Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wout en Ludo runnen de kleinste winkel van Deventer: ‘Een schoenmaker kan meer dan mensen vaak verwachten’

Door Susan Muskee 18 juni 2019

Wout en Ludo zijn de eigenaren van het kleinste winkeltje van Deventer: Schoen- en Sleutel Meesters. Ze hebben elkaar tijdens hun studietijd in Maastricht ontmoet, en zijn inmiddels eigenaren van drie schoenmakerijen verspreid door Nederland. Maar Deventer blijft speciaal, want hier is het allemaal begonnen…

Hoe twee ambitieuze, jonge mannen bij het runnen van een schoenmakerij komen? Daarvoor moeten we terug naar een goed gesprek tijdens oud en nieuw, een aantal jaar geleden. “We hadden het idee om schoenspanners te verkopen,” vertelt Ludo. “Bij toeval zijn we bij schoenmaker Bremer in Deventer terechtgekomen, oorspronkelijk als potentieel verkooppunt. Vanwege faillissement moest Bremer echter zijn deuren sluiten. Maar het ambacht van schoenmaker past natuurlijk helemaal bij ons oorspronkelijke idee, dus dachten we: waarom ook niet? Toen hebben we de zaak overgenomen.”

Schoenmaker, blijf bij je leest

“Maar wij zijn natuurlijk geen schoenmakers; we hebben een verkoopachtergrond,” vult Wout aan. “Schoenmaker is een echt ambacht, waar jaren voor nodig is om het te leren. Dat moet echt je passie zijn. Dus hebben we een vacature geplaatst, waar Gerrit Drenthen op reageerde. Hij runde op dat moment al 30 jaar lang zijn eigen schoen- en sleutelmakerij in Utrecht op Hoog Catharijne, maar was het reizen vanuit Apeldoorn een beetje zat. Toen kwam alles bij elkaar. We zijn ontzettend blij met hem – Gerrit is met zijn enorme berg ervaring een begrip in schoenmakerland. Samen met Matthijs, onze zaterdagkracht, is hij het gezicht van de winkel in Deventer.”

Wat hebben we een onwijs leuke klanten! Onze dank is groot! 🍀💐 @ Deventer Centrum

Posted by Schoen- en Sleutel Meesters on Friday, 14 June 2019

Delen op social media

“Als er één voorbeeld is van een circulaire economie, dan is het de schoenmaker wel,” vertelt Wout. “Tegenwoordig gooien we onze schoenen bij wijze van spreken al weg als ze vies zijn. Maar als je schoenen goed onderhoudt, zouden ze minstens zes, zeven jaar mee kunnen gaan. Een schoenmaker kan veel meer dan mensen vaak verwachten. Mede daarom zijn we heel actief op Facebook en Instagram. We willen mensen aanmoedigen om langer met hun product te doen en niets weg te gooien. En hopelijk ziet iemand ons een keer voorbijkomen en denkt: ik breng mijn schoenen, tas of kleding ook eens langs.”

Duurzaam Deventer

“Vanaf november 2018 zijn we een nieuw initiatief tegen verspilling gestart, gefocust op duurzaamheid,” vertelt Wout. “Ons eerste product is de ‘Duurzaam Deventer-tas’, de vervanging van de plastic tas. Te koop in onze winkel voor €3,50 en perfect als boodschappentas. De winswordt gedoneerd aan ‘Spelen op de Brink’, een initiatief waar we helemaal achter staan.”

En in de toekomst?

Op dit moment zijn er drie vestigingen van Schoen- en Sleutel Meesters: in Deventer, Sliedrecht en in Leeuwarden. Wout: “Wij zijn van mening dat zolang mensen op schoenen blijven lopen, er schoenmakerijen zullen zijn. Misschien niet enkel als traditionele schoenmaker, maar gecombineerd met bijvoorbeeld kledingreparatie, sleutelmakerij en stomerij. We hopen met behoud van kwaliteit en zorg van onze specialisten rustig verder te groeien. Onze specialisten zijn het belangrijkst; zonder hen zouden we dit niet kunnen. Zij staan bij ons dus echt op één.”


Meer over Schoen- en Sleutel Meesters ontdekken?

Schoen- en Sleutel Meesters schoenmakers

Gesloten09:15 - 18:00

Lange Bisschopstraat 75-B, Deventer

Bekijk meer:schoenmakers
St. Maxime Binnekijker

Binnenkijken bij het nieuwe St. Maxime: een vleugje Frankrijk in de Deventer binnenstad

Op een maandagmiddag stap ik Café Cuisine St. Maxime binnen. "Het is de eerste dag sinds onze openin...
meesters

Deventer is weer een schoenmaker rijker met Schoen- en Sleutel Meesters

Yes! Terug van weggeweest in Deventer: we kunnen onze sleutels en schoenen weer laten maken in de bi...

Meer over

Deventenaren

adv.