Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeany en Jonne zijn vrijwilliger op een wel heel bijzondere plek: ‘Het is de hoogste functie van de stad’

Aangeboden door Grote of Lebuinuskerk 16 oktober 2020

Als Deventenaar neem je de Lebuinuskerk misschien voor lief. De toren is hét kenmerk van de stad en het gebouw is dé plek voor allerlei gave evenementen. Maar wist je dat al die mooie dingen mede mogelijk worden gemaakt door een hele groep vrijwilligers? Jeany van Griethuijsen (84) en Jonne Feith (32) zijn twee van hen en dit is wat de kerk voor ze betekent. “Zonder dit werk had ik nooit zoveel contact gehad met mijn stadsgenoten.”

Jeany van Griethuijsen (84) mag dan de oudste vrijwilligster binnen de deuren van de Lebuinuskerk zijn, ze heeft nog energie voor tien. Inmiddels doet ze het werk al twaalf jaar en de eerste kennismaking met de kerk herinnert ze nog als de dag van gisteren. “Samen met mijn man verhuisde ik vanuit Brabant naar Deventer. We wilden kleiner wonen en zochten een leuke nieuwe woonplaats”, zegt ze. “Tot onze eigen, maar ook de verbazing van onze kinderen, kwamen we uit in Deventer. Daar kochten we een huis”, lacht ze.

Sfeervolle plek vol verhalen

“Al gauw gingen we voor het eerst op zondag naar de kerk in onze nieuwe woonplaats.” Haar eerste indruk? “Daar wil je naar de kerk gaan, de sfeer in het gebouw geeft een extra dimensie. Ook waren de mensen heel vriendelijk.” Na de dienst bleven Jeany en haar man dan ook koffiedrinken. “We raakten aan de praat met wat mensen en zij stelden ons voor om eens te denken over vrijwilligerswerk in de kerk.” Jeany en haar man dachten erover na. “Aangezien we nog niemand kenden, leek het ons een leuke manier om nieuwe contacten te maken.”

“Het mooiste moment? Als je ’s morgens als eerst de kerk binnenkomt en het licht door de hoge ramen ziet schijnen.”

En zo stond Jeany voor het eerst in het winkeltje van de kerk. “Ik ontmoette direct mensen die ook uit het zuiden van het land kwamen. De hele dag hoorde ik veel verhalen. Niet alleen van Nederlandse gasten, maar ook mensen uit het buitenland.” Die sociale contacten zijn dan ook precies wat Jeany zo trekt aan haar vrijwilligerswerk. “Op de donderdag- en zaterdagochtend ben ik in de kerk. Ik heb altijd een druk bestaan gehad en dus is het prettig om dit werk te kunnen doen. Het mooiste moment? Als je ’s morgens als eerst de kerk binnenkomt en het licht door de hoge ramen ziet schijnen. Dat is zo mooi.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto: indebuurt

Hogerop gezocht

Haar collega Jonne Feith (32) zoekt het sinds twee jaar iets hogerop. “Ik woon dichtbij de kerk en kwam eens per jaar op de toren om van het uitzicht te genieten. Op een gegeven moment raakte ik aan de praat met de torenwachter. Hij vertelde dat ze mensen zochten”, zegt hij. “Waarom niet? Dacht ik bij mezelf en dus heb ik aangeboden om een keer per maand de taak van torenwachter op me te nemen.”

“Nog steeds leer ik bij over mijn eigen stad.”

Zo staat hij intussen zo’n twee jaar maandelijks vier uur achtereen op een van de hoogste punten van de stad. “Ik noem het ook wel de hoogste functie van de stad”, lacht hij. Wat hij daar doet? “Kaartjes controleren en een praatje maken met toeristen. Ze hebben vaak vragen over vroeger, over het algemeen weet ik die goed te beantwoorden. Ik heb me voorbereid door een boek te halen over de Lebuinuskerk”, zegt Jonne. “Maar nog steeds leer ik bij over mijn eigen stad.” Net als Jeany, springt Jonne bij waar het nodig is. “Soms hebben ze een extra handje nodig, bij de kerstmarkt bijvoorbeeld.” Eén moment op de toren staat hem nog goed bij. “Toen ik vorig najaar de zon onder zag gaan vanaf de toren.”

Voor iedereen

Zie jij zo’n toffe vrijwilligersbaan nu ook wel zitten? Het treft, want de Lebuinuskerk is op zoek naar nog meer vrijwilligers die een stukje van hun vrije tijd aan de kerk willen besteden. “Het maakt niet uit wat je achtergrond is. Of je nu jong of oud, gelovig of niet gelovig bent”, aldus Jeany. “Het gaat er vooral om dat je een beetje sociaal bent.” Jonne weet als geen ander hoe je deze vrijwilligersfunctie met een baan kunt combineren. “Ik zou in eerste instantie een keer per maand aanwezig zijn, maar in de afgelopen twee jaar heb ik bij diverse andere klussen geholpen. Zo doet iedere vrijwilliger wat voor hem of haar mogelijk is.”

Jij als onderdeel van het stadsicoon?

Zie jij het nu helemaal zitten om ook de handen uit de mouwen te steken voor hét icoon van Deventer? Vraag dan vrijblijvend naar meer informatie bij koster Marco Heemskerk of via Chantal Rijnders [email protected]nl.


Meer over Grote of Lebuinuskerk ontdekken?

Grote of Lebuinuskerk bezienswaardigheden

Gesloten11:00 - 17:00

Grote Kerkhof 38, Deventer

Bekijk meer:bezienswaardigheden

adv.