Karijn: Burgemeester van Deventer, een hondenbaan

Door Karijn Kats 6 december 2018

Het vooruitzicht op een mooie ketting en een maandsalaris van bijna 10.000 euro vond ik aanlokkelijk. Ik nam de vacature voor de nieuwe burgemeester van Deventer toch even goed onder de loep. Je weet tenslotte maar nooit wie ze zoeken. En dat bleek.

Voor ik goed en wel bij de officiële vacaturepagina was, was ik 21 kliks verder. Ik vermoed dat dit bij de selectie hoort. Alleen de mensen die écht Deventers nieuwe burgemeester willen worden, durven deze uitdaging aan.

Maar goed, heb je de site eenmaal gevonden, dan heb je wat hoor. Een profielschets van 8 pagina’s, een procedure voor de indiening van de sollicitatie en, het konijn in de hoge hoed, een videoverslag van de raadsvergadering waarin de profielschets werd toegelicht. Waarin de Commissaris van de Koning – tevens onze vorige burgemeester – Andries Heidema vragen mocht stellen over de schets. Spoileralert: die weet de boel wel scherp te stellen.

Al met al was ik drie uur verder voordat ik alles had doorgespit en ik moet zeggen: het was de moeite waard. En omdat onder de indebuurt-lezers misschien wel meer geïnteresseerden zijn in de vacature, ben ik de beroerdste niet en geef ik graag een beknopte samenvatting van de profielschets in Jip en Janneketaal.

Eerst maar eens de gevraagde achtergrondkenmerken:

Geslacht: hoeft niet, mag wel. Welke is om het even. ’t Schijnt dat iedereen graag een vrouw wilde, maar de commissie had daar geen boodschap aan.
Leeftijd: alles mag. Frisgroen is prima. Een oude bok: ook prima.
Opleiding: geeft niks. Als de kandidaat maar weet wat de taken van een burgemeester zijn. Ohja, zij-instromers zijn van harte welkom om te solliciteren.

Dan de gevraagde vaardigheden

De nieuwe burgemeester:

  • Moet veel mensen kennen die voor het Deventer bedrijfsleven dingetjes kunnen regelen. Oliemannetje dus.
  • Van koffie houden. De nieuwe burgemeester zit volgens de profielschets de hele dag met iedereen om tafel om gesprekken te voeren. En dat moet ie léuk vinden, met iedereen.
  • Daadkracht en lef tonen. Want met eigenzinnige Deventenaren om kunnen gaan, daar is wel wat voor nodig.
  • Door een hoepel kunnen springen. Ik verzin dit niet. Andries Heidema zei het zelf, en die kan het weten. Ruim 11 jaar ervaring als burgemeester, dan weet je wel van de hoed en de rand. Ik krijg ineens een heel ander beeld van de achterkamertjespolitiek.
  • In een mandje met de andere kandidaten kunnen. Echt waar, wederom eentje van Andries. De kandidaten schijnen in een mandje van de Commissaris naar de vertrouwenscommissie te gaan. De ontgroening bij Vindicat is er niks bij.

Kort en bondig: Deventer zoekt een sjacherende allemansvriend die én door een hoepel én in het mandje kan. En dat allemaal voor een eigenwijs kolkende mensenmenigte. Ik zet mijn geld op Lassie. Jullie?

Lees ook:

Karijn: De bieb, de mooiste huiskamer van Deventer

In een poging om niet mijn hele werkdag door te brengen op de achterklappagina van NU.nl toog ik naa...
Indebuurt column opvouwbare tas

Karijn: Een tas vol tasjes en een woud aan stylingregels

Gastredacteur Karijn schrijft voor indebuurt over wat haar in Deventer verbaast, ontroert, vrolijk m...

adv.