Fateh (42) woont op de ‘asielboot’ in Deventer: ‘Hier voel ik voor het eerst opluchting’

Fateh (42) liet zijn vrouw en kinderen achter op zijn vlucht. Nu woont hij in Deventer. Foto | indebuurt

Eén van de 180 bewoners van de ‘asielboot’ aan het Pothoofd in Deventer is de 42-jarige Fateh Ghaili. Hij vluchtte uit Jemen, moest zijn vrouw en vier kinderen achterlaten in Turkije en vond uiteindelijk een tijdelijke verblijfplaats in Deventer. “Hier is het veilig, dat is het belangrijkste.”

Zestien jaar geleden lacht het leven Fateh toe. Hij werkt als inkoopmanager bij een grote multinational, trouwt met zijn Sarah en niet lang daarna krijgen ze samen vier kinderen. Drie zoons en een dochter.

Het achterlaten van mijn vrouw en kinderen was het moeilijkst

Hoe anders ziet zijn leven er nu uit op de ‘asielboot’ in Deventer. “Het is pas twee maanden geleden dat ik ben gevlucht uit Jemen. De oorlog was al jaren bezig, maar ik durfde ons land nog niet achter te laten. Pas toen de situatie echt gevaarlijk werd had ik de moed om te gaan. Het is moeilijk uit te leggen hoe het voelt als er continu bommen vallen, die ook op jouw huis terecht kunnen komen. Het achterlaten van mijn gezin was het moeilijkst. Ik ben hun vader, ik hoor ze te beschermen. Dat kan nu niet.”

Voettocht door de Poolse jungle

Zijn reis naar Deventer was niet zonder gevaar. “We gingen eerst naar Egypte, vanaf daar vervolgden we onze weg naar Turkije. Helaas was het daar voor mij niet veilig genoeg, de kans was te groot om teruggestuurd te worden.” En dus vervolgt hij zijn vlucht alleen. “Ik pakte het vliegtuig naar Rusland en kwam uit in Wit Rusland. Vanaf daar liepen we drie dagen in de jungle. Via Polen kwamen we in Duitsland terecht.”

Ik had de moed nog niet om te vluchten

Fateh dacht in eerste instantie dat hij daar zou blijven. “Tot ik een vriend in Nederland bezocht, ik ontdekte hoe anders de gastvrijheid hier is en besloot daarom hier te blijven.” En dus kwam hij aan bij aanmeldcentrum Ter Apel. “Het was er druk, te druk.”

Veilig gevoel

Het nieuws dat hij terechtkon in Deventer kwam dan ook als een verrassing. “Het zou op een boot zijn. Dat was wel het laatste waar ik me druk om maakte. Er is een dak boven je hoofd en je bent veilig. Voor het eerst in lange tijd voelde ik opluchting toen ik hier aan boord stapte. Niemand kan me hier iets doen, hier is het veilig.”

Voor het eerst voelde ik opluchting

Ook is hij blij met zijn nieuwe stadsgenoten. “Deventenaren zijn erg gastvrij en vriendelijk. Het gaat niet om wat ze ons geven, maar we hebben echt het idee dat we worden opgenomen als onderdeel van de gemeenschap. Dat voelt goed.” De voormalig manager probeert zich hier direct nuttig te maken. “Ik probeer jassen, ondergoed en andere kleding voor ons te regelen. Ook help ik bij de city tours die worden aangeboden om de stad beter te leren kennen en fungeer ik als talk voor mensen die de Engelse taal niet goed beheersen.”

Verveling tegengaan

Daarbij worden de tijdelijke bewoners van de boot bijgestaan door een groep lokale vrijwilligers. “Zij zorgen ervoor dat we bezig kunnen blijven. Zij bieden allerlei activiteiten aan op het gebied van sport, spel en creativiteit. Denk aan het leren van de taal, een kappersbezoek of lachyoga. Het klinkt stom, maar even lachen is erg fijn in zo’n gespannen situatie. De activiteiten helpen daarbij om verveling tegen te gaan, erg belangrijk als je met 180 mensen op één boot woont.”

We hebben allemaal een andere achtergrond, maar we zitten met hetzelfde probleem. Dat is wat ons bindt.

Al is de sfeer aan boord ondanks de trieste achtergrond ontspannen, voelt Fateh. “We hebben allemaal zo ons eigen verhaal en onze eigen achtergrond, maar we zitten uiteindelijk allemaal met hetzelfde probleem. Dat is wat ons bindt.”

Onbeschrijfelijk gemis

Hoewel kerst vanuit zijn eigen cultuur niet als een belangrijk feest wordt gezien, wordt Fateh blij van de kerstboom die aan boord is gezet. “Als dat hier wordt gevierd, dan doe ik mee. Ik wil me graag aanpassen. Op Eerste Kerstdag gaan we met een groep vluchtelingen samen koken op de boot, iedereen maakt iets uit zijn eigen land.” En zijn vrouw en kinderen? “Ik kan niet uitleggen hoe erg ik ze mis, gelukkig kunnen we dagelijks met elkaar bellen.”

Helpen?

Wil jij ook je steentje bijdragen voor Fateh en de andere bewoners van de boot? Meld je dan aan bij [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Finalist Miss Teen Celia (16) wil influencer worden: ‘Ik ken ook de keerzijde van social media’”

Finalist Miss Teen Celia (16) wil influencer worden: ‘Ik ken ook de keerzijde van social media’

Ga naar “Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’”

Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’

Ga naar “Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’”

Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime