Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martin en Monique steken de handen uit de mouwen bij Industrieel Werk: ‘Het zijn cliënten die van aanpakken weten’

Aangeboden door De Parabool 10 september 2020

Midden in een woonwijk in Schalkhaar zit de werkplaats van Industrieel Werk. Hier wordt iedere dag hard gewerkt door Martin, Monique en zo’n dertig andere cliënten van De Parabool. Ze verpakken, sorteren, (de-)monteren, tellen, sorteren en maken eigen producten. Begeleidster Yvonne: ”Hier werken cliënten die van aanpakken weten. Iedereen werkt op zijn eigen niveau en het mooie is: zo hebben alle cliënten een aandeel in het eindproduct.”

De Parabool ondersteunt kinderen, (jong-)volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking met kleinschalige woon, werk- en dagbestedingslocaties in Deventer en omgeving. Industrieel Werk is een van die werklocaties. Martin, Monique en hun collega’s voeren hier werkzaamheden voor andere bedrijven uit én maken eigen producten. Martin: ”Ik vind alles leuk hier!”

Werk dat ertoe doet

Voordat Monique en Martin hun werkplek laten zien, vertelt begeleidster Yvonne wat meer over de werkplaats aan de Prinses Beatrixweg. Yvonne: ”Hier werken cliënten die graag met hun handen bezig zijn, het zijn allemaal mensen die graag wat te doen hebben.” Het werk brengt een stukje structuur in hun dag en tegelijkertijd geeft het de cliënten een gevoel van eigenwaarde. ”Ze zijn trots als hun werk af is en naar de klant gaat. Dat ze werk doen wat ertoe doet.”

‘Ik ben blij dat ze me goed vinden hier’

Wat die werkzaamheden zoal inhouden? ”We pakken bijvoorbeeld de douche kits voor de Van der Valk hotels in. We vouwen de doosjes en stoppen daar het scheerschuim en een badmuts in.” Iedereen werkt hier op zijn of haar eigen niveau. De een vouwt een doosje en pakt hem in, de ander plakt de sticker. In het ene lokaal staat er muziek op en wordt er gepraat, in het andere lokaal werkt men het liefst geconcentreerd in stilte of met een koptelefoon op. Yvonne: ”Het mooie is dat iedereen zo een aandeel heeft in het eindproduct.”

De vliegengordijnen

Naast de werkzaamheden voor andere bedrijven staat Industrieel Werk bekend om zijn eigen producten zoals de vliegengordijnen. De gordijnen worden op maat gemaakt van lange hulsjes die stuk voor stuk met de hand in elkaar gezet worden. Van een regenboog, onze eigen Lebuinuskerk tot een lieveheersbeestje of streepjespatroon, bij Industrieel Werk bedenken en maken ze het allemaal. Monique (26) werkt ongeveer één jaar bij Industrieel Werk en het rijgen van de vliegengordijnen is haar favoriete bezigheid. ”Monique is echt een kei in patronen rijgen. Ze gaat er zelfs thuis mee aan de slag omdat ze het zo leuk vindt en er zo goed in is.” Monique lacht: ”Ik vind het wel leuk dat ze mij hier hard aan het werk zetten en dat ze me goed vinden.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Monique met een van de zelfgemaakte vliegengordijnen | foto indebuurt Deventer
Martin is bezig het het uitzoeken van de hulzen voor de vliegengordijnen | foto indebuurt Deventer
Kleur bij kleur, een precies werkje | foto indebuurt Deventer

Ook Martin (47) is bezig met de vliegengordijnen. Hij zoekt de gekleurde hulsjes uit op kleur. Martin begon alweer twintig jaar geleden bij Industrieel Werk. Daarvoor werkte hij in de houtwerkplaats in Heeten, maar dat was door longproblemen niet meer mogelijk. Vindt hij dat erg? ”Helemaal niet. Ik vind het werk hier veel leuker.” Enthousiast laat Martin zijn andere werkzaamheden zien: zo bedient hij ook dagelijks de snijmachine én houdt hij zich bezig met het knippen van stoffen voor de snuffelmat die Industrieel Werk maakt. ”Het is allemaal even leuk!”, aldus Martin.

De gezelligheid van collega’s

Het was dan ook best even zwaar toen de werkplaats in maart dicht moest in verband met corona. Yvonne: ”Op een gegeven moment gaan cliënten zich thuis vervelen, toen hebben we het werk naar de cliënten toegebracht. Dat was heel leuk want je creëert eenheid tussen wonen en werken, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Cliënten misten hun werkplek en elkaar. Als we dan op de stoep stonden om het werk over te dragen vroegen ze: ”Hoe is het met die en die?” Dat is mooi om te zien. Het zijn echt collega’s van elkaar.” Begin juni kon de werkplaats weer open met de nodige aanpassingen en het nemen van de juiste hygiënemaatregelen. ”De meeste cliënten stonden te trappelen om weer te beginnen!”

Benieuwd wat Industrieel Werk voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan een kijkje op de website.


Meer over De Parabool ontdekken?

De Parabool zorg

Vandaag gesloten

Colmschaterstraatweg 6A, Schalkhaar

Bekijk meer:zorg

Lees ook:

Bjorn Marco Parabool

Bjorn en Marco steken handen uit de mouwen op Het Groene Erf: ‘Schoffelen is het allerleukste’

Op Het Groene Erf in Schalkhaar zijn ze niet bang om vieze handen te krijgen. Van schoffelen in de t...

Rita helpt als vrijwilligster in de Mosterdfabriek: ‘Dit is gewoon hartstikke leuk werk’

Rita Dikkers (53) werkt al weer enkele jaren als vrijwilligster voor de Parabool bij de Oude Mosterf...
KindCentrum Parabool Puk

Rian is contactclown: ‘Ik ben getuige van magische momenten’

Rian Boerkamp is 4 uur in de week contactclown bij de Parabool. Als contactclown Puk bezoekt ze onde...
Parabool KindCentrum Borgele Deventer

Waarom het KindCentrum Borgele zo’n unieke plek is

Sinds maart 2017 staat er een prachtig nieuw gebouw in de wijk Borgele, en wat er in dat gebouw gebe...

adv.