Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Melissa en Marjolein geven nare periode positief einde: ‘Ineens krijgt de naam Ronald McDonald zoveel meer betekenis’

Door Janneke Pol 26 oktober 2020

Na een ogenschijnlijk zorgeloze zwangerschap leek Marjolein Beumer (37) en Melissa Davina (36) niets in de weg te staan om een gezin te beginnen. Tot dochter Lynn ter wereld kwam en na een aantal weken in levensnood bleek. “Ineens krijgt de naam Ronald McDonald kinderfonds zoveel meer betekenis dan het geldpotje dat je wel eens op een balie ziet staan.” Nu wil het stel iets terugdoen én het verhaal tot een positief einde brengen.

“Melissa was 42 weken in verwachting van onze eerste dochter Lynn toen ze geboren werd”, begint Marjolein haar verhaal. “Ze was dan wel opvallend klein, toch mocht ze met ons mee naar huis. Al snel zagen we dat ze weinig energie had, minder begon te drinken en een lage temperatuur had. Maar het was ons eerste kindje, dus misschien was ze gewoon heel ontspannen?”

Laat in de avond naar Leiden

De zorgen werden allesbehalve minder en in de achtste week na de geboorte van Lynn besloot het stel naar de huisarts te gaan. “Maar de angst voor iets levensbedreigends was er op dat moment nog niet, de oorzaak werd gezocht bij een luchtweginfectie.”

“De operatie was slechts zeventig keer uitgevoerd in Duitsland en België, maar nog nooit in Nederland.”

Voor onderzoek bleef het kersverse gezin in het Deventer Ziekenhuis, waar de gezondheid van Lynn bergafwaarts ging. “We werden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Omdat er in het dichtstbijzijnde Groningen geen plaats was, kwamen we laat in de avond met een ambulance aan bij het UMC in Leiden. Meer dan een klein tasje spullen hadden we niet bij ons.”

Cardiomyopathie

Lynn vecht zich door de nacht heen en het onderzoek naar oorzaak en oplossing gaan door. “Uiteindelijk kregen we de diagnose te horen: cardiomyopathie. Dit is een aandoening van de hartspier, waarbij het hart minder goed bloed kan rondpompen. Lynn moet vooral zelf vechten om beter te worden. Een oplossing is er niet.”

Na twee weken komt er een hoopgevend telefoontje. “We werden uitgenodigd voor een gesprek bij de chirurg. Hij zag het zitten om een nieuwe operatie bij Lynn uit te voeren. Een dergelijke operatie was slechts zeventig keer uitgevoerd in Duitsland en België, maar nog nooit in Nederland”, zegt Marjolein. “Toch gaf het ons hoop, omdat dit de enige oplossing was die we tot nu toe te horen hadden gekregen. “De operatie was geslaagd en op koningsdag mocht Lynn van de beademing af. De tijd van verder onderzoek naar de aanleiding ging door. Na tien weken op de IC kwam eindelijk duidelijkheid, de oorzaak bleek een genetische afwijking.”

“Het is fijn om Lynn straks te kunnen vertellen dat haar verhaal uiteindelijk zo mooi afloopt.”

Tijdens de intense periode waarin het jonge gezin in de medische molen heen en weer werd geslingerd, verbleven Melissa en Marjolein in het Ronald McDonald huis in Leiden. “Het voelt bizar om daar binnen te komen. Wel voelden we ons direct thuis. Tijdens zo’n intense periode sta je in de overlevingsstand en dus zijn de kleinste dingen ineens erg belangrijk. Al is het maar de wasmand op je kamer, zodat je niet uit een koffer leeft”, legt Marjolein uit. “Ineens krijgt de naam Ronald McDonald kinderfonds zoveel meer betekenis dan het geldpotje dat je wel eens op de balie ziet staan. Ook de vrijwilligers zijn zo goed getraind. Ze zouden alleen vragen hoe het met je gaat, maar nooit zeggen hoe erg het voor je is. Dat weet je namelijk zelf al goed genoeg. Daarbij is het contact met lotgenoten tijdens een verblijf erg prettig, voor mij was dit een manier om te ventileren.”

Lynn en Laure

Na 98 dagen mocht het gezin naar huis. “En op dit moment gaat het heel goed met Lynn”, straalt Marjolein. “Bij deze vorm van cardiomyopathie is bekend dat het vaak na de zuigelingenperiode over gaat. Ze moet zeker tot haar derde medicatie gebruiken, maar de vooruitzichten zijn goed.” Lynn heeft er zelfs een zusje bij. “Laure is nu acht weken oud en ze is kerngezond. Natuurlijk denk je soms wel eens terug aan de tijd dat Lynn zo oud was.”

“De vrijwilligers zouden alleen vragen hoe het met je gaat, maar nooit zeggen hoe erg het voor je is. Dat weet je namelijk zelf al goed genoeg.”

Hoewel de nare periode nog maar dik een jaar achter ze ligt, kunnen de dames er nu met gerust hart op terugkijken. “We zijn de weken met bijbehorende keuzes en verschillende manieren van omgang met slecht nieuws samen doorgekomen met maar één doel voor ogen. Dat heeft ons sterker gemaakt.”

Fietsende vrienden

Door hun goede herinneringen aan hun verblijf in het Ronald McDonald huis, wil het stel iets terugdoen. “Daarom doen we mee aan de Homeride. Tien vrienden wilden meefietsen in de totaal vijfhonderd kilometer route. In de vorm van een estafette fietst ieder koppel honderd kilometer. We laten ons sponsoren en hopen zo zevenduizend euro op te halen.” Zo krijgt het zeldzame verhaal van Lynn een positief einde. “Het voelt goed om dit samen te doen met iedereen die zo met ons heeft meegeleefd in die tijd. Ook is het fijn om Lynn straks te kunnen vertellen dat haar verhaal ook tot iets positiefs hebben weten te brengen.”

De fietsende vrienden van Melissa en Marjolein doen mee aan de Homeride voor het RonaldMcDonald kinderfonds.

Hart onder de riem?

Tot april 2021 kunnen Melissa en Marjolein gesponsord worden. Wil jij Team D’iessels, zoals de fietsende vriendengroep heet, steunen? Neem dan zeker even een kijkje op hun website voor meer informatie.

 

Zwerfafval

Johan en Altine strijden tegen zwerfafval langs de IJssel: ‘We vinden vooral veel wattenstaafjes’

Johan van Werven (62) en Altine Schepers (58) inventariseren twee keer per jaar het zwerfvuil bij 'h...
Zwerfafval

Mysterie: wat gebeurt er in Deventer als de dijken breken?

Vroeger heb je, als het goed is, tijdens de geschiedenisles alles geleerd over de watersnoodramp in ...
Hoogsensitief leven

De favorieten van Jelma Norbruis: ‘Vanaf de steiger zie je de schitterende skyline van Deventer’

Jelma Norbuis (24) is geboren in Bathmen en woont tegenwoordig in Colmschate. "Ik voel me een echte ...

adv.