Jolanda (54) is een moderne pelgrim: ‘Niks afzien en snurkende mensen in een herberg’

Jolanda pelgrim Deventer
Jolanda organiseert pelgrimtochten in Deventer. Foto | indebuurt

“Wandelend stilstaan”, noemt Jolanda Tijhuis (54) het pelgrimeren ook wel. Als ervaren wandelaar biedt ze nu ook anderen de kans om eens een korte pelgrimstocht te maken, gewoon door Deventer en omgeving. “Het gaat niet om de eindstreep, maar om de weg er naartoe.”

Jarenlang was Jolanda Tijhuis (54) fanatiek hardloopster, tot ze behoefte had aan vertraging in de letterlijke zin. “Tijdens het hardlopen gaat het vooral om de afstand en tijd, terwijl de route zelf voor mij ook erg veel waarde heeft.” Ze komt net terug van een tiendaagse wandeling van Porto naar Santiago. “Samen met een vriendin liep ik vijftien tot twintig kilometer per dag.”

Grote stap

“De letterlijke vertraging en de cadans van het wandelen werken door in je geest. Het brengt thema’s naar boven die anders niet zo snel aan de oppervlakte zouden verschijnen.” Daarvan is Jolanda zelf misschien wel het mooiste voorbeeld. “Ik was jarenlang directeur van een ontwikkelingsorganisatie en woonde lang in het buitenland. Ik besloot mijn baan op te zeggen en mijn leven anders in te vullen. Een grote stap, maar eentje die past bij de levensfase waarin ik nu zit. Bij mij ging het met name over loslaten van het beeld van mezelf als directeur, er is veel meer dat mij vormt. Tijdens het wandelen ontstond er ruimte om daar over na te denken.”

Pelgrim voor een dag

Nu hoopt ze die inspiratie over te brengen op anderen door middel van Camini’s. “Het zijn eendaagse pelgrimstochten in Deventer en omgeving. Door tijd of financiën kan lang niet iedereen zich een pelgrimstocht voor langere tijd in het buitenland veroorloven. De tochten die ik organiseer zijn achttien kilometer lang en gewoon in Deventer”, legt ze uit. “Er zijn twee routes, Lebuinus en Etty Hillesum. Beide tochten beginnen bij Parkcafé Mees. Na een welkomstgebakje en thee ga je in een groep van maximaal twintig personen op pad. Goede wandelschoenen en wat drinken zijn aan te raden.”

Stilte, gesprek of podcast

Ook stopt Jolanda de ‘nieuwe pelgrims’ nog wat toe. “Een lekkere lunch en een verrassing. Verder krijgt iedereen de ‘Camino’. Het is de Sint Jakobsschelp met lint eraan en rood kruis erop. (Pelgrims kregen deze vroeger bij aankomst in Santiago als bewijs dat ze de tocht hadden volbracht, red.). Wie de schelp tijdens de tocht zichtbaar draagt staat open voor een gesprekje, wie hem verbergt wandelt liever in stilte. Luister je liever een podcast onderweg? Ook mogelijk!”

Lees verder onder de foto.

Jolanda neemt deelnemers mee in een tocht van achttien kilometer in en rondom Deventer. Foto | indebuurt

Afzien en bidden?

Over pelgrims bestaan nog behoorlijk wat vooroordelen, weet Jolanda. “Het is van oudsher een religieus gebeuren en dus hebben veel mensen nog het idee dat het gaat om afzien en bidden. Ze denken dat je overnacht op een slaapzaal in een herberg tussen allemaal snurkende pelgrims”, lacht ze. “Prima voor wie dat wil, maar het kan ook anders. Zo gaat het mij juist om aandacht voor de omgeving waar je doorheen loopt, ik zorg voor goed eten onderweg en overnachtingen bij leuke bed & breakfasts. Iedereen loopt een pelgrimstocht op zijn of haar eigen manier.”

Door storm en regen

Zo herinnert ze haar allereerste pelgrimstocht maar al te goed. “Samen met een vriendin liep ik van Santiago de Compostella naar Fisterra. Het regende en stormde, bomen knakten om en taxi’s boden aan ons te vervoeren. Toch kozen we ervoor te blijven lopen, we sleepten elkaar er doorheen en doorweekt kwamen we aan in de bed & breakfast. Daar stond de kachel aan -terwijl het bijna zomer was- en was er thee, vanaf een afstandje zagen we de zee. Een mooie metafoor voor het leven, met de moeilijke periodes waar je soms doorheen moet.”

Eigen route

Jolanda hoopt ‘haar’ wandelaars veel meer mee te geven dan goedgevulde rugzak en een schelp. “Allereerst is het de route door de stad en de natuur, ik hoop dat ze ervan kunnen genieten. Daarbij hoop ik dat ze geïnspireerd raken door de ervaring en de ontmoetingen. Het liefst met het gevoel dat ze echt hun eigen route hebben kunnen lopen.”

Camini en camino

De eerste ‘camini’ staat op de planning voor 17 juli, aanmelden kan hier. In het najaar organiseert Jolanda een vijfdaagse Camino in Spanje, de Route Espiritual. Zelf kijkt ze uit naar augustus. “Dan staat er voor mezelf nog een tocht op het programma over de cliffs van Cornwall.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Leidse Tessa (29) doet een weekendje Deventer: ‘Hier kun je volledig ontspannen’”

Leidse Tessa (29) doet een weekendje Deventer: ‘Hier kun je volledig ontspannen’

Ga naar “José had maar één wens: ‘Toch eens een trouwjurk aantrekken’”

José had maar één wens: ‘Toch eens een trouwjurk aantrekken’

José trouwjurk
Ga naar “Rob Dekay deelt zijn favorieten in Deventer: ‘Hier kom ik iedere dag wel even’”

Rob Dekay deelt zijn favorieten in Deventer: ‘Hier kom ik iedere dag wel even’

Rob Dekay

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “5 + 1 gratis”

5 + 1 gratis

 • JMH De Huidkliniek
 • Geldig t/m 31 augustus 2022
laser ontharen Deventer

Topper

Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “20% korting Bestron plafondventilatoren”

20% korting Bestron plafondventilatoren

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Assemblage medewerker”

Assemblage medewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “PubQuiz”

PubQuiz

 • Café Persee
 • Van 10 aug t/m 12 okt
Café Persee in Deventer organiseert elke woensdag een PubQuiz

Topper

Ga naar “Open Monumentendag in Deventer”

Open Monumentendag in Deventer

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Popronde Deventer”

Popronde Deventer

 • 10 september 2022
popronde-deventer
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Burendag in Deventer”

Burendag in Deventer

 • 24 september 2022