Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe gaat dat: hulp inschakelen bij een vermoeden van huiselijk geweld?

Door Janneke Pol 7 mei 2020

Wat doe je als je denkt dat iemand in je omgeving gevaar loopt thuis? Wie kun je bijvoorbeeld bellen wanneer je alleen maar een vermoeden hebt van huiselijk geweld? Hoe sterk moet dat vermoeden zijn? En kun je zelf wel anoniem blijven? We zetten het even op een rij.

“Sociale afstand en het isoleren van mensen is nodig om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd kan het thuis zitten extra spanningen en geweld opleveren. Extra aandacht is en blijft nodig voor kwetsbare gezinnen en kinderen”, meldt Veilig Thuis. De organisatie vraagt dan ook juist in deze tijd extra aandacht voor het probleem. De boodschap? Bel, ook bij twijfel.

Niet alleen lichamelijk

Huiselijk geweld hoeft niet per definitie lichamelijk te zijn. Naast slaan en schoppen of seksueel geweld, zijn geestelijk geweld en verwaarlozing reden om alarm te slaan. Het uitschelden, vernederen en dreigen met geweld vallen onder geestelijk geweld. Verwaarlozing is wanneer een kind niet krijgt wat het nodig heeft, denk aan voldoende eten of kleding. Ook huwelijksdwang -gedwongen worden te trouwen- behoort tot huiselijk geweld, evenals ouderenmishandeling. Tot slot zijn ook kinderen die getuige zijn van geweld in hun gezin slachtoffer van huiselijk geweld.

Wat zijn signalen?

Hoor je vaak herrie bij de buren? Heeft iemand vaak blauwe plekken? Of is een van de buurkinderen wel erg schrikachtig? Een vermoeden of opvallende zaken hoeven natuurlijk niet per se te duiden op huiselijk geweld. Wel zijn er bepaalde signalen waarop je kunt letten. Hoe ziet het vermoedelijke slachtoffer er bijvoorbeeld uit? Moe of nerveus, zie je verwondingen of juist opvallend veel bedekkende kleding? Hoe gedraagt de persoon zich: misschien opvallend anders als de partner erbij is? Hoe gaat degene om met anderen: ontwijkt vragen over hoe het gaat, kijkt weg bij oogcontact of schrikt wanneer hij/zij wordt aangeraakt?

Daarbij kan het lastig zijn de persoon alleen te spreken, gaat hij/zij vaker naar de huisarts of gebruikt regelmatig verdovende middelen of slaapmiddelen. Om beter overzicht te krijgen van de situatie, helpt het om de signalen in je mobiel of agenda op een rijtje te zetten. Daarbij kan een simpel praatje met de persoon al een belangrijke eerste stap zijn.

Veilig Thuis

Deventenaren die te maken hebben met of een vermoeden hebben van huiselijk geweld en dit willen delen met instanties, kunnen terecht bij Veilig Thuis IJsselland. “Je krijgt dan medewerker aan de lijn die goed naar het verhaal luistert. Deze medewerker zet het verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt de medewerker samen met de beller of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is”, aldus Veilig Thuis IJsselland. Bellen kan anoniem. Wil je een melding doen in Deventer? Dan trek je, ook bij twijfel, hier aan de bel.

 

Versoepeling coronamaatregelen

Weer naar de kapper, de bieb en meer: ‘Wij zijn voorbereid op 1,5 meter afstand’

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Deventenaren. Het kabinet heef...

Goedemorgen! 3 x met dit lekkere ontbijt start jij de dag goed!

De ochtend lekker starten doe je met een goed ontbijt. Met een goed ontbijt achter de kiezen begin j...
Hondenpoep

Dit is waarom boeren waarschuwen: ‘Laat hondenpoep niet in het grasland liggen’

Wie denkt dat hondenpoepzakjes in het buitengebied overbodig zijn, heeft het mis. Boeren waarschuwen...

adv.