Edwin is de mentor van Steven (58): ‘Het is fijn om hem in de buurt te hebben’

mentorschap Overijssel
Steven (links) krijgt hulp van mentor Edwin. Foto | indebuurt

Wat als je wel wat begeleiding kunt gebruiken in het dagelijks leven? Dan is het maar wat fijn als stadsgenoten vrijwillig tijd vrijmaken om jou een handje te helpen. Steven Bull (58) weet er alles van. Sinds een jaar krijgt hij hulp van Edwin Veltman, zijn mentor.

Sinds 2003 woont de Britse Steven in Nederland, de laatste jaren woont hij begeleid bij Philadelphia in Deventer. “Steven is om verschillende redenen niet in staat om geheel zelfstandig te wonen, hier wordt hij continu begeleid”, zegt Edwin. Hij is sinds een jaar de mentor van Steven vanuit Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland.

Over het mentorschap

Sommige mensen kunnen door ziekte of beperking niet goed zelfstandig beslissen over hun zorg en welzijn. Het gaat hierbij om mensen, jong en oud, met een verstandelijke beperking, psychiatrisch ziektebeeld of dementie. Het is voor hen lastig informatie te begrijpen, voor zichzelf op te komen of aan te geven wat zij willen. Wanneer zij niemand hebben om hen te ondersteunen kan een mentor dan uitkomst bieden: iemand die helpt om de regie over het eigen leven te houden.

Binnenshuis heeft Steven dan wel zijn vaste begeleiders, soms kan hij wel wat aanvullende hulp gebruiken. “En dan met name bij het maken van keuzes die te maken hebben met immateriële zaken. Denk aan zaken rond zorg en welzijn.” Dat is wat Edwin voor zijn rekening neemt.

Anderen helpen

Hij kwam op het idee om mentor te worden door een reclamespotje. “Ik hoorde dat ze bij Mentorschap Overijssel Gelderland mentoren konden gebruiken en raakte geïnteresseerd. Zo’n functie past bij me, omdat ik graag anderen help.”

Cursus en kantongerecht

Voor hij zichzelf mentor kon noemen, volgde er een korte cursus. “Hierin leer je van Mentorschap Overijssel Gelderland onder andere over juridische kaders en ethische vraagstukken. Wat mag je als mentor wel en wat niet? Daarnaast moet je naar het kantongerecht, zodat je benoemd wordt om bepaalde keuzes voor de cliënt te mogen maken.”

Goede match

Al snel werd hij aan Steven gekoppeld. “Mede doordat ik in mijn werkende leven veel (zakelijk) Engels heb moeten spreken, waren we een goede match. Maar we kunnen het ook op persoonlijk vlak goed met elkaar vinden. Het is bij Steven vooral belangrijk dat hij zich vertrouwd voelt en open durft te zijn. Ik probeer eens in de twee weken met hem af te spreken, ook appen we geregeld. Soms kom ik naar hem, maar ook komt hij naar ons huis. Dan lunchen we samen en maken we een rit met ons paard, dat vindt hij geweldig.”

Edwin is open, zorgzaam en betrouwbaar. Het is fijn om hem in de buurt te hebben.

In een jaar tijd is er al veel veranderd. “Steven is inmiddels al een stuk opener naar mij toe. Hij heeft een bepaald verleden en vertrouwen en respect is heel belangrijk voor hem. Ik merk dat hij mededeelzamer wordt, hij vraagt meer en vertelt meer.”

Voldoening uit vrijwilligerstaak

Edwin haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerstaak. “Ik doe het vooral omdat ik graag wil helpen en dienstbaar wil zijn naar anderen. Als je het zelf goed hebt, dan kun je kijken wat je nog voor een ander kunt betekenen. Dit is geen functie om te vervullen als je alleen jezelf wil bewijzen, dit doe je puur om iets te doen voor anderen.”

En Steven? Die is goed te spreken over zijn mentor. “We hebben veel gelijkenissen”, zegt hij. “We zitten allebei in dezelfde leeftijdscategorie en we zijn allebei vriendelijk. Hij is open, zorgzaam en betrouwbaar. Het is fijn om hem in de buurt te hebben.”

Mentorschap: iets voor jou?

Zie jij een taak als mentor ook wel zitten? Bij Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zijn ze op zoek naar meer mensen zoals Edwin. Xandra Leuverink, directeur Mentorschap Nederland: “De huidige mentoren staan meer dan drieduizend Nederlanders bij. Dat is al fantastisch natuurlijk. Tegelijkertijd wachten momenteel bijna tweehonderd mensen op een mentor. We verwachten dat dit aantal de komende jaren blijft groeien en daarom is het werven van nieuwe mentoren belangrijk. Ook in Deventer en omstreken groeit de vraag naar betrokken wettelijk vertegenwoordigers vanuit diverse Deventerse zorginstellingen of particulieren. Mentorschap is betekenisvol vrijwilligerswerk.” Meer informatie vind je op www.mentorschapog.nl

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Finalist Miss Teen Celia (16) wil influencer worden: ‘Ik ken ook de keerzijde van social media’”

Finalist Miss Teen Celia (16) wil influencer worden: ‘Ik ken ook de keerzijde van social media’

Ga naar “Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’”

Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’

Ga naar “Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’”

Jeremiah (29) bedacht Plant Based Bumbu: ‘De authentieke Indonesische smaak, maar dan plantaardig’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime