Monuta Uitvaartverzorger Wilco: ‘Als de wensen over een afscheid duidelijk zijn, geeft mensen dat rust’

Aangeboden door Monuta Wilco Leukenhaus 23 oktober 2018

Als je iemand verliest, zijn zorgen rond de uitvaart het laatste wat je nodig hebt. Wij gingen in gesprek met uitvaartverzorger Wilco Leukenhaus en medewerker Romy Vooijs om te zien hoe Monuta Deventer die zorgen uit handen neemt.

Denk na over je uitvaart

”Het mooie,” zegt Romy, ”aan de uitvaartverzorgers van Monuta, is dat het allemaal lokale inwoners zijn. Ze kennen jouw stad, de lokale gebruiken, de mensen.” Dat is fijn, want als je overdonderd bent door het verlies van een dierbare, heb je iemand nodig die tot in de kleinste details met je meedenkt.

”De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat je binnen jouw budget het afscheid realiseert dat perfect bij je past. Dit kan al in een voorgesprek, waarin je jouw wensen vastlegt en de uitvaartverzorger een transparante kostenbegroting voor je maakt. Je kunt je uitvaartwensen ook online vastleggen dat is vrijblijvender. Het belangrijkste is dat je op tijd zorgt dat jouw wensen niet verloren gaan. We zien regelmatig hoeveel rust het geeft als nabestaanden weten dat ze het precies doen zoals de overledene het gewild had.”

Wilco Leukenhaus is uitvaartverzorger in Deventer en omstreken. “Mensen vragen steeds meer van tevoren al gesprekken aan met een uitvaartverzorger om hun wensen voor een afscheid vast te leggen. Als die wensen kenbaar zijn, geeft ze dat rust”, zegt Wilco. “Dat betekent dat mensen er ook steeds meer over nadenken hoe ze hun afscheid willen.”

Wilco geeft het voorbeeld van man die hem iets vertelde toen zijn vrouw even wegliep: “Wilco, weet je, ik weet dat ik doodga dat is een gegeven en kan ik mij bij neerleggen. Ik vind het alleen zo erg om haar en mijn kinderen achter te laten. Wetende dat ik mijn afscheid goed heb geregeld, geeft mij dat rust. En ik kan verder met waar het werkelijk omgaat. Afscheid nemen van een ieder die je lief hebt.”

Er kan meer dan je denkt

Een afscheid hoeft echt niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum, hoeft het vervoer geen standaard rouwauto te zijn en mag je de koffie met cake rustig vervangen door een high tea of bitterballen.

Romy: ”Misschien wil de overledene dat iedereen samenkomt in zijn favoriete kroeg. Was iemand schilder, denk dan bijvoorbeeld aan het vervoeren in de eigen bestelbus. Had de overledene tuinieren als hobby? Laten we dan een rouwboeket maken van bloemen uit eigen tuin. We hebben meegemaakt dat iemand groente uit eigen tuin na de dienst als aandenken mee liet geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken.”

Wilco: “Ik probeer mensen tijdens een gesprek alle ruimte te geven zodat zij de keuzes kunnen maken die goed bij ze passen. Keuzes waarin de herkenbaarheid van de overledene terug komt. Afscheid op bijzondere locaties zoals een voetbalveld komt wel eens voor, maar men kiest juist ook voor het kleine en het intieme. Past heel goed in de tijd van nu. Belangrijk is dat dit bij hen past.”

monuta-deventer

Ontzorg je nabestaanden

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Niet onverstandig, want een uitvaart kost gemiddeld al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. ”Lang niet iedereen heeft dit zo op zijn rekening staan,” zegt Romy. ”Met een uitvaartverzekering neem je dus veel zorgen voor nabestaanden weg.”

Heb je nog nooit nagedacht over de kosten van een uitvaart? Vul dan eens jouw wensen in op de uitvaartkostenmeter van Monuta. ”De uitvaartkostenmeter geeft een realistisch beeld van de kosten van een uitvaart en helpt je inzien of een uitvaartverzekering voor jou een goede keus is. Je bent ook altijd welkom om een afspraak bij Monuta te maken voor een voorgesprek of een uitvaartwensengesprek. Binnen vierentwintig uur ontvang je dan een kostenbegroting waarin al jouw wensen rondom de locatie, diensten en verzorging zijn verwerkt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Wilco Leukenhaus. Meer over Monuta Wilco Leukenhaus ontdekken?

Monuta Wilco Leukenhaus uitvaartcentra

Mr. H.F. de Boerlaan 63a, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.