Deze Deventenaren zijn vrienden voor het leven: ‘Als er iets is, klop ik eerder bij hen aan dan bij familie’

Willem & Renée (achter) en Irma en Bertus (voor) zijn vrienden voor het leven.

Met z’n vieren een bakkie doen aan de keukentafel, voor Renée (63) en Willem (66) Vink en Irma (61) en Bertus (70) Blaauw is het een vertrouwd tafereel. De vier zijn vrienden voor het leven. “We vieren zelfs kerst samen.”

Van vakanties en bruiloften tot klussen en een onvervalst potje ‘Keezen’. Aan het Fonteinkruid in Colmschate is het maar een gezellige boel. Dat is al jaren zo. “We kennen elkaar sinds de kinderen op de basisschool begonnen. Dat is inmiddels ruim 25 jaar geleden”, zegt Renée. “Dat begint met het lopen naar school, totdat de kinderen ook bij elkaar gingen spelen en wij (Irma en Renée) bij de ouderraad gingen.” Vanzelf leerden ook Bertus en Willem elkaar kennen. “Je doet wel eens samen klusjes op school en zo kom je in gesprek.”

Vriendschap is … samen je eerste caravan kopen

Dat gesprek ging al gauw over een gedeelde interesse. “Irma en Bertus hadden al een caravan, maar wij nog niet. We wilden er eentje kopen en dus besloten we samen naar een verkoopdag van de ANWB te gaan”, vertelt het viertal. “Met z’n vieren en alle blagen erbij”, lachen ze.

van het één kwam het ander. “We gingen samen op vakantie, naar de Berenkuil. Het beviel zo goed, dat we nog jaren samen als gezinnen op vakantie zijn geweest.”

Vriendschap is … dezelfde humor hebben

Ook als de kinderen groter zijn, zetten ze de trend door. “We zijn nog vaak met z’n vieren op stedentrips gegaan. Het zijn de gedeelde interesses die maken dat we zo goed samen gaan. Van wandelen en uitstapjes tot spelletjes spelen, ook hebben we een beetje dezelfde humor.”

Maar er is meer dat de twee stellen gemeen hebben. “We delen lief en leed. Zo trouwden onze dochters vlak na elkaar en zijn we toevallig bij dezelfde winkel de trouwjurk gaan kopen. Diezelfde twee zijn ook in dezelfde maand jarig, dus vierden we toen al geregeld gezamenlijk een kinderfeestje. We zijn op de bruiloften van elkaars dochters geweest, dat is een speciaal moment. Inmiddels zijn we allemaal opa en oma geworden, ook daarin deel je mooie momenten met elkaar.”

Vriendschap is … er voor elkaar zijn op mindere momenten

Op mindere momenten weten de koppels elkaar ook te vinden. “Van de pubertijd tot kinderen die het huis uit gaan en relaties die kapotgaan, soms is het fijn om daar samen even over te praten. Hetzelfde geldt voor de tijd dat er een baan op de tocht staat of er een ontslag valt. Je kunt dan even je ei bij elkaar kwijt, alleen al door te praten en er voor elkaar te zijn. Misschien gaan we wel eerder naar elkaar toe, dan naar familie op dat soort momenten”, zegt Willem. “Eén van de twee kerstdagen vieren we ieder jaar in deze samenstelling.”

“Zo was er die ene keer dat onze zoon niet terug naar huis wilde komen. Willem heeft toen goed met hem kunnen praten en hem over kunnen halen”, vult Bertus aan. “Of die keer dat we met zijn vieren in de auto stapten om onze dochter te helpen met haar verhuizing naar Sittard”, zegt Renée.

Vriendschap is … een potje Keezen

Want ook de praktische zaken worden niet geschuwd. “We klussen vaak samen”, aldus Bertus en Willem. En na al die drukte? Volgt er vaak een potje ‘Keezen’. “Een soort Mens-Erger-Je-Niet’ waarbij je elkaar lekker kunt dwarszitten”, legt Irma in het kort uit. “Het is altijd mannen tegen de vrouwen, natuurlijk winnen de vrouwen altijd”, lacht ze.

Vriendschap is … samen op vakantie gaan

Het viertal zit vol herinneringen en anekdotes over de afgelopen 25 jaar. En daar komen er nog veel bij, als het aan hen ligt. “Er stond een reis naar Noorwegen op het programma, maar die kon door de coronacrisis niet doorgaan. Die willen we inhalen. Ook gaan we zeker naar Stockholm, want ik wil heel graag het ABBA-museum bezoeken”, glundert Bertus. “En wij gaan natuurlijk graag met hem mee”, vult de rest aan.

“We hopen dat we er jaren later nog net zo bij zitten.” En alsof ze nog niet genoeg gelijkenissen hebben, komt er voor beide stellen groot feest aan. “Dan zijn we veertig jaar getrouwd.”

Stuur zelf een kaartje

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september tot en met 6 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Martijn (29) start een minimuseum: ‘Het is helemaal uit de hand gelopen’”

Martijn (29) start een minimuseum: ‘Het is helemaal uit de hand gelopen’

minimuseum
Ga naar “De gevaarlijkste wegen is terug op tv en deze Deventerse doet mee”

De gevaarlijkste wegen is terug op tv en deze Deventerse doet mee

Gevaarlijkste Wegen
Ga naar “Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Medewerker middagdienst”

Medewerker middagdienst

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Inpakker bakkerij”

Inpakker bakkerij

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec