Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Topsporter Eefje Boons ziet Olympische Spelen aan zich voorbij gaan: ‘Je hebt er vier jaar naartoe gewerkt’

Door Arend Koldenhof 3 mei 2020

Door de coronacrisis ligt het seizoen van bijna alle topsporters stil. Drie Deventer topsporters vertellen wat dit voor ze betekent. Met vandaag: atlete Eefje Boons. “Het is wel wennen dat je nergens naartoe werkt”.

Eefje Boons (25) is een atlete die gespecialiseerd is in hordelopen. Ze is de regerend Nederlands kampioen op de 100 meter hordelopen. Eefje is lid van de Deventer atletiekvereniging AV Daventria.

De wedstrijden van Eefje gaan allemaal niet door. “In maart zouden de wereldkampioenschappen indoor in China zijn, dat werd natuurlijk afgelast. De Europese kampioenschappen atletiek zijn ook afgelast.”

De Olympische Spelen

Ook de Olympische Spelen die dit jaar zouden plaatsvinden zijn afgelast. Eefje was nog niet officieel geplaatst maar het zag er wel heel goed uit. “Je kunt je op twee manieren plaatsen voor de Olympische Spelen. Door een bepaalde tijd te lopen, op de 100 meter horden is dat 12.84 seconden. Je kunt je ook plaatsen op basis van de worldranking. Je krijgt punten voor je vijf beste wedstrijden en je moet in de top 32 zitten van de wereld. De tijdslimiet had ik nog niet maar ik stond wel in de top 32.”

“Dat de Olympische Spelen niet doorgingen was toch een shock. Je werkt er vier jaar naartoe”

Eefje had het wel aan zien komen dat de Olympische Spelen werden afgelast maar was wel een beetje in shock. “Trainingskampen en wedstrijden in de voorbereiding naar de Olympische Spelen gingen ook niet door. Ik verwachtte het dus wel, maar toch kwam het als een shock. Ik heb er vier jaar naartoe gewerkt.”

Tekst gaat door onder de foto.

Eefje Boons tijdens een wedstrijd in het afgelopen seizoen.

Knop omzetten

Toen Eefje hoorde dat haar wedstrijden waren afgelast ging meteen bij haar de knop om. “Ik ging er maar direct vanuit dat ik dit seizoen niet meer in actie zou komen. In mijn hoofd ging er toen een knop om waarbij ik dacht: ‘ik train nu niet voor de prestaties maar echt voor mijzelf om fit te blijven’.” Lastig was het wel om die knop om te zetten. “Het is lastig om nergens naartoe te werken. Ik vind het wel fijn dat ik überhaupt nog kan trainen en probeer zo de positieve dingen eruit te halen.”

“Normaal zijn wedstrijden het meetpunt om te kijken hoe fit je bent”

Hoe fit Eefje is, vindt ze lastig om te zeggen. “Normaal zijn wedstrijden het meetpunt om te kijken hoe fit je bent. In het indoor seizoen heb ik een kleine blessure in mijn kuit opgelopen maar daar ben ik inmiddels volledig van hersteld.”

Thuis trainen

Trainen doet Eefje op dit moment thuis. “Ik heb zo normaal mogelijk getraind. Dat betekent zes dagen in de week, ik heb mijn weekindeling zoveel mogelijk hetzelfde gehouden.” Ook het horden lopen kan Eefje blijven trainen. “Via iemand van de club kan ik een keer per week op een tennisveldje trainen. Ik kan hier niet volop horden lopen maar ik kan het wel een beetje trainen en het gevoel blijven houden.”

Tekst gaat door onder de foto.

Eefje Boons traint thuis in de tuin
Eefje Boons oefent met horden lopen op een tennisveldje.

Voor haarzelf trainen

Vanaf 28 september mogen topsporters weer voor zichzelf trainen. “Ik weet nog niet precies hoe dat eruit gaat zien. De sportbonden zijn nog aan het overleggen hoe dat precies in zijn werk gaat. Het is dus even afwachten wat het plan is, want het kan heel goed dat er maar een paar banen open gaan. Dan kan ik dus misschien niet trainen op de baan in Deventer.”

Het contact met haar coach tijdens deze tijd is goed. “Hij stuurt mij trainingen op en daar hebben we bijna elke dag contact over. Op zaterdag hebben we een bostraining en dan geeft hij mij en mijn broer training, op gepaste afstand natuurlijk,” vertelt Eefje.

Lees Ook:

Voetballer Sam Beukema over het stoppen van het voetbalseizoen: ‘Dat de play-offs nu niet doorgaan is wel echt zuur’

Door de coronacrisis ligt het seizoen van bijna alle topsporters stil. Wij spreken met drie Deventer...

Schaatsster Carlijn Achtereekte traint maar gewoon door: ‘Ik was toe aan vakantie na een zwaar seizoen’

Door de coronacrisis ligt het seizoen van bijna alle topsporters stil. Wij spreken met drie Deventer...
skyline

Gaaf! Twintig fotografen maken samen één beeld van de Deventer skyline

Eén gezamenlijke foto van de Deventer Skyline gemaakt door meerdere fotografen. Het was een idee van...
postcodes

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Deventer ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...
Fysiofiets1

Fysiotherapeut Bart ziet de bui al hangen: ‘Die laptops en stress zijn funest’

Langzaam pakt fysiotherapeut Bart Wijnands zijn werk weer op en dat is maar goed ook, weet hij. "Zek...

adv.