Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Deventer handhavers waren te zien op SBS6: ‘We konden laten zien wat ons werk echt inhoudt’

Door Janneke Pol 13 februari 2020

Alle drie draaien ze al een behoorlijk tijdje mee binnen team Handhaving & Toezicht in Deventer, maar nog nooit deden ze hun werk voor een draaiende camera. Daar kwam afgelopen zomer verandering in. Handhavers Bas van de Spreng (30), Michelle Albersen (28) en Corné van de Pol (26) werden gevolgd door SBS6 en zo kijken ze erop terug.

Ze verdiepen zich in milieudelicten, doen heterdaadjes in burger en helpen overlast in de Deventer straten beperken. Maar waar de meeste Deventenaren hun werk mee associëren? “Parkeerbonnen uitdelen”, zegt Bas van de Spreng. Hij is sinds 6,5 jaar handhaver bij de gemeente Deventer. Het veelal verkeerde beeld dat stadsgenoten van zijn vak hebben, was voor hem en collega’s Michelle Albersen en Corné van de Pol reden om in te stemmen met een rol in het SBS-programma De Handhavers.

Positief beeld

“We horen vaak dat we afgekeurde politieagenten zijn en dat we eigenlijk weinig kunnen beginnen bij overtredingen”, vertellen ze. “Juist daarom is het goed om een positiever beeld neer te zetten”, zegt Michelle. Zij is sinds vijf jaar handhaver in Deventer. “Het mooie aan ons vak is juist dat we ons verdiepen in de meest uiteenlopende wetten en regels. Denk aan de APV van Deventer met alle regels omtrent het parkeerbeleid, maar ook milieudelicten, horeca en (jeugd)overlast.”

Foto|indebuurt

Toen SBS6 bij team Handhaving & Toezicht in Deventer aanklopte met de vraag of ze enkele medewerkers mochten volgen, hoefden ze dan ook niet lang te denken. “Ik wist direct dat ik wel mee wilde werken”, zegt Corné. “Ik blijf toch altijd mezelf, of er nu een camera -en dus half Nederland- meekijkt of niet.” Ook Bas was enthousiast. “Hierdoor wilde ik laten zien dat we verstand hebben van waar we mee bezig zijn.” Bij Michelle moest de vraag eerst even landen. “De mogelijke reacties van buitenaf weerhielden me er in eerste instantie van, maar uiteindelijk stemde ik toe.”

Spaghetti aan kabels op de achterbank

Werken met een camerateam op de achterbank is natuurlijk wel even wennen. “Ze volgden ons zes dagen achtereen, dat kost wel wat extra energie”, zegt Michelle. “De eerste twee draaidagen waren wat onwennig, ik wilde geen verkeerde dingen zeggen.” Voor Corné was het een minder spannende aangelegenheid: “Natuurlijk was ik in het begin een beetje zenuwachtig, maar ik deed gewoon wat ik normaal ook doe.”

“We moesten extra langzaam uitstappen zodat ze het konden filmen.”

Met het nodige oponthoud, merkten ze al snel. “Wij willen zo snel mogelijk uit de auto stappen wanneer we een overtreding zien. Omdat het camerateam mooie beelden wilde maken, moesten we soms wat rustiger aan doen. Langzaam uitstappen en nog eens wijzen naar wat we zagen. De camera en de spaghetti aan kabels moest ook mee.”

Gelukkig hebben ze elk hun favoriete moment op beeld teruggezien. “Er werd eens vastgelegd hoe wij de onrust op de Beestenmarkt verminderden door de hangjongeren te verbaliseren”, zegt Michelle. “Of de jongedame die een fietslampje van een andere fiets wilde halen om vanaf Boode naar huis te fietsen. We waren in burger en hebben haar geverbaliseerd voor baldadigheid”, vult Bas aan.

Nieuwe afleveringen?

Het avontuur was het waard, vindt het drietal achteraf. Samen met alle collega’s keken ze de eerste aflevering terug. “Vooral mijn stem vond ik erg vreemd om te horen”, zegt Bas. “De reacties van de omgeving waren positief. Online durven mensen zich negatiever uit te laten. Maar familie en bekenden vonden het leuk om te zien. Mijn zus vond me gigantisch streng”, lacht hij. “Een tijdje terug werd ik nog door een jochie van een jaar of acht herkend op straat, geweldig”, zegt Corné. “Eerlijk gezegd heb ik zelf niet alle afleveringen teruggekeken.” Wil jij wel terugkijken? Dan kan hier.

Ook kunnen we mogelijk nieuwe afleveringen verwachten. “Vanuit SBS6 is er al gecommuniceerd over een nieuw seizoen. Als deze er komt, doen wij zeker weer mee”, zijn de drie zeker.

 

flits

Say cheese: bij deze flitspalen in Deventer word je het vaakst geflitst

De flits van een camera vinden we over het algemeen niet vervelend. Alleen als het om een foto van e...

Huizenprijzen: ben je goedkoper uit in Deventer of de omliggende gemeentes?

Deventer is ten opzichte van de omgeving de goedkoopste gemeente om te wonen. Dat blijkt uit een ond...

Sale shoppen in Deventer: hier vind je opheffingsuitverkoop en giga korting

Het is weer sale seizoen! De winkelramen zijn volgeplakt met rode stickers en teksten als 'final sal...

adv.