Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heleen beleeft haar Franse droom: ‘En toen stond ons huis in Diepenveen te koop’

Door Janneke Pol 24 maart 2020

“Dan zet je ineens het huis te koop. Daar waar we twintig jaar hebben gewoond en waar onze kinderen zijn er opgegroeid”, zegt Heleen Janssen. Afgelopen december verkocht ze samen met man Marcel de hele huisraad om een nieuw bestaan op te bouwen op het Franse platteland. “Het was nu of nooit.”

Al voor het uitbreken van de coronacrisis spraken we met Heleen. Ten tijde van het interview was dit nog niet aan de orde. 

Buitenland lonkte

Het was tijdens een vakantie in Zweden dat Heleen en Marcel Janssen tegen elkaar uitspraken dat ze graag een nieuw leven wilden beginnen. “Hij zag zichzelf al helemaal op een zitmaaier zijn eigen gras maaien”, lacht Heleen. “Ook ik had het verlangen om in het buitenland voor onszelf te beginnen.” Al eerder waren er plannen om de droom waar te maken. “Ook vijf jaar geleden stonden we op dit punt, maar toen waren onze kinderen nog niet alle drie het huis uit.”

Zomer proefdraaien

Nu de kinderen inmiddels ieder hun eigen stek hebben gevonden, voelde het echtpaar het buitenland opnieuw lonken. “Het was nu of nooit”, zegt Heleen. Per toeval kwamen ze in contact met een ander echtpaar dat al op het Franse platteland woonde. “En via hen kwamen we in contact met Ton en Mirella, die al jaren Les Gonies in Maroux runnen.”

Les Gonies

Naast een camping staan er drie vakantiehuizen en een chambre d’hôte op het terrein van Les Gonies.  De meeste gasten (16+) komen voor de rust van de natuur. Daarbij worden diverse workshops gegeven. De boerderij is zelfvoorzienend in groenten, fruit en vlees.

Heleen en Marcel gingen niet over één nacht ijs. “We wilden eerst een zomer proefdraaien om te zien hoe het ons beviel en dus reisden we af naar het Franse Maroux om het stel te helpen op hun camping en kleinschalige boerderij.”

Verkoopbord in de tuin

De proefperiode in de zomer beviel het echtpaar zo goed, dat ze de knoop definitief doorhakten. “We besloten ons huis in Diepenveen te verkopen”, zegt Heleen. Met die beslissing kwam de realisatie: “Mijn god, wat hebben we gedaan? De thuisbasis van de kinderen is weg.” Veel tijd om aan het idee te wennen had ze niet, binnen één week was het huis verkocht. “We pakten al onze spullen in en vertrokken afgelopen december naar het Franse Maroux.”

“Hier ga je twintig tot dertig jaar terug in de tijd.”

Vooralsnog slapen Heleen en Marcel in één van de gastenverblijven, tot hun eigen woning klaar is. “Intussen begint het allemaal een beetje te landen”, zegt Heleen. Zo vallen ook de typisch Franse dingen op. “Zelf kan ik al redelijk goed Frans en we beginnen de cultuur steeds beter door te hebben. Hier in het Franse Maroux ga je twintig tot dertig jaar terug in de tijd”, lacht ze. “Wil je juridische of administratieve zaken regelen? Dan moet je echt geduld hebben. Na anderhalve maand kunnen we bijvoorbeeld nog geen bankrekening openen.”

Afstand tot de Fransen

Ook het contact met de Franse bevolking kan nog wel een oppepper gebruiken. “We wonen in een gebied met veel Nederlanders en Engelsen, iedereen is erg aardig en behulpzaam. Ten opzichte van de Fransen er is iets meer afstand. Familie is wel heel belangrijk, de zondag is bijvoorbeeld een echte familiedag.”

Verknocht aan de Brink

En juist familie is iets wat ze zelf het meest mist aan Deventer. “Onze kinderen wonen nog in Nederland. Ik ging bijvoorbeeld iedere zaterdag samen sporten met onze middelste dochter. Daarna dronken we een kopje koffie op de Brink. Dat is een plek waar we veel geweest zijn in Deventer en dus mis ik dat nu wel”, zegt Heleen. “Er is geen plek in Nederland waaraan we zo verknocht zijn als aan de Brink en het Bergkwartier.”

Geen retourtje

Toch zijn Heleen en Marcel voorlopig nog niet van plan terug te komen. “We staan nog maar aan het begin, stap voor stap bouwen we aan onze droom. We zijn niet zo van de lange termijnplanning, maar voorlopig komen we niet terug.” Ze heeft een advies voor andere Deventenaren die emigratie overwegen. “Laat je niet leiden door angst en doe het gewoon. Begin gewoon ergens, al is dat met het maken van een moodboard of een gesprek met ervaringsdeskundigen.”

Even binnenkijken?

Ben je benieuwd wat Heleen en Marcel allemaal beleven en hoe ze er precies bij zitten in Frankrijk? Dat zie je hier.

Boshra woont in Zuid-Korea: ‘Communiceren met Koreanen blijft een uitdaging’

K-pop, een compleet andere cultuur en heel lekker eten. Zuid-Korea heeft alles waar Boshra van houdt...

Binnenkijken bij Sharon: ‘Als interieurontwerper is mijn huis een visitekaartje’

Sinds drie jaar woont Sharon Kuipers (36) met haar man Justin en hond in Epse. Als interieurontwerpe...
Jimmy en Lenny Hendriks

Deze tweeling werd vandaag vijf jaar: ‘Geen feestje maar wel overspoeld met verjaardagskaarten van onbekenden!’

Door het coronavirus wordt de vijfde verjaardag van tweeling Lenny en Jimmy Hendriks dit jaar anders...
Tearose terras

De Tearose kijkt vooruit: ‘Vier het leven, nu een cadeaubon en straks samen proosten op het terras’

''Maak maar geen foto van het 'gesloten bordje''', zegt Ries Coolen eigenaar van de Tearose. ''Er is...

adv.