd om te lezen of schrijven in hun thuisland.” Daarnaast zijn er veel cursisten die alleen de Arabische taal beheersen. ”En Arabisch schrijven is heel anders. Dat schrijf je van rechts naar links. Dus je kunt je wel voorstellen hoe moeilijk de omschakeling naar Nederlands dan is.”

Ze merkt dat veel cursisten het moeilijk vinden om een nieuwe taal te leren, in combinatie met de zorg voor kinderen en het huis. Pinar probeert iedereen te motiveren, ”Dan halen ze hun inburgeringscursus en ben ik super trots!”

De perfecte zin

Wat het moeilijkste is aan de Nederlandse taal? Volgens Pinar verschillende dingen. ”Grammatica blijft een ding en zinsopbouw. Veel cursisten willen heel snel, ze willen direct perfecte zinnen maken maar dat gaat gewoon niet.”

”Het leukste aan mijn werk vind ik in contact komen met zoveel verschillende soorten mensen. Ik krijg zoveel terug van de cursisten en daarom doe ik met plezier mijn werk!”

Lees ook:

Amadu uit Afrika: ‘Ik kijk iedere dag Goedemorgen Nederland om de taal te leren!’

Boodschappen doen, muziek luisteren of een telefoongesprek, allemaal makkelijke dingen waar je niet ...

Taalles? 5 x steengoede redenen om dit te doen bij Buro Holland

Wil jij na de zomer graag een inburgeringscursus of taalles volgen? Je kunt je al opgeven om in de w...

Prijs, prijs, prijs! En jij bepaalt wie wint!

Je hoort het goed, er wordt een prijs van €500 uitgereikt en jij kunt mee bepalen wie hem wint. Het ...
Favorieten van Tess

Persee van vader op dochter: ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik het overneem’

''Gasten zien me wel eens aan voor een weekendhulp'', vertelt Tess Huberts. Maar niets is minder waa...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Buro Holland. Meer over Buro Holland ontdekken?

Buro Holland

H.G. Gooszenstraat 1, Deventer

adv.