Jesper en Martin verlaten Deventer 10 keer per jaar om te reizen

Door Simone Groot Lipman 30 januari 2018

Deventenaren Jesper en Martin hebben, samen met Bert en Marloes uit Capelle a/d IJssel een reisblog: Liefde voor Reizen. Jesper is er mee begonnen en heeft Martin met het ‘reisvirus’ aangestoken. Ze zijn al zeven jaar samen, delen een passie voor reizen en hebben nog een grote wishlist (Australië, Japan en IJsland). Hun favoriete hotspot in eigen stad is hun stamkroeg Persee, waar we ook nu, onder het genot van een biertje, over hun reisverhalen praten.

Jesper komt oorspronkelijk uit Maassluis, onder de rook van Rotterdam, maar voelt zich thuis in Deventer. ”De mensen zijn hier gemoedelijk en vriendelijk.” Tijdens een groepsreis naar Indonesië, ontmoetten ze Marloes en Bert. Ze zijn toen samen een reisblog gestart. Jesper: ”Ik merkte dat ik graag mijn verhaal kwijt wilde. Ik plaatste dan wel regelmatig foto’s op Facebook, wat wel leuke reacties opleverde. Maar er zaten ook een hoop mensen hier niet op te wachten. Dus ik zocht de doelgroep op die hier wel graag over wil lezen: Liefde voor Reizen was geboren! Ik vond het wel echt eng, want álles staat online.”

liefde voor reizen martin jesper
Op het Griekse eiland Tinos. Foto: Liefde voor Reizen

Passie

Ze zijn één van de meer dan 700 reisblogs in Nederland. Elke dag posten ze een verhaal op hun blog. Met als doel om mensen te inspireren. ”We kunnen er helaas niet van leven. Zo krijgen we wat commissie voor boekingen en staan er wat banners op de website van reisbureaus. Ik heb mijn eigen bedrijfje als webdesigner, onbewust gaat steeds meer tijd in het blog zitten haha. Het wordt nu gewoon steeds interessanter. Het zou een droombaan zijn als ik hier fulltime mee bezig zou kunnen zijn.” Naast verhalen schrijven, filmen ze ook. ”Ik ben niet zo’n fan van vloggen. We geven meer een impressie van beelden. Deze maand hebben wij ook ons eigen reisvideo platform Reistelevisie gelanceerd.”

‘Australië heeft ons hart veroverd’

Budget tip

Het hoofdinkomen komt van Martin, hij werkt als financial controller. Op hun reisblog wordt hij bestempeld als ‘de budgetcoach’. Nu zijn wij natuurlijk wel benieuwd naar dé budgettip. Martin: ””Google Flights of Skyscanner zijn zeer handige websites om goedkope vluchten te kunnen vinden. Stel ‘prijzen volgen / alerts’ in om erachter te komen op welke moment je het beste kunt boeken. Je krijgt namelijk netjes een melding als de prijs van de vliegtickets is gezakt of hoger is geworden. En een andere tip: wees zo flexibel mogelijk. Dus vlieg juist heel vroeg of laat. Dit scheelt veel met overdag. Of vlieg eens vanaf Dusseldorf in plaats van Amsterdam, dit kan zo 100 tot 200 euro schelen.”

liefde-voor-reizen-jesper
Jesper in Sydney. Foto: Liefde voor Reizen

Favoriet

Jesper en Martin hebben inmiddels al bijna 20 landen bezocht. Van Ierland tot Cuba en van Griekenland tot Indonesië. Hun nummer één favoriet is en blijft Australië. ”Dit land heeft echt ons hart veroverd, en wij zijn er daarom ook graag te vinden.” Jesper: ”Het was mijn eerste verre reis, voor mijn stage. Toen ik terugkwam in Nederland kon ik eerst helemaal niet wennen. Het is zo gehaast hier, daar is het heel ontspannen. Door dat avontuur ben ik een heel ander mens geworden: het was een eyeopener voor het leven.” Martin: ”We zijn er nu twee keer samen op vakantie geweest. En een vierde keer – naar Darwin – staat voor dit jaar nog op de planning. In Australië hangt zo’n heerlijke relaxte sfeer, een fijn klimaat en je voelt je snel thuis.”

great-ocean-road-australie
Tijdens de Great Ocean Road in Australië. Foto: Liefde voor Reizen

Spijt

trinidad-cuba
Trinidad in Cuba. Foto: Liefde voor Reizen

Als we vragen naar een reis, waar ze ‘spijt’ van hebben, zijn ze het beide er snel over eens. Martin: ”Spijt niet, maar we zouden er niet nog een keer heen gaan. Cuba. Het land heeft twee kanten: aan de ene kant supermooi, maar aan de andere kant leeft het van toerisme. Het begon gewoon irritant te worden, want overal waar we kwamen stond er wel weer een man met zijn gitaartje ‘Havanaaaaa’ te zingen.”

‘We hebben een vitrinekast vol met spullen van onze reizen’

Verrast

”Een land wat mij echt verrast heeft, is Griekenland. Ik was Spanje gewend, de mensen zijn daar leuk & vriendelijk. Ik dacht Griekenland is vergelijkbaar met Spanje. Maar het is daar veel groener, mooier en ontspannender”, vertelt Martin. Jesper haakt er op in: ”Voor mij is dat Canada. Het land heeft mij qua mensen en cultuur vooral verrast. Ze waren heel erg aardig. Ik voelde mij vanaf dag één thuis. We zijn allebei sociale mensen, dus door de mentaliteit kunnen we ‘afknappen’ op een land, zoals Amerika. Dat is niks voor ons, te gehaast.”

liefde-voor-reizen-martin
Martin tijdens zijn hiking tocht op Amorgos (Griekenland) Foto: Liefde voor Reizen.

Souvenirs

Koffers in en uitpakken, kunnen zij als geen ander. Dus wat gaat er altijd mee in de koffer? Martin: ”Jij altijd met je camera’s, haha. Ik heb altijd de creditcard en bankpas mee.” Het is hun al drie keer overkomen dat de koffers er niet waren. ”Geen goed begin van de reis. Het is altijd zo: stop je je kleding een keer niet in je reistas, dan gaat het mis met de koffer, haha.” Het is voor Jesper & Martin veel belangrijker dat er altijd iets mee teruggaat in de koffer. Jesper: ”Er hangt thuis kunst uit Sydney op de wc en een Grieks hout bordje in de kamer. We hebben zelfs een vitrinekast vol met alleen maar spullen van onze reizen. Van sleutelhangers tot Cubaanse sambaballen. Ze verdienen een mooi plekje.”

adv.