Een huwelijksceremonie of concert van De Dijk: als vrijwilliger van de Lebuinuskerk maak je het allemaal mee

Aangeboden door Grote of Lebuinuskerk

lebuinuskerk
Foto: Bart Ros

Van de kerstmarkt en de intocht van Sinterklaas tot De Smaak: het gebeurt allemaal in de Lebuinuskerk, het kloppende hart van Deventer. Een grote groep vrijwilligers zorgt ervoor dat dit hart blijft kloppen en ze zoeken versterking. Koster Marco Heemskerk: ”Je maakt hier zulke bijzondere dingen mee. Gelovig zijn is daarbij niet noodzakelijk. Er zijn genoeg vrijwilligers die ik nooit op zondag zie.”

Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de Lebuinuskerk, en dat vergeten veel Deventenaren volgens Marco Heemskerk wel eens. ”We draaien echt op vrijwilligers. Zonder hen zouden veel dingen niet mogelijk zijn. Dan is de stad haar kerk kwijt.” Marco ziet dat in andere steden zoals Den Haag gebeuren. ”Daar is de kerk echt een commercieel gebouw geworden, dat alleen open is als er partijen zijn. Zonde.”

Dit maak je allemaal mee als vrijwilliger

Als vrijwilliger bij de Lebuinuskerk maak je bijzondere dingen mee. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je getuige bent van een huwelijksceremonie. Je kunt ook torenwachter worden. Dan heb jij het mooiste uitzicht op de stad. En wat dacht je van alle toffe concerten die georganiseerd worden in de kerk? Ook daar zijn vrijwilligers bij aanwezig, om alles goede banen te leiden. Zo kan het dat je aanwezig bent tijdens een optreden van Kensington, Anouk, de Golden Earring of Blof. Zij traden op tijdens de Grote Kick-Off op het plein. ”De artiesten gebruikten de kerk als backstage.”

Zo zag die Grote Kick-Off in 2018 eruit. Lees verder onder foto’s >

Een nachtje knallen na een concert van De Dijk

De Dijk trad ook vier keer op de kerk. Marco herinnert zich nog goed dat hij samen met 73 vrijwilligers de kerk moest ombouwen na een van hun concerten. ”De band trad om elf uur ’s avonds op. De volgende ochtend moest alles omgebouwd zijn voor een belangrijke dienst. De Burgmeester verwelkomde Nobelprijswinnaar TuTu uit Zuid-Afrika in Deventer. De kleindochters van de bisschop waren op uitnodiging bij het concert van de Dijk. Die konden niet geloven dat hun opa de volgende dag op dezelfde plek een gebed voor zou lezen. Toch was het zo. We hebben flink wat werk verzet die nacht en ochtend. Zonder de vrijwilligers was dat nooit gelukt.”

Vrijwilliger worden: zo werkt het

Wat en wanneer je iets doet als je vrijwilliger bent bij de Lebuinuskerk? Dat bepaal je helemaal zelf. Marco: ”Sommige mensen zijn hier iedere week en anderen zijn op afroep beschikbaar. De laatste groep mail ik als er iets is. ‘Nee’ is dan ook een antwoord.”

Grofweg kun je de vrijwilligers in twee groepen opsplitsen. ”De ene groep is kerkelijk betrokken en rijdt bijvoorbeeld mensen die zwak ter been zijn naar de kerk als er een dienst is. Ze houden zich vooral bezig met het pastorale: omzien naar elkaar.” Dan heb je de groep die vooral cultureel betrokken is. Zij helpen vaak omdat ze gek zijn op de het gebouw en het stukje cultuurgeschiedenis wat de Lebuinus ook heeft. Dit doen zij zoal:

 • Klussen: werk jij of heb jij altijd in de bouw gewerkt en lijkt het je leuk om in de kerk te klussen? Dat kan.
 • Licht en geluid: ben jij technisch onderlegt dan zou je kunnen helpen met het verzorgen van licht en geluid tijdens trouwerijen, uitvaarten of andere kleine evenementen.
 • Torenwachter: als jouw hart sneller gaat kloppen van de Lebuinustoren, dan is torenwachter misschien iets voor jou
 • Gids: hou je van de geschiedenis van de kerk? Dan zou je gids kunnen worden.
 • Gastvrouw of -heer: de Lebuinuskerk kan altijd mensen gebruiken die het leuk vinden om bezoekers vriendelijk te ontvangen in het winkeltje voorin de kerk

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Marco: ”We houden vrijwilligers die eigen initiatief tonen. Het idee om tijdens de volle maan een toren beklimming te organiseren kwam bijvoorbeeld ook van een van onze vrijwilligers. Toen ze dat voorstelde riep ik direct: ‘Tuurlijk kan dat! Maak maar een plan.’ Het werd een groot succes.”

Lees verder onder foto’s >

Dit krijg je ervoor terug

Backstage aanwezig zijn bij bijzondere evenementen en concerten is natuurlijk al een mooie bijkomstigheid. Daarnaast worden er regelmatig gezellige bijeenkomsten georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken. Marco: ”We plannen altijd kleine momentjes door het jaar heen. Maar dat moet niet de reden zijn om vrijwilliger te worden. Dat moet je echt doen omdat je hart hebt voor Deventer en de Lebuinuskerk, het kloppende hart van de binnenstad.”

Word vrijwilliger

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger of wil je meer weten over de mogelijkheden? Mail Marco dan via [email protected] of bel hem op 0570-612548. ”We verwelkomen je graag in ons team.”

Grote of Lebuinuskerk

5,0
(2)

Grote Kerkhof 38, 7411 KV Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Grote of Lebuinuskerk

5,0
(2)

Grote Kerkhof 38, 7411 KV Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’”

Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’

Ga naar “De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’”

De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’

Elien
Ga naar “Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij ”

Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023