Deventerse Esther is mentor: ‘Ik zou het iedereen aanraden!’

Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Menorschap Overijssel Gelderland
Esther is mentor. | Foto: Esther

Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?

Stichting Mentorschap Overijsel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Deventenaar Esther Hageman is mentor van een cliënt uit de regio Salland. ”Het brengt mijzelf ook ontzettend veel.”

Ervaring in de zorg

Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Vrijwilliger Esther is nu een jaar betrokken bij de stichting. Dat doet ze naast haar baan als manager in de zorg.

”In mijn werk kwam ik een aantal keer in aanraking met cliënten die een mentor hebben. Ik zag ook hoe moeilijk het is om aan nieuwe mentoren te komen. Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen en besloot daarom om mentor te worden.”

”Het is fijn dat ik mijn zorgervaring kan inzetten bij dit vrijwilligerswerk.” Ervaring in de zorg is echter geen must. Als startende mentor word je begeleid, ondersteund, professioneel geschoold en ontvang je een reiskostenvergoeding.

In de onderstaande video wordt precies uitlegt wat een mentor doet. Lees verder onder video >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Persoonlijke band

Op dit moment geeft de Deventerse mentor hulp en ondersteuning aan één cliënt. Als eerste ga je een kennismakingstraject aan met een cliënt. Het moet natuurlijk wel goed klikken van beide kanten. Dit traject bestaat uit een aantal ontmoetingen. Is er een match? Dan ga je een persoonlijke band aan met je cliënt. ”Ik begeleid een jonge vrouw. Het is heel bijzonder dat ik in haar wereldje mag stappen.”

Regelmatig contact

Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met je cliënt, zorgverleners en of begeleiders. Als je cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. Esther: ”Wij appen of bellen vaak. Soms spreken we fysiek af en drinken we samen iets. Hoeveel contact er is hangt af van de situatie. Soms meerdere keren per week, soms één keer in de maand. Mijn cliënt weet mij te vinden als het niet goed gaat.”

Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met de huisarts en de wooncoördinator (multidisciplinair overleg). “Daar zitten haar ouders en woonbegeleider ook bij. Tijdens zo’n overleg toets ik of alle afspraken die gemaakt worden oké zijn voor haar. Ik maak het leven iets overzichtelijker voor haar.”

Werken aan een betere toekomst

Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand (gemiddeld één uur per week). Dit hangt natuurlijk wel af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Samen werken jullie aan een betere toekomst. ”Een van de doelen van mijn cliënt is haar studie afmaken. Ik probeer haar daarbij te helpen.”

Esther hoort als vrijwilliger veel dingen die ze ook in haar baan kan meenemen. ”Daarnaast is het echt een verrijking voor mij als persoon. Bovendien vind ik het belangrijk om te zien dat niet iedereen in een gouden wiegje is geboren. Dat ik iets kan betekenen voor iemand anders en kan helpen om haar leven overzichtelijker te maken, vind ik heel mooi.”

Online event

Denk jij na het lezen van dit verhaal: mentorschap is iets wat ook bij mij past? Op 26 oktober 2021 organiseert Stichting Mentorschap van 10.00 uur tot 11.00 uur een online event, dat je kunt bijwonen via Zoom. Je kunt vragen stellen, krijgt meer informatie en luistert naar ervaringen van mentoren. Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Meld je dan nu aan voor het online event. Mail naar [email protected] of bel 06-12339510. Lukt het niet om bij het event aanwezig te zijn, dan kun je altijd contact opnemen met Stichting Mentorschap. Dat kan via telefoonnummer 06-83651525, per mail of via het online contactformulier.

Meer informatie?

Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Meer informatie

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Meer informatie

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’”

Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’

Ga naar “De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’”

De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’

Elien
Ga naar “Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij ”

Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023