Een kijkje in de tasjes op de Deventer Boekenmarkt

Door Sophie Wassink 6 augustus 2017

We slenterden vandaag samen met duizenden boekenwurmen dwars door Deventer heen. Struinen langs 878 kramen tijdens de 29e editie van de Boekenmarkt. Waar zijn de liefhebbers naar op zoek? En wat voor bijzondere exemplaren zitten er in de volgeladen tasjes, trolleys en koffers? 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Donald Duck verzameling

simon eva gezin
Foto: indebuurt Deventer

We treffen Simon & Eva met hun vier kids – Liv, Kaj, Sophie en Dirk – op een bankje. Na een rustpauze stonden ze net op het punt om verder te gaan. Op zoek naar nog meer kinderboeken en ze zijn al aardig goed geslaagd. ”Morgen gaan we op vakantie naar Texel, dus dan hebben ze genoeg leesvoer”, vertelt Eva. Ondertussen laten alle kinderen hun collectie aan boeken zien. Kaj is trots op zijn Donald Duck pockets. En Sophie is blij met haar kattenboek. Het samengesteld gezin woont in Deventer. ”Ik ben tot nu toe naar alle 29 edities geweest, ik ga ieder jaar. Na zoveel jaren heb je geen missie meer. Lekker rondneuzen.”

Kunstliefhebbers uit Utrecht

Emma en Sam
Foto: indebuurt Deventer

Emma (23) en Sam (25) komen uit Utrecht en zijn samen op jacht naar goedkope boeken over kunst. “Dit is mijn allereerste Deventer Boekenmarkt,” vertelt Emma. “Het is me net iets te druk, maar heel leuk om mee te maken. Ik heb net een boek van schilder Gustav Klimt voor 3 euro op de kop getikt. Nu nog op zoek naar een boek van George Orwell en dan is mijn missie geslaagd.”

Oma’s verjaardag

jaqueline en iris
Foto: indebuurt Deventer

Moeder en dochter Jaqueline (49) en Iris (20) zijn samen met oma uit Delf naar Deventer gekomen. “We vieren oma’s 85ste verjaardag op de Deventer Boekenmarkt. Oma heeft het naar haar zin en wij ook. Ik houd van snuffelen tussen de boeken. Ik snuffel vaak in de witte bieb, kennen jullie dat? In Delft staan veel witte kastjes bij mensen in de voortuin. Je pakt er voor niets een boek uit en legt er weer eentje van jezelf in terug,” vertelt Jaqueline. “Ik ben vaak in de kringloop te vinden op zoek naar tweedehands boeken maar hier in Deventer is de keus reuze! Ik heb net de Beginselen der Dierkunde gekocht voor mijn buurmeisje. Zij gaat komend schooljaar diergeneeskunde studeren. Cadeautje!”

Surinaamse missie

gerrit
Foto: indebuurt Deventer

Gerrit (75) is goed voorbereid op pad gegaan. Lijstje in de ene hand, houten stok in de andere. “Ik ben onderweg naar kraam 434, op zoek naar boeken over Suriname. Ik heb er al zo’n duizend in de kast staan maar een mens kan nooit genoeg boeken hebben. Jarenlang heb ik in Suriname gewoond en gewerkt als financieel directeur van een ziekenhuis. Vanuit Suriname vertrok ik samen met mijn Surinaamse vrouw naar Curaçao. Sinds 2 jaar wonen we samen in Friesland. Ik miste mijn roots. Mijn vrouw houdt niet van boeken. Ze zit bij de fontein op de Brink met mijn buit te wachten. Zij draagt, ik zoek.”

Gek op Russisch

ynte-en-lieveke
Foto: indebuurt Deventer

Ynte (25) en Lieveke (27) komen uit Amsterdam, speciaal naar de Deventer Boekenmarkt. ”Mijn ouders komen uit Deventer, tot mijn achttiende heb ik hier gewoond. Ik ga bijna elk jaar. Ik ben op zoek naar Russische boeken en een boek van Roald Dahl.Ik ben enorm geïnteresseerd in Russisch, vanwege hun schrijfstijl. Het is melancholiek en daar herken ik mijzelf in”, vertelt Ynte. En de boeken zijn gevonden! ”Alleen had ik al zes boeken gekocht, voordat ik de twee boeken tegenkwam die ik echt wilde. Mijn vriendin heeft mij gesponsord, dus heb ik ze toch kunnen kopen!”

Moeder mee als ‘rem’

Nika en mam
Foto: indebuurt Deventer

Nika (16) uit Leeuwarden is samen met haar moeder voor het eerst op de Deventer Boekenmarkt. Ze hebben een koffer én een tas vol boeken. ”We zagen hier allemaal mensen met trolly’s lopen. Geen verkeerd idee. Dus deze koffer hebben we net nog even bij de Kruidvat gehaald”, vertelt Nika. De koffer wordt dankbaar in gebruik genomen. ”Vroeger had ik niks met lezen, want ik heb dyslexie. Sinds een aantal jaar is het tegenovergestelde: ik hou ontzettend van lezen. Ik lees 16 boeken in één week. Nu heb ik er 1,2,3…8 boeken op de kop getikt. Mijn moeder is mee om mij te remmen, want als ik alleen zou gaan, loopt het uit de hand. Dan blijft het niet bij acht kan ik je zeggen. Mijn favoriet is: de Touching juliette serie van Tahereh Mafi. Deze serie is geweldig, met name haar karakter. Ik heb ze allemaal gelezen. En nu heb ik een nieuwe van Taherah Mafi: Verdermeer!”

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie